- Nederland -
wijnweekend zuid-Limburg

Wijnweekend zuid limburg

Zuid- Limburg is de perfecte regio om verschillende activiteiten te combineren, want voor goede wijnen hoef je tegenwoordig niet ver meer te reizen. De Nederlandse wijnmarkt verovert steeds meer terrein. En een mooie bijkomstigheid: In deze mooie heuvelachtige regio waan je je echt wel in het buitenland!

Wijnkelder St. Martinus.

In deze blog vertel ik over een aantal leuke plekken die zeker niet mogen ontbreken tijdens een weekendje wijnen in het Zuid-Limburgse Heuvelland.

Domein Holset

De eerste is Domein Holset in het gelijknamige plaatsje Holset (vlakbij Vaals). Een bruisend wijndomein met eigen, prachtig verbouwde B&B. De perfecte overnachtingsplek te midden van de wijngaarden en de perfecte uitvalsbasis om verschillende leuke plekken in de omgeving te bezoeken.

Domein Holset in een bruisend wijnhuis. Letterlijk, want het domein maakt mousserende wijnen. Het wijndomein biedt zeven verschillende kamers, die elk hun eigen unieke uitstraling hebben. Je bevindt je hier midden in het Heuvelland in een oase van rust. ’s Ochtends kun je genieten van een kakelvers, uitgebreid en goed verzorgd ontbijt.

Woonkamer Domein Holset.
De gezellige woonkamer
Binnenplaats Domein Holset.
De binnenplaats

In het wijnhuis bevinden zich vijf van de zeven kamers. Op de begane grond vind je de keuken en de winkel, die tevens wordt gebruikt als ontbijtruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich de kamers Industrie en Oester. Beide kamers zijn ruim en hebben elk een eigen karakter. Ook bevindt zich op deze verdieping een grote woonkamer met keuken en balkonterras en prachtig uitzicht over de binnenplaats en de omgeving. Hier kunnen gasten genieten van een hapje en een drankje. Uiteraard staan ook de eigen bruisende wijnen koud om te proeven.
Op de tweede verdieping bevinden zich nog drie unieke kamers Oranje Boven, Natuur en Genoveva.

kamer oester domein holset.
Kamer Oester
Badkamer kamer Oester Domein Holset.
Badkamer Oester
Badkamer kamer Industrie Domein Holset.
Badkamer Industrie
Kamer industrie Domein Holset.
Kamer Industrie

De twee laatste kamers Atelier en Leemschuur bevinden zich aan de binnenplaats en hebben beiden uitzicht op de wijnvelden.

Je kunt bij Domein Holset ook een rondleiding reserveren. De rondleiding kan worden afgesloten met een proeverij.
De perfecte manier om het heuvelland en de omgeving te verkennen is met een elektrische fiets. Deze kunnen via het domein worden gereserveerd en staan dan bij aankomst voor je klaar.

Wijngoed St. Martinus.
Wijngaard St. Martinus

De wijngaarden van wijndomein St. Martinus bevinden zich in en rond het plaatsje Vijlen, het bergdorpje van Nederland. Het wijndomein bevindt zich in Rott, waar in 1988 de eerste wijngaard werd aangeplant. Deze wijngaard dient nu als proeftuin en eigenaar Stan Beurskens, die in 1996 het wijndomein van zijn vader overnam, plantte in de omgeving nog meer wijngaarden aan, waardoor St. Martinus met 28 hectare aan wijngaarden het grootste wijngoed van Nederland is.

Bijna dagelijks worden er rondleidingen en proeverijen verzorgd. Het Domein bevindt zich op een prachtige plek en het proeflokaal en het bijbehorende terras hebben een mooi uitzicht over het omliggende heuvelland. Tijdens de rondleiding bezoek je de wijngaard en het wijnkenniscentrum. Het wijnkenniscentrum werd in 2014 gebouwd. Hier bevinden zich ook de wijnkelders van het bedrijf. Het gebouw past perfect in de omgeving en de kelders bevinden zich tot vier verdiepingen onder de grond. 

Wijngoed St. Martinus.

Wijndomein St. Martinus werkt op een innovatieve en duurzame manier. Eigenaar Stan Beurskens adviseert ook collega-wijnmakers over de wijnbouw en het vinificatieproces en bij Domein St. Martinus worden verschillende wijnen voor andere domeinen gemaakt.

De rondleiding inclusief proeverij duurt ongeveer twee uur. Er wordt op een boeiende manier over het bedrijf, eigenaar Stan Beurskens, samenwerkingen in de omgeving en het wijnmaakproces verteld. Na het bezoek aan de wijngaard en de wijnkelders vindt de proeverij plaats. Je proeft 3 verschillende wijnen. Er worden zes wijnen geschonken en als je met je gezelschap een glas wil delen, kun je dus alle zes de wijnen proeven! Tevens kan er een plankje met lokale streekproducten worden besteld.

Wijngoed Fromberg

Wijngoed Fromberg bevindt zich in Ubachsberg. De eerste wijnstokken werden in 1991 op de zuidhelling van de berg Fromberg aangeplant. Je kunt bij Wijngoed Fromberg terecht voor rondleidingen. Deze worden het hele jaar door op zaterdag om 11.30 uur gegeven. Wil je niet deelnemen aan een rondleiding, maar wel graag de wijnen van het wijngoed proeven, dan kan dat ook. In de zomer is het heerlijk vertoeven op het prachtige terras. Bij slecht weer of in de winter kunnen de gasten in het proeflokaal terecht.
Het wijngoed beschikt daarnaast over een winkeltje, waar je niet alleen terecht kunt voor de wijnen van Wijngoed Fromberg, maar ook voor diverse streekproducten.

Wijngoed Fromberg.
Wijngoed Fromberg.
Eyserhalte

Als je op zoek bent naar streekprodukten, dan mag een bezoek aan de Eyserhalte in Eys echt niet ontbreken. Eyserhalte is een bijzondere delicatessenzaak, waar goede en verse kwaliteitsproducten hoog in het vaandel staan. Je vindt hier niet alleen streekproducten, maar vele kwalitatief goede producten om een heerlijk diner te maken. Daarnaast kun je er maaltijden kopen, die dagelijks vers worden bereid, of heerlijk genieten op het terras met een drankje en een vers bereide lunch.

Herberg Bie de Tantes

Bie de Tantes is een restaurant met een heerlijk terras in het plaatsje Eys. Binnen is het klein maar fijn en ouderwets gezellig ingericht. Buiten is er een ruim terras. Je kunt hier terecht voor de lunch en het diner. Er wordt met kwalitatieve streekproducten gewerkt en er is een uitgebreide kaart.

Boscafé/berghut Het Hijgend Hert

Het Hijgend Hert is wel een begrip in Zuid-Limburg. Zoals de naam al aangeeft, ligt dit café midden in het Vijlener bos. Het Hijgend Hert is een ouderwetse, knusse boshut en de enige berghut in Nederland. De hut heeft een ruim terras met panorama-uitzicht. Bij het Hijgend Hert serveren ze lokale gerechten en er is een uitgebreide drankenkaart met veel verschillende speciaal bieren. In samenwerking met een kleine brouwerij in de buurt net over de Belgische grens wordt het Hert-bier gebrouwen. Een must om te proeven tijdens een bezoek aan dit speciale boscafé.
In het Vijlener bos kun je verschillende wandelingen maken, paardrijden en mountainbiken.  

Domein Holset

Leuke activiteiten

Ben je ook een wijnliefhebber en bezoek je graag verschillende wijnstreken?
Wat dacht je van het wijngebied Goriska Brda in Slovenië of Zuid-Stiermarken in Oostenrijk