Wandelsafari Laikipia

- kenia -

wandelsafari Laikipia

Als je op zoek bent naar avontuur, als je je midden in de natuur wil begeven en dicht bij de wilde dieren wil zijn, dan is een wandelsafari in Laikipia een heel goed idee. In deze blog vertel ik over de wandelsafari van Karisia Walking Safaris in Laikipia, Kenia. 

wandelsafari Laikipia.

Laikipia ligt in het centrale deel van Kenia. Vanuit de hoofdstad Nairobi rij je in ongeveer 5 uur naar Nanyuki, de grootste stad in deze regio. Als je met Karisia Walking Safaris op pad gaat, zoals wij deden, en verblijft in een satellite camp, dan rij je nog ruim twee uur de wildernis in, voordat je het kamp bereikt. 

 

Karisia Walking Safaris

Karisia verzorgt verschillende soorten wandelsafari’s in Laikipia. Je kunt enkele dagen van plaats naar plaats trekken of je kunt op een plaats verblijven en van daaruit de omgeving verkennen. Je kunt hierbij kiezen voor een luxe safari-uitrusting of voor een klassiek safarikamp. Kies je voor de luxe variant, dan verblijf je in Tumaren Camp. Tumaren Camp was oorspronkelijk de thuisbasis van de eigenaren van Karisia Walking Safari’s. Het kamp heeft 6 tenten, elk met eigen badkamer. Vanuit het kamp kunnen er verschillende activiteiten worden ondernomen en je verblijft hier op fully inclusive- basis, dus alle maaltijden, drankjes en activiteiten zitten in het pakket.

Kies je voor de klassieke safari-uitrusting, dan verblijf je ergens in de bush van Laikipia op een mooie plek waar op dat moment veel wild verblijft in een intiem tentenkamp, dat voor individuele reisgezelschappen wordt opgezet. Je verblijft hier dus alleen met jouw eigen reisgenoten en je wordt volledig in de watten gelegd door het personeel van Karisia Walking Safari’s. 

Van origine was Tumaren Camp een ranch, waar vee werd gehouden. Het vee at het grootste deel van de graslanden kaal, waardoor er voor de wilde dieren weinig te eten was. Dit had tot gevolg, dat ze uit dit gebied verdwenen. De huidige eigenaren kochten de ranch en het bijbehorende land en na jaren hard werken kwamen de wilde dieren weer terug naar het gebied. Het behoud van de natuur en het wildlife is nog steeds een van de belangrijkste taken. Alle dieren van de Big 5 kunnen inmiddels weer in Laikipia worden gespot. Daarnaast profiteert ook de lokale bevolking van de aanwezigheid van Karisia. De lokale gemeenschap wordt ondersteund, doordat mensen worden opgeleid, zodat ze werkzaam kunnen zijn in verschillende functies in de toeristenbranche. In de kampen werken dan ook alleen lokale mensen uit de omgeving. Wij werden begeleid door mensen van de Laikipia Masai. Zij weten als geen ander, hoe ze in de nabijheid van wilde dieren kunnen leven en hoe ze hun gasten in de watten moeten leggen. 

tentenkamp Karisia.
Satellite Camp bij zonsopkomst, met van links naar rechts 'lounge', douche, tent en toilet

Onze wandelsafari in Laikipia

Ons kamp stond aan de oever van de rivier. Onze tent had een mooi uitzicht op de omgeving. De tent is niet groot en je slaapt op een matras op de grond. Het ziet er primitief uit, maar het bed is voorzien van luxe beddengoed. Voor de tent staan een stoel en tafeltje met water, een spiegel en tandenborstels. Naast de tent stond een toilet-tent. Het toilet is een gat in de grond, waar een houten box op staat. De box heeft aan de zijkant een gat, zodat je met een bergje zand kunt ‘doorspoelen’.  De douche staat onder een boom, zodat de waterzak, die met warm water gevuld wordt, aan een tak kan hangen en je een comfortabele douche kunt nemen. In de tent liggen elke dag schone handdoeken en een kamerjas. Ook heeft het tentenkamp een ‘lounge’ waar je in de schaduw kunt zitten. Het personeel van het kamp bevindt zich op ongeveer 50 tot 100  meter afstand, waardoor je erg veel privacy hebt.

Wij kwamen in de namiddag aan in het kamp. We werden voorgesteld aan al het personeel (wel 10 personen!) en werden welkom geheten met een drankje. Er werd een lunchtafeltje klaargemaakt en we konden meteen aanschuiven. Tegen de avond hebben we de eerste wandeling gemaakt. Alle wandelingen gaan onder begeleiding van drie gidsen. Een persoon weet alles van de omgeving, een persoon neemt tijdens lange wandelingen een dromedaris mee en een persoon loopt voorop met een geweer, dat dient ter bescherming en alleen wordt gebruikt om in de lucht te schieten als er gevaar dreigt. Niet ver van het kamp, in de rivierbedding kwamen we al meteen oog in oog te staan met een kudde olifanten. Olifanten hebben een slecht zicht en reageren hierdoor vooral op geur. Door te checken hoe de wind staat, kunnen de olifanten van de juiste kant en van redelijk dichtbij worden benaderd. Heel bijzonder!

Olifant Laikipia.
Tijdens de wandeling stonden we oog-in-oog met deze reus

Er wordt in dit kamp tot in de puntjes voor je gezorgd. Het ontbijt, de lunch en het diner worden op een hout gestookt vuur bereid. Het is ongelooflijk, wat de chef allemaal klaarmaakt. Het een nog lekkerder dan het ander. Voorafgaand aan het diner wordt er een kampvuur gemaakt en een aperitiefje gedronken. Tijdens het diner bevind je je onder een prachtige sterrenhemel midden in de bush. 

’s Nachts word je wel eens wakker van alle bushgeluiden. Het gehuil van hyena’s of het brullen van een leeuw. De dagen beginnen hier al vroeg en starten met een uitgebreid ontbijt. Voor ons stond er een lange wandeling op het programma, op zoek naar wildlife in de omgeving.

 LET OP!

Je verblijft tijdens deze wandelsafari in de bush. Dat betekent, zonder stromend water
en elektriciteit. Zorg er dus voor, dat de batterijen van je camera’s goed op geladen zijn!
Het zou jammer zijn, als je die prachtige shot van een olifant die op een paar meter afstand
staat, niet meer kunt maken!

Wandelen

Bijzondere dieren in deze regio

Er is een aantal diersoorten, dat alleen in deze regio voorkomt en niet in andere delen van Afrika. Zo leeft hier bijvoorbeeld de grévy zebra, die alleen nog voorkomt in de droge delen van Kenia en Somalië. De Grévy zebra is de grootste zebrasoort en heeft smalle zwarte strepen die dicht op elkaar staan. De netgiraf komt ook alleen in deze regio voor. De giraf heeft zijn naam te danken aan het netvormige vlekkenpatroon. Tot slot is er de generoek, of de girafgazelle. Dit is een slanke antilope met een lange nek. Het bijzondere aan deze dieren is, dat ze blaadjes van bomen eten en hierbij op hun achterpoten gaan staan.  De wens is dan uiteraard om deze dieren hier te spotten.

Generoek.
Grevy zebra Laikipia.
Boven een generoek, beneden een grévy zebra
Netgiraf Laikipia.
Een netgiraf

Tijdens de wandelsafari in Laikipia vertelt de gids alles over de natuur en over het leven in de bush. Onderweg passeerden we een dromedarisboerderij en uiteindelijk kwamen we bij een mooie rotsformatie uit. Hier kun je ervoor kiezen om de rots te beklimmen en helemaal bovenaan te genieten van een wijds uitzicht over de prachtige omgeving. Na een hapje en een drankje ging de wandeling weer verder en liepen we uiteindelijk weer terug naar het kamp. De wandelingen variëren hier tussen de 8 en de 14 kilometer en worden aangepast aan het gezelschap.

rotsklimmen in Laikipia.

Bij terugkomst in het kamp stond de lunch al klaar en ’s middags was er tijd om te relaxen. Het programma wordt aan de individuele gast aangepast en wij kozen ervoor om in de middag een gamedrive per jeep te doen. Dus werden er een jeep en een chauffeur geregeld en onder begeleiding van onze drie gidsen vertrokken we in een goed gevulde jeep op game drive. Ze zetten hier net dat stapje extra voor de gasten en doen er alles aan, om je zoveel mogelijk te laten zien. Onderweg stopten we op een speciale, supermooie plek voor een drankje en een prachtige zonsondergang. Terug in het kamp was het vuur al aan, dronken we een aperitief en schoven we weer aan voor een heerlijk diner onder de sterrenhemel.

Laikipia Masai scant het gebied.
Zonsondergang Laikipia.

Onze wandelsafari in Laikipia duurde drie dagen. Wij verbleven hier twee nachten en kozen ervoor om ’s ochtends nog een laatste wandeling te doen. Hiervan hadden we beslist geen spijt, want nadat we een eind gewandeld hadden, hoorden we niet ver bij ons vandaan een luipaard in gevecht met een hyena. Dat wil je natuurlijk zien! We volgden het geluid en zagen uiteindelijk het luipaard lopen! Dit was wel het spannendste moment van ons verblijf. Luisteren naar de geluiden, inschatten wat er moet gebeuren en rennen om de dieren te kunnen zien. Echt een aanrader!

Satellite Camp

Karisia Walking Safaris

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Kenia op vakantie wil, dan kun je vliegen op Nairobi of Mombasa. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Andere bestemmingen in Kenia:

Leeuw in Naboisho.
Mara Naboisho Conservancy
Luipaard.
Safarirondreis Kenia
Luipaard in de boom in het Olare Motorogi Conservancy.
Mara Plains Camp
Olifanten en de Kilimanjaro.
Amboseli National Park
Generoek etend van de boom.
Samburu National Reserve
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve