Stellenbosch en Franschhoek

- zuid-Afrika -

12 x wijnhuizen in Stellenbosch en Franschhoek

Stellenbosch en Franschhoek zijn twee charmante plaatsen in de provincie Westkaap in Zuid-Afrika. Ze maken deel uit van de Kaapse wijnlanden, de belangrijkste wijnstreek van Zuid-Afrika. De plaatsen staan niet alleen bekend om de vele wijngaarden en de goede wijnen, maar ook vanwege de vele prachtige boerderijen in Kaaps-Hollandse stijl.

Meerlust Stellenbosch.

Veel mensen, die de regio van Stellenbosch en Franschhoek bezoeken, vragen zich af, welke plaats ze het beste kunnen kiezen voor hun verblijf: Stellenbosch of Franschhoek. Beide plaatsen hebben hun eigen charme. Een goede reden om beide plaatsen te bezoeken dus! In deze blog vertel ik over de plaatsen Stellenbosch en Franschhoek en zet ik twaalf leuke wijnhuizen in deze regio voor je op een rij.

Tenzing Travel
Stellenbosch: 

Stellenbosch ligt op ongeveer 50 kilometer rijden ten oosten van Kaapstad. Het centrum is compact, maar levendig en gezellig. Als je in het centrum van Stellenbosch verblijft, dan heb je ruime keuze aan goede restaurants en gezelligheid. De stad heeft een rijke geschiedenis en die is terug te zien in de Kaaps-Hollandse architectuur. De plaats is ook de thuisbasis van de Stellenbosch Universiteit, een van de topuniversiteiten in Zuid-Afrika. Er worden in Stellenbosch elk jaar verschillende festivals georganiseerd. Daarnaast heeft de plaats een levendig nachtleven en is er altijd wel wat te doen. Je hoeft je hier dus niet te vervelen.

Wijngoed Delaire Graff

Franschhoek:

Franschhoek ligt op 25 kilometer afstand van Stellenbosch en bevindt zich op 75 kilometer ten oosten van Kaapstad. Franschhoek is een culinaire plaats, want er zijn ontzettend veel goede restaurants en wijnhuizen. Zoals de naam al aangeeft, heeft de plaats een sterke Franse invloed. Die is nog terug te vinden in de gastronomie en de architectuur. Het centrum van Franschhoek is kleiner dan dat van Stellenbosch en bestaat uit een lange hoofdweg. Franschhoek heeft niet echt bezienswaardigheden, mensen komen hier vooral voor de goede restaurants en de wijngaarden.
Wat Franschhoek erg leuk maakt, is de een rit met de idyllische Franschhoek Tram. De tram heeft vijf verschillende routes met elk een eigen kleur. Alle routes leiden langs de vele wijnhuizen, alwaar je een proeverij kunt doen of heerlijk kunt rondslenteren. De tram werkt volgens het hop-on/hop-off principe. Je kunt bij elk gewenst wijnhuis de tram nemen of verlaten en op een later tijdstip weer verder reizen. Op deze manier kun je de auto dus laten staan en volop genieten van de heerlijke Kaapse wijnen!

12 x wijnhuizen in Stellenbosch en Franschhoek

Tijdens een bezoek aan de Kaapse wijnregio moet je natuurlijk een aantal wijnhuizen hebben bezocht. Als je een beetje wijnliefhebber bent, is het leuk om de betere wijnen te kunnen proeven. Wij kozen ervoor om een aantal wijnhuizen te bezoeken voor hun premium wijnen. In Stellenbosch kwamen we uit bij de volgende wijnhuizen:

1. Meerlust Estate

Bij Meerlust Estate maakt de familie Myburgh al sinds 1756 wijnen van wereldklasse. Het wijngoed bevindt zich op ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Stellenbosch en is gesitueerd in een aantal prachtige Kaaps-Hollandse gebouwen.
Voor een proeverij bij Meerlust kun je terecht in de gezellige proefkamer, waar een medewerker van het wijndomein graag alles vertelt of de mooie wijnen die hier worden geproduceerd. In de proefkamer en de wijnwinkel vind je tevens een tijdlijn met foto’s over de geschiedenis van zowel Meerlust als van de Kaap.

Meerlust Stellenbosch.
Meerlust Stellenbosch.
Meerlust Stellenbosch.
2. Aaldering Vineyards & Wines

Dit is een van mijn persoonlijke favorieten in Stellenbosch. Het wijnhuis ligt op ongeveer acht kilometer ten noordwesten van Stellenbosch. Een relatief jong wijnhuis, dat in 2004 door het Nederlandse echtpaar Aaldering werd gekocht. Hier worden wijnen van hoge kwaliteit gemaakt, die veelal ook in Nederlandse Michelin-sterren-restaurants worden geschonken. Het wijnhuis in Stellenbosch heeft een mooi proeflokaal met terras en uitzicht over de wijngaard. Hier kun je alle tijd nemen om de verschillende wijnen van Aaldering te proeven.

Aaldering Vineyards and Wines.
Aaldering Vineyards and Wines.
Aaldering Vineyards and Wines.
3. Vergelegen Wine Estate

Dit is wellicht een vreemde eend in de bijt in dit rijtje wijnhuizen, want Vergelegen Wine Estate ligt niet in Stellenbosch, maar in Summerset-West, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Stellenbosch. We kwamen hier terecht op aanraden van Aaldering.Ook dit is een wijngoed met een rijke geschiedenis. Het bevindt zich op een gigantisch terrein. De gebouwen op het terrein hebben verschillende functies. Een van de gebouwen stamt nog rechtstreek uit de tijd van toen en dient als museum. Er is in het museum altijd iemand aanwezig, die de gasten graag vertelt op de historie van het wijngoed.

In het gebouw The Stables is een restaurant in bistro stijl gevestigd. Hier kun je terecht voor een heerlijke lunch. Het restaurant heeft een fantastisch terras met uitzicht over de gigantische tuinen. Om een tafeltje op het terras te bemachtigen is het aan te raden om vooraf te reserveren.
Als je alle tuinen van het wijndomein wil zien, dan mag je voor een bezoek aan Vergelegen wel een dag uittrekken. Je kunt hier uren rondslenteren. Het landgoed heeft maar liefst achttien verschillende tuinen. Zo is er onder andere een tuin vol mooie Agapanthussen en er zijn rozentuinen. In een van de andere tuinen staan bijzondere eikenbomen, die zeker een bezoekje waard zijn. Dit wijndomein biedt daarom niet alleen wijnrondleidingen aan, maar ook rondleidingen door de vele tuinen.

Vergelegen Wine sEstate Sommerset.
Vergelegen Wine sEstate Sommerset.
Vergelegen Wine sEstate Sommerset.
Vergelegen Wine sEstate Sommerset.
Vergelegen Wine sEstate Sommerset.
4. Peter Falke Wines

De naam Falke staat ook garant voor hoogwaardige wijnen. De eigenaar Peter Falke, ook wel bekend vanwege de sokken, komt van oorsprong uit Duitsland. In 1995 maakte hij zijn droom waar en kocht hij een eigen wijnboerderij in de buurt van Stellenbosch.
Ook het proeflokaal van dit wijnhuis bevindt zich in een mooi historisch pand. Gasten, die naast het proeven van de Falke wijnen ook een hapje willen eten, kunnen dit doen op het luxueuze terras bij het proeflokaal. Daarnaast kun je in de ruime tuin op het gras ook plaatsnemen in een van de vele zitjes en een drankje nuttigen.

Peter Falke Wines Stellenbosch.
Peter Falke Wines Stellenbosch.
5. Rust en Vrede

Rust en Vrede is een bekende naam in de wijnwereld. Sinds 1694 worden hier al hoogwaardige wijnen gemaakt. Het wijnhuis maakt enkel rode wijnen en staan vooral bekend om hun zeer goede Cabernet Sauvignon en Shiraz. De Kaaps-Hollandse gebouwen op het terrein zijn prachtig in de originele stijl gerestaureerd.
Overdag kun je hier terecht voor een proeverij in de kelder of onder de eikenbomen op het terras. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de omliggende bergen. Je kunt een wijnproeverij hier combineren met een lunchmenu, dat bestaat uit biefstuk of zalm, begeleid door een gaasje wijn.

Het echte genieten begint hier ’s avonds, tijdens een culinaire ervaring in het gerenommeerde restaurant. Fine dining met een hoofdletter. Van de ontvangst tot het afscheid, alle gasten worden hier maximaal in de watten gelegd en kunnen genieten van een heerlijk avondvullend gangenmenu, uiteraard begeleid door kwaliteitswijnen. En ook een taxi van en naar je hotel, wordt met alle plezier door de medewerkers van het wijngoed voor je geregeld.

Rust en Vrede Stellenbosch.
Rust en Vrede Stellenbosch.

In Franschhoek bezochten we de volgende wijnhuizen:

6. Delaire Graff

We beginnen met een stop bij het chique wijnhuis Delaire Graff. Dit wijngoed bevindt zich op een prachtig terrein waar je zelf kunt wandelen. Je kunt echter ook voor de wijnproeverij op het terras van het estate met heerlijk uitzicht over de wijngaarden kiezen. Alles in dit wijnhuis is van hoog niveau. De sommeliers die de wijnproeverijen verzorgen, weten hun kennis echter op een spontane en laagdrempelige manier aan hun gasten over te brengen. Een wijnproeverij bij Delaire Graff kun je niet reserveren. Ze werken op first-come-first-serve basis.

Delaire Graff wijnen Zuid-Afrika.
Delaire Graff wijnen Zuid-Afrika.
7. Anura Winery

Anura Winery bezochten we zelf niet voor de wijn, maar voor een lunch bij de Wagon Trail. De Wagon Trail is een prachtige zaak met een industriële inrichting, gelegen op het terrein van Anura. En ondanks, dat je je hier op een wijngoed bevindt, kom veel gasten hier voor het zelf gebrouwen bier. Een leuke afwisseling na en bezoek aan de vele wijngaarden.

8. Babylonstoren

Niet ver van Anura Winery bevindt zich nog een bekende toeristentrekker: Babylonstoren. Babylonstoren is een prachtig wijndomein, een boerderij en een luxe accommodatie buiten Franschhoek. Het domein staat bekend om zijn prachtige Kaaps-Hollandse architectuur, mooie en uitgestrekte tuinen, biologische boerderij en goede wijnen. Op dit wijngoed betaal je entree om het terrein te mogen betreden. Je kunt hier met gemak een halve dag rondlopen. Er zijn wandelpaden, er zijn winkeltjes, er is een restaurant, een informatiecentrum, museum en ga zo maar door. Dus ook als je geen wijnliefhebber bent, kun je hier met gemak een aantal uren doorbrengen.
De tuinen zijn verdeeld in verschillende secties. Er zijn groentetuinen, kruidentuinen, tuinen met fruitbomen en bloementuinen. Op biologische boerderij worden verschillende groenten, fruit en kruiden verbouwd. De zelf-verbouwde producten worden gebruikt in de restaurants van het domein en worden in de winkeltjes ook aan de bezoekers verkocht.
Het domein biedt ook overnachtingsmogelijkheden, je moet dan wel een goed gevulde portemonnee meenemen. Al met al is het domein van Babylonstoren prachtig. Het is leuk om te zien, maar wat mij betreft erg commercieel.

The Wagon Trail Brewery at Anura Wines.
The Wagon Trail Brewery at Anura Wines.
The Wagon Trail Brewery @ Anura
Babylonstoren Wine Estate.
Babylonstoren Winery
9. Anthonij Rupert Wines

Dit wijnhuis is gelegen aan de doorgaande weg naar Franschhoek. Het ligt op een immens terrein en biedt verschillende proeverijen. Je kunt hier wijnen proeven in een hypermodern gebouw, waar je wordt ontvangen met een glaasje bubbels. Er is een winkel en een modern proeflokaal. Voor mensen die de premium wijnen willen proeven, is er een ander proeflokaal, dat verder weg op het terrein ligt. Hier kom je aan bij een prachtige villa in Kaaps-Hollandse stijl. De villa heeft een groot terras met fantastisch uitzicht over een mooi aangelegde tuin. Tijdens de proeverij wordt er ruim de tijd genomen om je te informeren over de verschillende wijnen, die het wijngoed te bieden heeft. Zelf vond ik dit een topper!
De wijnproeverijen bij Anthonij Rupert zijn enkel op reservering..

Anthonij Rupert Wines Franschhoek.
Anthonij Rupert Wines Franschhoek.
10. Boschendal

Wijndomein Boschendal bevindt zich op de route tussen Stellenbosch en Franschhoek. Ook de Franschhoek Tram heeft een halte bij Boschendal. Boschendal is een immens wijndomein, dat net als de zojuist genoemde Babylonstoren druk wordt bezocht. Mensen komen hier niet alleen voor de wijn, want er zijn hier tal van andere activiteiten te ondernemen. Zo kun je hier wandelen in de tuinen, maar ook mountainbiken en paardrijden.
Het wijndomein staat bekend als een van de oudste wijnboerderijen van Zuid-Afrika. Boschendal maakt uitstekende wijnen. Als je hier een proeverij wil doen, dan kun je het beste vooraf een reservering te maken, want het is hier meestal erg druk. Zelf boekten we de ‘Cellar Door Tasting’, een proeverij die bij mooi weer buiten plaatsvindt op een terras onder een grote eikenboom. Hier kun je wijnen proeven en ook kleine, begeleidende gerechtjes bestellen.
Voor de grotere trek kun je terecht in een van de restaurants. Er is hier voor ieder wat wils: van een eenvoudige picknick tot een verfijnd diner.
Ook kun je op het wijndomein Boschendal overnachten. Boschendal biedt luxe cottages en boerderijkamers midden op het landgoed.

Boschendal Wine Estate.
Boschendal Wine Estate.
Boschendal Wine Estate.
11. Leeu Estates

Leeu Estates in Franschhoek is een chique aangelegenheid. Het landgoed biedt een luxe accommodatie, restaurant, wijnhuis en spa. Het wijngoed Leeu Estates wordt omgeven door bergen en wijngaarden en biedt een mooi uitzicht op het omliggende landschap.
Als je hier wil overnachten, dan verblijf je in luxes suites in een exclusieve omgeving.
In dit wijndomein worden hoogwaardige wijnen geproduceerd. Je kunt hier een wijntour reserveren en natuurlijk ook de wijnen proeven in een chique proeflokaal, waar je een eigen sommelier toegewezen krijgt.

Leeu Estate Franschhoek.
Leeu Estate Franschhoek.
12. Grande Provence Wine Estate

Grande Provence biedt een historisch wijndomein en een luxe accommodatie. Het domein heeft prachtige wijngaarden en produceert hoogwaardige Zuid-Afrikaanse wijnen. Je kunt ook hier een rondleiding boeken, maar je kunt ook van enkel een proeverij genieten in de prachtige tuin. Tip: Je kunt hier kiezen voor een proeverij van wijn en chocolade! Ook kun je bij Grande Provence terecht voor een heerlijk diner. Het wijndomein heeft een goed, maar betaalbaar restaurant, waar je heerlijk kunt genieten van een culinaire ervaring.
Ook voor een hotelkamer ben je bij Grande Provence aan het juiste adres. Het domein biedt luxe kamers, die elk anders zijn ingericht. En dat alles te midden van de wijngaarden.

Bijzonder overnachten!

Zowel Stellenbosch als Franschhoek heeft een zeer ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Uit al deze mogelijkheden wil ik toch twee accommodaties belichten. De Manor House at Rickety Bridge in Franschhoek en de Bush Lodge at Hidden Valley Wines in Stellenbosch.
Twee ‘hidden gems’ waar het heerlijk toeven is! 

De Manor House bij Rickety Bridge in Franschhoek
Een superleuke plek om te overnachten is in de Manor House op het wijngoed Rickety Bridge. Van het wijngoed en de wijn waren we zelf niet zo gecharmeerd, maar de accommodatie is echt fantastisch. In het Manor House zijn slechts drie gastenkamers. Je waant je hier terug in de tijd. Er is een grote hal als je binnenkomt, een nog grotere lounge, waar je heerlijk rustig kunt zitten. Er is een ontbijtruimte, van waaruit je naar het buitenterras met zwembad kunt.
Als je het leuk vindt om te overnachten in de tijd van toen, in een typische Kaaps-Hollandse boerderij, waar slechts zes gasten kunnen verblijven, dan is de Manor House op het wijngoed van Rickety Bridge echt een aanrader.

Andere accommodaties in Franschhoek

Manor HOuse 7
The Manor House at Rickety Bridge Franschhoek.
The Manor House at Rickety Bridge Franschhoek.
The Manor House at Rickety Bridge Franschhoek.

The Bush Lodge bij Hidden Valley Wines
Als je op zoek bent naar een ‘Hidden Gem’ in de buurt van Stellenbosch, kies dan voor de Bush Lodge op het terrein van Hidden Valley Wines. Dit wijndomein heeft niet alleen wijngaarden, maar ook olijfboomgaarden. Het biedt een restaurant en een proeflokaal, waar gasten alleen overdag terecht kunnen. Dat betekent, dat het er ’s avonds heerlijk rustig is en dat je het wijndomein voor jezelf hebt. Het terrein is met zorg aangelegd en heeft mooie tuinen.
De Bush lodge in de enige accommodatie op het terrein. De lodge is wat hoger gelegen en heeft daardoor een prachtig uitzicht over het landschap. Het wordt in zijn geheel verhuurd en biedt in totaal 6 slaapplaatsen. Het hoofdgebouw bestaat uit een grote woonkamer met volledig ingerichte keuken, een slaapkamer met badkamer en suite en een apart gastentoilet. Er is een serre, die uitkomt op een prachtig terras met uitzicht over de wijngaard en de omliggende bergen. Er is een privézwembad en een barbecue. Ook is er een garage voor de auto. Als je met meer dan twee personen bent, dan huur je het bijgebouw erbij. In het bijgebouw zijn nog twee slaapkamers, beiden met eigen badkamer. Hier voel je je de koning te rijk.

Andere accommodaties in Stellenbosch

Uitzicht vanaf de Bush Lodge at Hidden Valley Wines
De Bush Lodge at Hidden Valley Wines Stellenbosch.
De Bush Lodge at Hidden Valley Wines Stellenbosch.
De Bush Lodge at Hidden Valley Wines Stellenbosch.

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Wil je de activiteiten in en rond Kaapstad met de auto verkennen? Een auto huren bij Sunny Cars gaat volgens de all-inclusive formule. Dat betekent geen gedoe en geen verrassingen achteraf!  
  • Je kunt Stellenbosch en Franschhoek ook eenvoudig zonder eigen auto verkennen. Boek een fiets- en wijntour in Stellenbosch, of neem de hop-on/hop-off tram in Franschhoek en bezoek alle wijnhuizen in de regio. 
  • Als je naar Zuid-Afrika op vakantie wil, dan kun je vliegen op Johannesburg. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Persoonlijke top 3 wijnhuizen in de regio

Dit vind je misschien ook interessant:

Drakensbergen Zuid-Afrika.
Rondreis Zuid-Afrika vanaf Johannesburg
Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head.
Rondreis Kaapstad - Wijn - Safari
Uitzicht vanaf V&A Waterfront Kaapstad.
12 leuke activiteiten in Kaapstad
Sabi Sands Game Reserve
Sani pass south africa lesotho
Sanipas
Cape Point in Tafelberg Nationaal Park.
Kaap de Goede Hoop
De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Panorama Route - 12 mooie stops
luxe Sindile Lodge in Shamwari Zuid-Afrika.
8x luxe lodges in private game reserves
Neushoorn.
Op safari in een private Game Reserve