Samburu national reserve
- kenia -

Samburu National reserve

Samburu National Reserve is gelegen in het centrale deel van Kenia. Het is slechts een klein park (165 vierkante kilometer), maar het park ligt tegen twee andere wildreservaten aan, zijnde het Shaba wildreservaat en het Buffalo Springs National Reserve.

Op bezoek bij de Samburu.
Samburu National Reserve

Samburu National Reserve is niet zo bekend als de parken in het zuiden van Kenia. Zeker voor de ervaren safarigangers is het park een ‘must see’, want je kunt hier de zogenoemde ‘special five’ spotten. Naast de welbekende diersoorten, zoals de leeuw en de olifant, leven er hier ook vijf diersoorten, die alleen in dit deel van Kenia voorkomen. Het doel van een bezoek aan het Samburu National Reserve is voor veel toeristen dan ook, om deze bijzondere dieren van de ‘special five’ te spotten.

Welke dieren behoren eigenlijk tot deze ‘special five’? De eerste in het rijtje is de grévy zebra. Dit is de grootste zebrasoort die er is. Het dier heeft ronde oren en heeft smalle zwarte strepen die dicht op elkaar staan en niet doorlopen op de buik.
De netgiraf is het volgende speciale dier en komt ook alleen in deze regio voor. De giraf heeft zijn naam te danken aan het netvormige vlekkenpatroon. Dan is er de generoek of de girafgazelle. Dit is een slanke antilope met een lange nek. Het bijzondere aan deze dieren is, dat ze blaadjes van bomen eten en hierbij op hun achterpoten gaan staan. Tijdens een gamedrive is het natuurlijk de uitdaging om deze dieren al etend op hun achterpoten te spotten. De Somalische struisvogel is nummer vier in de rij. Deze struisvogel is bijzonder, omdat de huid van de nek en de dijen een blauwige kleur hebben. Tot slot kun je in Samburu National Reserve de Beisa Oryx (Oost-Afrikaanse spiesbok) spotten. Een prachtig dier met lange rechte hoorns.

Generoek etend van de boom.
Netgiraffen in Samburu National Reserve.
Somalische struisvogel in Samburu National Reserve.
Grevy zebra in Samburu National Reserve.
Beisa Oryx in Samburu National Reserve.

Samburu National Reserve is een nationaal park. Toeristen kunnen het park tegen betaling bezoeken. Vervolgens kunnen toeristen met hun eigen voertuig het park ontdekken en op zoek gaan naar wilde dieren. Tijdens het hoogseizoen zijn er vaak veel voertuigen onderweg, waardoor het bij mooie zichtlocaties nogal eens druk kan zijn.

Elephant Bedroom Camp
Een fijne plek om te verblijven is het Elephant Bedroom Camp. Een lodge gelegen aan de oevers van de Ewaso Nyiro rivier. Het kamp heeft 12 luxe tenten, die in Afrikaanse stijl zijn ingericht. De tenten zijn ruim en beschikken over een luxe badkamer. Alle tenten hebben de veranda met een eigen zwembadje en uitzicht over de rivierbedding.

Elephant Bedroom Camp.
Elephant Bedroom Camp Samburu Nature Reserve.
Lounge in Elephant Bedroom Camp.

Je verblijft hier op basis van volpension. Het ontbijt, de lunch en het diner zijn inclusief. Als je geen eigen voertuig hebt, of als je liever niet zelf in het park rijdt, kun je ook een game package bijboeken. Je gaat dan twee keer per dag onder begeleiding van een gids in een open voertuig op game drive. Het ontbijt en de lunch worden geserveerd op een terras aan de oever van de rivier. Het diner wordt op het terras van de centrale lounge onder de prachtige sterrenhemel geserveerd.

Voor elektriciteit is het kamp afhankelijk van generatoren. Op drie momenten tijdens de dag worden de generatoren aan gezet. Elektrische apparaten kunnen op die tijden ook in de lounge van het hoofdgebouw worden opgeladen.

Het Elephant Bedroom Camp is niet omheind en de olifanten komen af en toe graag een kijkje nemen. Het zwembadje op de veranda is afgedekt met een dekzeil. Bij aankomst wordt er aan de gasten gevraagd, om dit dekzeil dicht te laten als het zwembad niet wordt gebruikt. De olifanten komen namelijk graag bij de tenten langs om uit het zwembad te drinken. Wij lieten het dekzeil netjes dicht, maar de olifanten zijn behendig in het verwijderen van het zeil en drinken vervolgens het zwembadje leeg…

Elephant Bedroom Camp.
Elephant Bedroom Camp.

 

Andere accommodatiemogelijkheden in Samburu National Reserve

 

Bezoek aan de Samburu
Net buiten de ingang van het Samburu National Reserve kun je op bezoek gaan bij de lokale bevolking, de Samburu. De Samburu zijn een nomadenvolk. Ze zijn verwant aan de Masai, maar hebben zo hun eigen gewoontes.

Om een Samburu dorp te bezoeken, moet je entree betalen. Het geld wordt gedeeld met de hele gemeenschap. Een van de dorpsbewoners leidt je rond, laat je het hele dorp zien en vertelt over de gewoontes van het volk. Bij aankomst word je begroet, krijg je een ketting omgehangen. Zo hoor je er meteen een beetje bij.

Je wordt welkom geheten door verschillende mensen uit het dorp en bij aankomst wordt er voor je gedanst en gezongen. De mannen in het dorp hebben verschillende taken rondom het vee. Jonge mannen gaan met de geiten op pad, anderen met de kamelen en de Samburu warriors met de koeien.
De vrouwen blijven in het dorp. Zij bouwen de ‘huizen’ en zorgen voor de kinderen. Ook maken de vrouwen sieraden. Deze kunnen tijdens de rondleiding worden gekocht. Hetzelfde geldt voor de kettingen die je bij aankomst hebt gekregen. Je mag hiervoor wel de beurs trekken, want de prijzen die er worden gevraagd, liegen er niet om.

Dansende Samburu.
OP bezoek bij de Samburu.

Tijdens de rondleiding wordt er ook informatie over onderwijs gegeven. Kinderen uit het dorp dreunen het alfabet op en zingen liedjes in het Engels.
Ouders kunnen kiezen of ze hun kind naar school sturen. School is voor de Samburu-kinderen dus niet verplicht. Het onderwijs zelf is gratis, maar de schooluniformen en schoolspullen moeten worden gekocht. Voor sommige Samburu is dat te duur, waardoor de mensen er vaak voor kiezen om hun kind niet naar school te laten gaan, maar om ze met de dieren op pad te sturen, zodat ze een nuttige bijdrage kunnen leveren.

Een vrouw heeft slechts een man. Als ze getrouwd is, krijgt ze ronde oorbellen met een ketting erin. Als de man overlijdt, wordt de ketting verwijderd. Je kunt vervolgens aan de oorbellen zien, dat de vrouw weduwe is. Een weduwe mag een nieuwe vriend hebben en opnieuw kinderen krijgen. Ze mag echter niet opnieuw trouwen. Mannen mogen op hun beurt meerdere vrouwen hebben.

De huizen van de Samburu zijn gemaakt van stokken en ijzeren platen. Op het dak liggen onder andere kartonnen platen en zeilen om het dak dicht te maken. Nieuwe huizen worden door de vrouwen gebouwd. De huizen hebben binnenin een grote ruimte, waar koeienhuiden op de grond liggen. Hier slapen de kinderen. In het midden van het huis is er een vuur, waarop wordt gekookt. Daarnaast is er een ‘geheime kamer’. Hier kunnen de bewoners van het huis zich terugtrekken en ’s avonds slapen hier de ouders.

OP bezoek bij de Samburu.
Op bezoek bij de Samburu.
Huis van de Samburu.

Om indruk te maken op de vrouwen van het dorp dansen en zingen de Samburu-warriors en proberen ze de vrouwen te imponeren door zo hoog mogelijk te springen. Wie het hoogst springt, heeft het snelst een vrouw…
Iedereen heeft een taak in de Samburu-gemeenschap. Oudere mannen, die niet meer met de dieren op pad kunnen gaan, komen de dagen vaak door met het spelen van een spel met stenen en een plank met gaten. Wiens zijde van de plank het eerst leeg is, verliest.

Samburu people Kenya.

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Kenia op vakantie wil, dan kun je vliegen op Nairobi of Mombasa. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Conclusie

Andere bestemmingen in Kenia:

Leeuw in Naboisho.
Mara Naboisho Conservancy
Wandelafari Laikipia
Luipaard in de boom in het Olare Motorogi Conservancy.
Mara Plains Camp
Olifanten en de Kilimanjaro.
Amboseli National Park
Luipaard.
Safarirondreis Kenia
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve