Südsteirische Weinstraße
- Oostenrijk -

Südsteirische Weinstraße

Mijn vriend en ik drinken graag een glaasje wijn. Daarom wilden we graag een paar dagen naar een wijngebied in Oostenrijk. 
Na een lange zoektocht besloten we naar de Südsteirische Weinstraße in Zuid Stiermarken te rijden.

 

Het gebied van de Südsteirische Weinstraße wordt ook wel het Toscane van Oostenrijk wordt genoemd. De streek ligt aan de grens met Slovenië en er zijn veel kleine weggetjes die je tijdens een ritje door het prachtige landschap een aantal keren over de grens brengen en weer terug.

Waar slapen?
Ik ben gaan zoeken naar een leuke accommodatie om te overnachten. Het liefst wilden wen in een wijnhuis verblijven. Zo kwamen we terecht bij Weingut Hotel Restaurant Mahorko in Glanz an der Weinstraße. We verbleven hier drie nachten.

Uitzicht over de wijnvelden.
Hotel Mahorko in de verte op de berg
Het hotel ligt op een mooie plek en het heeft een panoramaterras met prachtig uitzicht over de wijnvelden en het glooiende landschap. Het hotel is degelijk ingericht, zoals dat op de meeste plaatsen in Oostenrijk het geval is. De meeste kamers zijn nog wat ouderwets, maar er is ook een nieuw deel aan het hotel aangebouwd.
In dit deel bevinden zich twee moderne en luxe kamers en een wellness-ruimte, waarvan gasten gratis gebruik kunnen maken. De kamers aan de achterzijde van het hotel hebben een prachtig panorama-uitzicht. De twee nieuwe kamers bevinden zich aan de straatkant van het hotel. Dat is ergens jammer, maar de gasten kunnen de hele dag gebruik maken van het panoramaterras aan de achterzijde van het hotel en daar genieten van een lekker glaasje wijn en een prachtig uitzicht.

Het hotel heeft een restaurant met een goede kaart. Daarnaast houden de eigenaren zelf waterbuffels. Deze dieren grazen op de uitgestrekte weilanden in de omgeving. Tijdens een wandeling kom je ze vanzelf tegen. In het restaurant vormen deze waterbuffels de specialiteit van de kok en komen de buffels in verschillende varianten terug op de menukaart.

Weingut Mahorko maakt verschillende wijnen, zowel rood als wit. De wijnen staat uiteraard op de kaart in het restaurant en kunnen volop worden geproefd. Wij namen onze favorieten dan ook mee naar huis.

Wat te doen? 
De Südsteierische Weinstraße is zeer geschikt om met de auto of met een scooter te verkennen. Er zijn veel kleine kronkelstraatjes langs verschillende bezienswaardige punten, die je door het gebied leiden. Aan de hand van een informatiefolder, waarop verschillende routes stonden aangegeven, toerden we een dag door de streek in de omgeving van Glanz, Sulztal en Ratsch en bezochten we de bezienswaardige punten, die we onderweg tegen kwamen.
De grenstafel in de Sudsteirische Weinstrasse.
De 'Grenztisch'

Zo vind je in Glanz de ‘Grenztisch’ Miza Na Meji.
Deze grenstafel bevindt zich op de grens van Oostenrijk en Slovenië. De tafel werd in het leven geroepen om mensen samen te brengen en om duidelijk te maken, dat landgrenzen mensen niet van elkaar hoeven te scheiden, maar dat ze mensen ook kunnen samenbrengen.
De tafel bevindt zich op een prachtige plek en biedt een mooi uitzicht over de wijnvelden en landschappen in de omgeving.

Bij het wijngoed van de familie Ehrmannskeller bevindt zich een gedenkplek voor vrede. Onderweg passeer je mooie kappelletjes en er zijn verschillende uitzichttorens. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de ‘Herzerlstraße’, een straat die de vorm van een hart heeft te midden van de wijnvelden. Deze straat in de vorm van een hart 

bevindt zich op de grens met Slovenië. Het is wel even goed zoeken, want het hart is slechts vanaf een bepaald punt zichtbaar. Het beste uitzicht op de ‘Herzerlstraße’ heb je vanaf het wijngoed van de familie Dreisiebner net over de grens in Slovenië. Het uitkijkpunt bevindt zich op hun erf. Als je er geen drankje nuttigt, vraagt de eigenaar €2,- om het punt te bekijken.  

Ook de Weinwalk van Hotel Mahorko is een bezienswaardigheid. Als je in het hotel verblijft, heb je deze natuurlijk al gezien, maar ook gasten die hier niet verblijven zijn welkom om van het prachtige uitzicht te komen genieten. De Weinwalk is een terras met glazen omheining, dat boven de wijnstokken ‘zweeft’. Een fijne plek om van een glaasje wijn te genieten.

De Gamser Kapelle in Leutschach.
De Gamser Kapelle in Glanz

Je kunt in deze streek ook mooie (wijn-) wandelingen maken. Bij Hotel Mahorko start bijvoorbeeld de Glanzer Weinwanderung  (ruim 10 km) en de Kulinarische Weinbergwanderung (bijna 6 km). Deze laatstgenoemde hebben we gelopen en was de moeite waard. De wandeling leidt je dwars door de wijnvelden, weilanden en bossen. Onderweg kom je langs verschillende plekken, waar je een hapje en een drankje kunt doen. Ook loop je langs de waterbuffels van de familie Mahorko en kun je zelf een wijntje tappen in hun schuur. Een mooie, niet al te lange ronde, zodat je voldoende tijd hebt om de verschillende wijnhuizen onderweg aan te doen.

In het nabijgelegen Ratsch vind je ook verschillende wandelingen. Wij liepen hier de Vinotour. We volgden de gele route van bijna 12 km. Het startpunt is de parkeerplaats bij het Ratscher Landhaus. Ook bij deze route loop je dwars door de wijnvelden, over verharde wegen en door bossen. Onderweg kom je langs verschillende wijnhuizen.
Tijdens deze wandeling stopten we bij Weingut – Raritäten Brennerei “Gut Lindenburg”. We bestelden iets te eten en dronken er een glaasje wijn bij. De gastvrouw nodigde ons uit om binnen te komen kijken. Er stond een grote ronde tafel. Die tafel stond weer vol met flessen huisgemaakte Schnaps en likeurtjes in de meest uiteenlopende smaken. Uiteraard moest er ook hier weer worden geproefd.

Waar eten?
Wat eten betreft heeft deze wijnregio in Stiermarken veel te bieden. Er zijn talloze wijntavernes, genaamd ‘Buschenschank’.  Een Buschenschank is een gezellige gelegenheid, waar je koude gerechten kunt nuttigen. Alle gerechten worden vers klaar gemaakt en met lokale producten. Je kunt er geen warm eten krijgen, maar je hoeft niet bang te zijn, dat je met een lege maag naar buiten loopt. In een Buschenschank kun je echt genieten van het  moment onder het genot van een heerlijk glaasje wijn, een lekkere hap en op de meeste plaatsen een prachtig uitzicht. Wij vonden de Buschenschank van wijngoed Oberer Germuth een hele fijne plek met fijne wijnen. 

Wil je liever een warme maaltijd, dan zijn er in de buurt van Glanz een aantal leuke opties. Weingut Hotel Restaurant Mahorko is één van. Bij mooi weer kun je heerlijk tafelen op het prachtige terras en genieten van het uitzicht. De menukaart is heel goed en de specialiteit zijn de waterbuffels, die ze zelf houden. Dit alles begeleid door een goed glas wijn maakt de lunch of het diner compleet.

Een andere goede optie is Das Kleine Wirtshaus in Ratsch. Het restaurant is, zoals de naam al aangeeft, klein maar fijn. Het eten is kakelvers en heerlijk. Het restaurant heeft geen eigen wijnen, maar serveert lokale wijnen uit de buurt. Ook is er een buitenterras, waar het gezellig zitten is. Echt genieten dus.

Een derde optie voor een warme maaltijd is Sabathihof, een hotel, wijnhuis en restaurant gelegen in Glanz. Ook hier schaft de pot lokale gerechten.

Uitzicht over de wijnvelden.
In de Buschenschank met een prachtig uitzicht
Uitzicht vanaf het teraas van das kleine Wirtshaus.
Uitzicht vanaf het terras van Das Kleine Wirtshaus

Mooie wandelingen

Lekker eten