Sanipas
- Zuid-Afrika-

Waarom je de Sanipas nu moet bezoeken!

De Sanipas is wellicht de bekendste bergpas van Zuid-Afrika. De pas vormt de enige verbindingsweg voor motorvoertuigen tussen Zuid-Afrika en de oostkant van het bergstaatje Lesotho en bevindt zich in het zuidelijke deel van de Drakensbergen. De Sanipas heeft een lengte van bijna 27 kilometer. De pas heeft een hoogte van 2874 meter. 

De natuur bij de Sanipas.

Sanipas

Vroeger was de Sanipas een route om goederen met paarden en pakezels van Zuid-Afrika naar Lesotho te vervoeren en terug. De ‘donkey trails’ die daar toen voor werden gebruikt, zijn op sommige plaatsen nog steeds zichtbaar.

Om de Sanipas te rijden, heb je een vierwiel aangedreven auto nodig. Omdat we die niet hadden en zelf onderweg ook van de mooie uitzichten wilden genieten, boekten we een private tour bij Drakensberg Adventures. Hiervoor hadden we contact met Russell, een zeer sympathieke man die je van alle benodigde informatie voorziet. Het trefpunt voor de tour was de Sani Lodge, een backpackers lodge niet ver van de Zuid-Afrikaanse grenspost. Omdat het meestal koud is in Lesotho, is het verstandig om een warme jas mee te nemen. 

De tour

Tijdens de tour zijn er verschillende stops. De eerste stop is bijvoorbeeld bij de overblijfselen van de voormalige Zuid-Afrikaanse handelspost. Hier kwamen de inwoners van Lesotho vroeger om goederen te ruilen en in te kopen.

Op dit deel van de route, dat loopt tot aan de Zuid-Afrikaanse grenspost, wordt er veelvuldig aan de weg gewerkt, want de Zuid-Afrikaanse overheid wil de weg naar Lesotho verharden. Dit is een project dat al sinds 2005 loopt. Echt opschieten doet het echter nog steeds niet. In 2020 zou de weg tot aan de Zuid-Afrikaanse grenspost verhard moeten zijn, maar dat is niet gelukt.

De prachtige natuur bij de Sanipas in Zuid-Afrika.

 

Het deel van de route van de grenspost van Zuid-Afrika tot aan de grens van Lesotho is een lastiger verhaal, want dit is het deel waar de route over kronkelige, rotsachtige en slechte wegen met haarspeldbochten de berg op loopt. Vanwege het ruige terrein is het aanleggen van een verharde weg hier een stuk lastiger. Daarnaast vindt de Zuid-Afrikaanse regering het erg belangrijk, dat de natuur in dit gebied behouden blijft. Daarom zal het wellicht nog de nodige jaren duren, voordat dit deel van de weg wordt gerealiseerd.

De wegen in de bergstaat Lesotho zijn een heel ander verhaal, want hier is de doorgaande weg zelfs al geasfalteerd. Lesotho heeft hiervoor Chinese wegenbouwers in de arm genomen, waardoor het asfalteren van de  wegen in de bergstaat in snel tempo kon worden gerealiseerd. Hierbij schijnt er weinig rekening te zijn gehouden met de lokale bevolking en de natuur in de omgeving.

Met de jeep op de Sanipas.

De aanleg van de wegen en de plannen om ook het deel tussen de beide grensposten te verharden, halen voor de toeristen een groot deel van de charme weg. Ook voor de gidsen, die de toeristen dagelijks op de Sanipas tour begeleiden, is dit een rampzalige ontwikkeling, omdat toeristen straks heel eenvoudig zelf de weg naar boven zullen kunnen rijden.

De grenspost van Zuid-Afrika bevindt zich onder aan de berg. Hier worden de paspoorten gecontroleerd en in tijden van Covid-19 moest er tevens een negatief testresultaat worden overlegd. Aan de grens staat een bus met medisch personeel, dat een antigeentest kan afnemen. Deze test kost
ZAR 300,- (ongeveer €18,-). 


Vanaf de grenspost begint de rotsachtige en kronkelige bergweg omhoog. Onderweg zijn er mooie uitkijkpunten over de valleien en op de bergen en de gids vertelt over de historie en de flora en fauna in het gebied. Tijdens de rit omhoog is een koffie- en theepauze. Vanaf dit punt op de route heb je een prachtig uitzicht op de vallei en de kronkelige route die al is afgelegd.

De onherbergzame, kronkelige en onverharde wegen van de Sanipas tussen Zuid-Afrika en Lesotho.
De onherbergzame en kronkelige wegen van de Sanipas

Aan de grens…

Aan de grens van Lesotho worden de paspoorten (en de negatieve tests) gecontroleerd.  Van hieruit volgt er een tweede pas omhoog, die naar Black Mountain leidt. Het hoogste punt van deze pas ligt op maar liefst 3240 meter. Hier vindt ook de lunch plaats. De lunch bestaat uit zelfgemaakt brood met (zelfgemaakte) kaas en/of tonijn. Ook wordt er hier een korte wandeling naar het hoogste punt van deze berg gemaakt, van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de Thabana Ntlenyana, de hoogste berg van Lesotho en zuidelijk Afrika. De naam betekent ‘prachtige kleine berg’ en de berg heeft een hoogte van 3482 meter. Iedere dag nemen herders hun schapen mee naar deze plek en zijn ze de hele dag buiten met hun kudde onderweg.  Omdat het erg koud is in Lesotho, wikkelen de herders zichzelf in dekens, zodat ze lekker warm blijven. 

De herders van de lokale BAsotho zitten voor hun huis in het zonnetje in Lesotho.
Een herder in Lesotho, onderweg met zijn schapen.
De volgende stop was bij een van de rondavels in een dorpje niet ver van de grens. Hier namen we een kijkje in het leven van de Basotho, de lokale bevolking van Lesotho. De vrouw des huizes demonstreerde hoe ze zelf brood bakt in een pan en uiteraard mocht dat worden geproefd. De gids vertelt volop over het leven van de Basotho, het drijven van de schapen en de unieke Afrikaanse bergcultuur van deze bevolking.
De rondavels zijn opgebouwd uit gestapelde stenen en hebben een dak van stro. Er zijn geen ramen. Het daglicht moet binnenkomen via de deur. De meeste rondavels hebben een zonnepaneeltje naast de deur, zodat ze toch wat stroom kunnen opwekken.
Het hoogste cafe van Afrika in de bergstaat Lesotho.

Het hoogstgelegen cafe van zuidelijk Afrika!

Volgende stop: de hoogste pub van de zuidelijk Afrika. Het is uiteraard een must om hier het lokale bier ‘Maluti’ te drinken en te genieten van een prachtig uitzicht over de bergen. 

Na deze stop begint de rit naar beneden. Eenmaal aangekomen bij de Sani Lodge werden we door Russell uitgenodigd voor een kopje koffie of thee en proefden we zijn zelfgemaakte kazen.

Waar slapen?

Overnachten deden we in het Moorcroft Manor Boutique Country Hotel in Himeville. Een zeer charmant hotel in een verbouwde boerderij op een groot stuk land met een ruime tuin en een grote vijver. Het hotel biedt een landelijk gevoel en heeft 12 gastenkamers. De kamers zijn enigszins gedateerd, maar ergens heeft dat zijn charme. Alle kamers hebben uitzicht op de grote tuin. Het hotel heeft een restaurant en een bar met gezellige open haard. De eigenaren zijn zeer gastvrij en komen graag even een praatje maken. Het ontbijt kan elke ochtend à la carte worden besteld.

Het moorcroft Manor Boutique hotel in Himeville in Zuid-Afrika.
Een tweepersoonskamer in het Moorcroft Manor Boutique hotel in Himeville.

Waar eten?

Het Moorcroft Manor Boutique Country Hotel beschikt over een restaurant, waar je goed kunt eten. De kaart is gevarieerd en het eten wordt vers bereid. Na het eten kun je nog een afzakkertje doen aan de open haard.

Voor een leuk lunchadresje kan ik ‘The Lemon Tree’ in Underberg aanraden. Ook hier word je zeer gastvrij onthaald door de eigenaren en het personeel en kun je van een degelijke, vers gemaakte en goed verzorgde lunch genieten. 

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Zuid-Afrika op vakantie wil, dan kun je vliegen op Johannesburg. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Bezienswaardigheden

Moorcroft Manor Boutique Country Hotel

Dit vind je misschien ook interessant:

Sabi Sands Game Reserve
Drakensbergen Zuid-Afrika.
Rondreis Zuid-Afrika
De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Panorama Route