- Slovenië -
Triglav NAtionaal Park

Triglav nationaal park

Het Triglav Nationaal Park is een walhalla voor de actieve vakantieganger. Het park heeft zijn naam te danken aan de Triglav, de hoogste berg van Slovenië (2864 meter) en is onderdeel van de Julische Alpen.
Er is in de omgeving veel te zien en te doen. Slovenië is geen groot land. Hierdoor kun je met beperkte reistijd veel mooie plekken bezoeken. Toch kozen wij ervoor om ons verblijf in het Triglav Nationaal Park in tweeën te hakken. We verbleven 4 nachten in Bohinj en 3 nachten in Bovec.

Het Triglav National Park ligt in het noorden van Slovenië. De eenvoudigste manier om er met de auto te komen, is via de Karawankentunnel. Deze tunnel ligt op de grens van Oostenrijk en Slovenië. Het is een drukke tunnel en in de zomermaanden kan het nogal eens voorkomen, dat je lang op je beurt moet wachten. In de zomer van 2020 waren er werkzaamheden, waardoor de wachttijden voor de tunnel flink konden oplopen. De weg door de tunnel is nu nog enkelbaans, maar er wordt een tweede buis aangelegd, waardoor het verkeer sneller zou moeten gaan doorstromen. De tunnel heeft een lengte van 7864 meter.

Waar slapen?
Laten we beginnen met het plaatsje Bohinj. Bohinj ligt aan het gelijknamige meer en is een leuk toeristenplaatsje. Vanuit Bohinj kun je onder andere mooie wandelingen maken in het Triglav Nationaal Park.

Als je op zoek bent naar privacy en ruimte, dan is Chalet Zlatorog een prachtige plek om te verblijven. Chalet Zlatorog is een pittoresk en authentiek huisje in Bohinjsko Jezero. Het huisje beschikt over een woonkamer met openhaard, keuken met vaatwasser, badkamer met douche en aangrenzende sauna. Op de verdieping bevinden zich twee slaapkamers. Het chalet is mooi afgewerkt en heeft veel houten details. Om het huisje heen bevindt zich een grote tuin. Er zijn twee terrassen, er is een barbecue en een parkeerplaats.
De eigenaar is regelmatig aanwezig op het terrein en staat altijd klaar voor zijn gasten. Wij verbleven hier 4 nachten.

Chalet Zlatorog

In Bovec verbleven we 3 nachten in het Dobra Vila Boutique Hotel, een statig gebouw met 10 gastenkamers, die allemaal verschillend zijn.
De kamers hebben allemaal een nummer, dat verwijst naar iets of iemand in de omgeving. Wij verbleven bijvoorbeeld in kamer 50, het getal dat staat voor het aantal haarspeldbochten van de nabijgelegen Vrsic pas.
Er is een ruime parkeerplaats voor gasten aanwezig. Het hotel heeft een mooie tuin en een terras aan de achterzijde, waar het heerlijk toeven is. Hetzelfde geldt voor de lounge en bibliotheek, waar je kunt genieten van een heerlijk glaasje wijn. Ook is er een sauna. De eigenaar van het hotel is erg gastvrij en staat altijd voor de gasten klaar. Er is een wijnkelder met goede wijnen. Aan het ontbijt wordt veel aandacht besteed. Het is zeer uitgebreid, van goede kwaliteit en super vers.

Wat te doen?
Er is in dit gebied zoveel moois te zien!

Vanuit Bohinj kun je prachtige wandelingen maken in de bergen. Een voorbeeld hiervan is de wandeling naar de ‘the Valley of the seven Lakes’. Omdat wij vonden, dat de wandeling niet super goed stond aangegeven, heb ik er een redelijk uitgebreide beschrijving van gemaakt, die ik hier graag wil delen.

Vanuit Bohinj rij je via Stara Fusina naar  Platina Blato. Dit is het startpunt van de wandeling. Net buiten Stara Fusina bevindt zich een parkeerplaats, waar je zou kunnen parkeren. Als je verder wil rijden, dan ga je door de slagboom en betaal je als je terug komt €12,- bij de automaat, die hier aan de slagboom staat. Na de slagboom volgt er een weg van ruim 7 km de bergen in (als je dit wil wandelen, kost dat dus behoorlijk wat extra tijd…) over een bochtige en smalle weg met haarspeldbochten. Eenmaal aangekomen bij Platina Blato kun je je auto parkeren, Er is hier een parkeerbeheerder, die aanwijzingen geeft, waar je moet gaan staan. De parkeerplaats is niet groot, dus je parkeert je auto al snel langs het smalle weggetje.

Niet ver van de parkeerplaats bevindt zich een informatiebord met kaart van het gebied. Platina Blato ligt op 1147 meter.
Links van dit bord loop je omhoog en vanaf dan volg je de bordjes Koča na Planini pri Jezeru. Dit is een heftige klim steil omhoog en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Het is even afzien, maar als je boven komt, dan wacht er een prachtig uitzicht over de eerste vallei. Ook is er een restaurantje met een mooi terras met uitzicht op een meer.

Accommodaties in Bohinj                                      Accommodaties in Bovec. 

Vanuit Koča na Planini pri Jezeru kun je verschillende kanten op. Wij besloten om naar Planina Viševnic (1625 m) te lopen. Ook dit was voornamelijk bergop, maar nu wel via smalle paadjes door het bos en over rotsen. Na ongeveer een half uur kwamen we aan. Ook bij Planina Viševnic kun je een terrasje en een drankje doen. Omdat we nog niet zo lang onderweg waren, besloten we verder te lopen naar Planina Ovčaija op 1660 m. Vanuit Planina Viševnic nog ongeveer een uurtje lopen. Het pad gaat door velden en over rotsen en het gaat op en af. Bij Planina Ovčaija was er geen mogelijkheid om iets te drinken. Wel was er een prachtige alm met oude houten hutjes.
Het verste punt van de wandeling zou Koča pri Triglavskih Jezerih zijn. Vanuit Planina Ovčaija kun je op twee manieren op dit punt komen. Wij besloten om op de heenweg de route via Štapce te doen.
Planina Ovčaija
Het woord Štapce staat in grote rode letters op een van de rotsen geschilderd, dus de weg is makkelijk te vinden. Štapce bevindt zich op 1851m. Het is een pittige klim, voornamelijk over rotspaadjes. Als je Štapce hebt bereikt, ga je steil naar beneden om naar Koča pri Triglavskih Jezerih te gaan, dat op 1685m ligt.
Het eerste stuk is best heftig. Er zijn wel kabels aan de rotswand gemaakt, maar het pad gaat steil omlaag en als het geregend heeft, kan het erg glad zijn. Vervolgens komt er een ladder, maar die is van hout en redelijk rot, dus aan vervanging toe. Toch kun je erover gaan en het pad vervolgen naar Koča pri Triglavskih Jezerih. Er zijn hier twee meren, waar je lekker aan de oever kunt vertoeven. Ook is er een restaurantje waar je iets kunt eten en drinken. Er is geen Engelse menukaart, dus het is een beetje gokken wat te nemen. Wij zagen andere gasten met zuurkool en worst en besloten ook hiervoor te gaan. Culinair gezien zijn er betere plaatsen, zullen we maar zeggen, maar het gaf weer voldoende energie om de wandeling voort te zetten.
Koča pri Triglavskih Jezerih met de twee meren en de berghut in de verte

Vanuit Koča pri Triglavskih Jezerih liepen we over hetzelfde pad terug als van waar we gekomen waren, alleen bij de klim naar Šlapce liepen we rechtdoor en volgden we eerst het bordje Hotel Zlatorog. Als je dit pad volgt en af en toe achterom kijkt, dan heb je nog een paar prachtige fotomomenten. Op een gegeven moment komt er een splitsing en vanuit daar kun je de bordjes Koča na Planini pri Jezeru volgen. Op de terugweg liepen we via Dedno Polje terug naar Koča na Planini pri Jezeru. Achteraf gezien, was het de juiste keuze om de wandeling in deze richting te doen, omdat de heenweg best wel zwaar was. De terugweg verliep geleidelijker en was beter te doen. Bij Koča na Planini pri Jezeru dronken we een heerlijk koud biertje om vervolgens nog ongeveer 40 minuten naar Platina Blato te lopen, waar de auto stond.

Deze wandeling vonden wij zeer de moeite waard. We zijn van 8 tot 18 uur onderweg geweest en hebben rond de 18km afgelegd. Het was met momenten pittig, maar dat wordt steeds weer goed gemaakt door de prachtige omgeving van het Triglav Nationaal Park. Aanrader dus!

Een andere must do vanuit Bohinj zijn de Mostnica kloof en de Voje vallei. De wandeling naar deze bezienswaardigheden start in Stara Fusina. Wij parkeerden de auto in het centrum van het dorp. Op de meeste plaatsen is het betaald parkeren, zo ook hier.

Er is in het dorp een brug over het riviertje, Voor de brug staat het eerste bordje en hier volg je Slap Mostnice. Al snel volgt er een klein bruggetje, dat je oversteekt. Je volgt een smal paadje langs het water.

Als je de weg vervolgt kom je op een pad, dat naar de Mostnica kloof leidt. Voordat je daar aankomt kun je echter al genieten van prachtige uitzichten. Ook loop je langs de ‘Sloncek’, een door het water uitgespleten rots die op een olifant lijkt.

Sloncek
Voordat je het pad van de Mostnica kloof kunt bewandelen, betaal je € 3,- entree. De kloof is diep uitgespleten en het water stroomt er in rap tempo doorheen. Door het kolkende water zijn er ‘gaten’ in de rotsen ontstaan. De kloof is 2 kilometer lang en op plaatsen wel 20 meter diep. Op sommige plekken is de kloof slechts 1 meter breed. Aan het einde van de kloof volg je vervolgens een bospad omhoog. Na korte tijd kom je uit bij Planinska Koca na Vojah, een berghut met een terras waar je iets kunt eten en drinken. Je vervolgt de route via een redelijk brede weg door de bossen die lichtjes omhoog loopt. Aan het einde van het bos kom je in de weilanden terecht.
Her en der verspreid staan hutjes en almpjes. Het is een prachtige omgeving en alles hier straalt rust uit. Er zijn twee manieren om bij de waterval te komen en wij besloten op de heenweg de iets langere route te nemen door bij een splitsing, waar de bewegwijzering staat, links aan te houden. Deze weg leidt verder door de weilanden tot er weer een aftakking naar rechts komt en je weer het bos in loopt. Aan het einde van het pad kom je uit bij Okrepčevalnica Slap Voje, een berghut met een mooi terras. Er wordt huisgemaakt gebak gerserveerd en andere lokale gerechten. De waterval ligt op amper 10 minuten van deze berghut. De waterval is prachtig en heeft een hoogte van 21 meter. Het terras van de berghut Okrepčevalnica Slap Voje is een heerlijke plek om te vertoeven.
Slap Voje

De tocht terug naar Stara Fusina loopt voornamelijk omlaag, door de weilanden, over bruggetjes met kabbelende beekjes tot aan Planinska Koce na Vojah. Van hieruit ging het verder omlaag langs de andere kant van de kloof.
Onderweg kom je langs een ijzeren bruggetje van waaruit je een mooi uitzicht over de kloof hebt. Nog een mooi fotomoment dus.
Verder omlaag volg je de bordjes Stara Fusina om weer terug in het dorp aan te komen.
Dit is een prachtige wandeling, die makkelijk te lopen is. Wij liepen ongeveer 13 km in totaal. De vergezichten onderweg zijn adembenemend en het hele gebied straalt een gevoel van rust uit. Voor ons was dit de perfecte wandeling, na de zware wandeling van gisteren.

De volgende bezienswaardigheid is de Vintgar Kloof, een prachtig natuurfenomeen op slechts een paar kilometer van de plaats Bled. De Vintgar kloof wordt druk bezocht, dus het is aan te bevelen om vroeg te gaan. De kloof opent om 7 uur.
Normaal gezien heb je via twee ingangen toegang tot de kloof. Vanwege Covid-19 was alleen de ingang in Podhom open en gold er in de kloof eenrichtingsverkeer.
Het bleek een goed idee om al zo vroeg te gaan, we waren zelfs de eerste bezoekers en hadden ruim de gelegenheid om alle pracht van de kloof op het gemak te fotograferen en te bewonderen.
Ik zou iedereen die de kloof wil bezoeken, aanraden om  vroeg te gaan.

De Vintgar Kloof is 1600 meter lang en is op plaatsen wel 250 meter diep. In de kloof zijn houten paden en vlonders aangelegd, zodat je alle mooie plekjes van de kloof goed kunt bezichtigen. Omdat er in de kloof, toen wij hem bezochten, alleen eenrichtingsverkeer was toegestaan, ontvingen we bij de kassa een routebeschrijving om ‘buitenom’ weer terug te wandelen naar de parkeerplaats. Ook dit was een aangename wandeling met mooie vergezichten, zoals een mooi uitzicht op het kasteel van Bled.

Na het bezoek aan de Vintgar kloof is een bezoekje aan de plaats Bled ook een must. Bled staat bekend om zijn meer. Het meer heeft een lengte van 2120m en is 1380m breed. Midden in het meer bevindt zich een eilandje, waarop een kerkje uit de 9e eeuw staat, de Cerkev Marijinega vnebovzetja.
Het meer wordt omgeven door bergen en boven op de berg staat het kasteel van Bled. Rondom het meer bevinden zich gezellige terrasjes waar het goed toeven is. Er heerst een gezellige drukte van mensen in en rond het meer. Je kunt bootjes of kano’s huren om het meer op te gaan en naar het eiland te varen. Ook kan er in het meer worden gezwommen.
Het meer van Bled met het eilandje...
en het kasteel boven op de rots
Mocht je nu besluiten om, net als ons, ook Bovec als volgende bestemming te kiezen, dan wordt het een toffe reisdag, want er is onderweg veel moois te zien.
Een voorbeeld van dit moois is de Periknic waterval.
Deze ligt op ongeveer 20 minuutjes rijden van de toeristenplaats Kransjka Gora. De waterval bestaat uit twee delen en je kunt er naartoe wandelen.
Je kunt je auto parkeren bij Koča pri Peričniku. Hier betaal je €3,- en dan mag je twee uur blijven staan. Wij hadden ruim de tijd, dus we zetten de auto een klein half uurtje wandelen bij Koča pri Peričniku vandaan.
Er was plek langs de weg, vlak voor een bruggetje over het riviertje Bistrica en van daaruit volgden we de bordjes Periknic.

Om de waterval te kunnen zien klim je ongeveer 15 minuten via een bospaadje omhoog. Het is best een stevige klim.
Halverwege is er een uitkijkpunt van waaruit je de waterval al kunt zien. Het mooie bij deze waterval is, dat je er onderdoor kunt lopen, al word je dan wel een beetje nat. Vanaf de andere kant van de waterval heb je eveneens een mooi zicht.
Je kunt vervolgens kiezen om ook naar de bovenste waterval te gaan, maar je kunt je weg ook vervolgen om via een ander bospad terug te gaan naar de parkeerplaats. En wij liepen nog een klein half uurtje terug naar de auto.
De Periknic waterval
De volgende stop was het Zelenci Nature Reserve. Dit is maar een klein parkje, maar er is een meertje met een prachtige turquoise kleur en een mooi uitzicht op de omliggende bergen. Leuk om even te stoppen.
Zelenci Nature Reserve

Als je van Bohinj via Kranska Gora naar Bovec te rijdt, moet je over de Vrsic pas. Een kronkelige bergpas met maar liefst 50 (!!) haarspeldbochten. Onderweg bevind je je midden tussen de hoge bergtoppen en zijn er verschillende uitkijkpunten. Het kost je ongeveer een uur en tien minuten om via de pas van Kransjka Gora naar Bovec te rijden. Onderweg zijn er uitkijkpunten en wederom prachtige vergezichten.
Het hoogste punt bevindt zich op 1611m.

Bovec is een toeristenplaats, die veelal actieve vakantiegangers trekt. De plaats is onder andere uitgangspunt voor de Soča trail

Toen we besloten om naar Slovenië te gaan, kwam de Soča trail al snel op ons activiteitenlijstje te staan. We hadden er al veel over gelezen en hadden vooral de mooie plaatjes van de landschappen en de turquoise wateren gezien.
De Soča trail is een wandeling van 25 kilometer. De wandeling is niet erg zwaar, wel lang en bovenal prachtig. De wandeling loopt op en af langs de rivier de Soča. Her en der zijn er houten bruggetjes om de rivier over te steken.
De Soča trail is een etappe in de Alpe Adria Trail, een andere benaming is dan ook Alpe Adria Trail ST24. De Alpe Adria trail is een meerdaagse wandelroute, die begint bij de Kaiser-Franz-Joseph-Höhe op de Großglockner in Oostenrijk en via Slovenië naar Muggia aan de Italiaanse kust loopt.

Omdat we in Bovec overnachtten en de route ‘one’way‘ is, besloten we om de bus te nemen.
Bij het VVV-kantoor in Bovec informeerden we, waar we het best aan de wandeling konden beginnen en dat bleek aan de bron van de Soča rivier te zijn en het advies luidde dan ook om bij het plaatsje Trenta nog even in de bus te blijven zitten en om bij de halte Ivzir Soce, ongeveer 4 kilometer verderop, uit de bus te stappen. Let op: honden zijn in de bus niet toegestaan!

De wandeling is prachtig, staat goed aangegeven en loopt voortdurend langs het water. Onderweg zijn er weinig eetgelegenheden, dus het is verstandig om wat proviand mee te nemen.
In de namiddag kwamen we langs Kamp Jelinc, een camping langs de route met een restaurantje en een fijn terras. We aten en dronken hier iets en zetten de wandeling weer voort richting Bovec.
De Soca Trail

Een andere mooie wandeling, waar je iets minder tijd voor hoeft uit te trekken is de wandeling naar Šunikov vodni gaj.
We reden met de auto richting de Vrsic pas en sloegen bij de bushalte ‘Lepena K’ rechtsaf, direct over het bruggetje en na een paar honderd meter ligt aan de rechterkant een parkeerplaats. Hier parkeerden we de auto. Van hieruit zou je nog verder kunnen rijden naar de parkeerplaats Lepena waterfalls carpark, 3 kilometer verderop. Wij besloten dit stuk te lopen. Achteraf ook goed, want veel plek om te parkeren biedt deze parking niet.
Šunikov vodni gaj is een mooie plek. Het is een eenvoudige rondwandeling van ongeveer 2 kilometer. De route voert je over bruggetjes, langs kleine watervallen en mooie waterpoelen.

Wandeling naar Šunikov vodni gaj

De wandeling naar Šunikov vodni gaj kan prima worden gecombineerd met bijvoorbeeld de Virje Waterval. Hiervoor reden we naar de golfbaan van Bovec. Hier kun je je auto (betaald) parkeren, als je de Virje waterval wil bezoeken.

Vanaf de parkeerplaats wandel je tussen de greens van de golfbaan naar de wandelroute, die door het bos naar een waterreservoir leidt. Je loopt vervolgens om het waterreservoir heen. Daarna volgt er een bospad omlaag en na een tijdje sta je voor Slap Virje. Veel Slovenen komen hier om te zwemmen en het is niet echt een rustige plek in de natuur. We namen dezelfde route weer terug naar de golfbaan en dronken hier een drankje op het terras.

Een laatste waterval die kan worden bezocht is de Slap Boka. Deze waterval kan vanaf de weg worden bezichtigd als je de weg van Bovec richting Kobarid rijdt. Op ongeveer 6 kilometer van Bovec bevindt zich de parkeerplaats voor het uitkijkpunt van de Boka waterval. Als je een beter zicht op de waterval wenst, kun je er ook naartoe wandelen.
Slap Virje
ReizenReizen
Twee andere mooie bezienswaardigheden, die vanuit Bovec kunnen worden bezocht zijn de Tolmin Kloof en de Kozjak waterval. Wij bezochten de kloof op doorreis naar onze volgende stop: Smartno in de wijnregio Brda.

De Tolmin kloof is niet zo bekend als de Vintgar kloof, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het natuurschoon houdt in dit gebied maar niet op!
De kloof ligt, zoals de naam al aangeeft, bij het plaatsje Tolmin. In de kloof, die minder druk bezocht wordt dan de Vintgar kloof, kun je een wandeling van 2,5 kilometer maken, om daarna via een verharde weg weer terug te keren naar de parking. Bij de kassa krijg je een routekaart en informatie over de uitkijkpunten. Na de ingang beland je meteen in een prachtig stuk natuur. Onderweg passeer je prachtige uitkijkpunten.
De Tolmin kloof bestaat eigenlijk uit twee kloven: de Tolmin kloof en de Zadlaščica kloof. De route begint langs het prachtige heldere water van de rivier Tolminska. Al snel loop je over het eerste bruggetje. Als je van hieruit omhoog kijkt, zie je de ‘Duivelsbrug’, waar je later nog overheen zult lopen. Als je verder loopt, kom je op een punt waar de riviertjes de Tolminka en Zadlaščica samenkomen. Vanaf hier loop je in de Zadlaščicakloof. In dit gedeelte van de kloof zie je veel steile wanden, die begroeid zijn met planten en mos. Ook kan hier de ‘berenkop’ worden bezichtigd, een rots die tussen twee rotswanden geklemd is en (met de nodige fantasie) lijkt op de kop van een beer. Op de achtergrond stroomt een mooie waterval.
Een ander mooi uitijkpunt is de ‘grot van Dante’. Er bevindt zich hier een groot grottencomplex. Alleen het eerste gedeelte van de grot kan tijdens de wandeling in de kloof worden bezocht. De andere delen kunnen onder begeleiding van een gids worden bezocht. Na het bezoek aan Dante’s grot loop je richting de eerder genoemde ’Duivelsbrug’. Je loopt over deze brug om terug te keren naar de parkeerplaats. De brug is erg hoog en biedt een prachtig uitzicht op de kloof.

Nog meer moois is er te vinden net buiten de plaats Kobarid. Hier bevindt zich de Kozjak waterval. Vanuit Kobarid kun je de bordjes langs de weg eenvoudig volgen. Al snel rij je over de Napoleonsbrug en na de brug ga je direct links af. Aan de rechterkant vind je een parkeerplaats. Rij je nog een stukje verder door, dan volgt er aan de linkerkant een onverharde weg. Als je deze neemt, vind je nog meer parkeerplekken.
De wandeling naar de Kozjak waterval duurt ongeveer een half uur en je loopt over een rotsachtig pad. Het laatste stuk is smal met houten paadjes en kan glad zijn. De waterval ligt verscholen in een soort van grotachtige ruimte met hoge steile rotswanden. Aan de bovenkant schijnt het zonlicht naar binnen en dat zorgt voor een prachtige kleurschakering. Op de terugweg kun je nog een fotostop maken bij de Napoleonsbrug, een historische burg over de rivier Soča.
De Kozjak waterval
De Napoleonsbrug
Waar eten?
Tijdens onze reis hebben we een aantal keren echt heerlijk gegeten. Deze adresjes zijn naar mijn mening echt de moeite waard.

Net buiten Kransjka Gora op de route naar de Vrsic pas ligt Restauracija Milka, aan het Jasnameer. Het restaurant heeft een terras met een prachtig uitzicht over het meer. Er wordt een driegangen menu geserveerd, dat van een goed niveau is. Alles vers klaargemaakt, lekker glaasje lokale wijn erbij en genieten maar. Om een indruk te geven: als amuse kregen we een paté van hert, daarna een vissoep, als hoofdgerecht een ravioli van forel en een panna cotta met blauwe bessen na. Dit was op culinair gebied de eerste verrassing tijdens onze reis.
Uitzicht vanaf het terras van Restaurant Milka
In Bovec werd ons aangeraden om naar restaurant Mangrt te gaan in de plaats Log Pod Mangartom. De voormalige chefkok van het Dobra Vila Boutique Hotel is de eigenaar van dit restaurant. Sinds de kok zijn eigen restaurant heeft geopend, kan er bij het hotel niet meer worden gedineerd.

Log Pod Mangartom ligt op ongeveer 10 km rijden van Bovec. Het restaurant serveert haute cuisine-gerechten. We genoten hier van een 5 gangen menu met bijpassende wijnen en hebben er echt een heerlijke avond gehad!
In Bovec zelf zijn ook talrijke restaurantjes te vinden. Bij Gostišče Martinov Hram in het centrum van Bovec kun je prima eten. Geen haute cuisine, maar een degelijke maaltijd tegen een eerlijke prijs. Het restaurant heeft een mooi overdekt terras en een uitgebreide menukaart.    

Conclusie

Wat een prachtig land. Als je voor vertrek al die foto’s op het internet ziet, dan kun je je niet voorstellen, dat het water van de riviertjes in dit land echt zo turquoise is.
Maar schijn bedriegt in dit geval niet!

Mooiste activiteiten