safarirondreis

- Kenia -

14-daagse safarirondreis kenia

Kenia is het safariland bij uitstek. Het land beschikt over veel verschillende nationale parken, die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken en allemaal iets anders te bieden hebben. In deze blog geef ik je een voorbeeld van een geweldige safarirondreis door Kenia!

Leeuwen in de Masai Mara Kenia.

Deze safarirondreis is de ultieme rondreis voor mensen die niet genoeg kunnen krijgen van safari’s en wildlife. We hebben deze rondreis zelf gedaan en geregeld via Matoke Tours, een reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar Afrika. In deze safarirondreis verblijf je maar liefst zeven dagen in en om het wereldberoemde Masai Mara National Park! Wat vervoer betreft, is er gekozen voor comfortabele manieren van reizen en is er gekozen om bepaalde afstanden over de weg af te leggen en andere afstanden met safarivluchtjes te overbruggen. De verblijfplaatsen, die in deze safarirondreis door Kenia zijn opgenomen zijn exclusief en luxe. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om het niveau van de accommodaties aan te passen. 

Dag 1

De KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam op Nairobi International Airport. Deze vlucht komt pas ’s avonds laat aan, dus het is verstandig om de eerste overnachting in Nairobi te boeken.
Wist je dat Nairobi de enige hoofdstad ter wereld is, waar je wilde dieren kunt spotten? Het Nairobi National Park bevindt zich op slechts 24 km afstand van Nairobi en is het kleinste wildpark van het land.

Nairobi heeft veel overnachtingmogelijkheden en er is voor iedere portemonnee wat wils.

Cheetah in Naboisho Conservancy.
Dag 2

Vanuit Nairobi rij je over de weg in ongeveer 6 uur naar de regio Laikipia, dat ten noorden van Nairobi ligt in het centrale deel van Kenia. Dit is een uitstekend gebied om je geheel terug te trekken in de natuur en een paar dagen op wandelsafari te gaan. De organisatie die dit tot in de puntjes kan verzorgen is Karisia Walking Safari’s. Zij bieden verschillende ervaringen aan.
Er is een vast tentenkamp, waar je kunt verblijven en van waaruit je onder begeleiding kunt wandelen. Ze bieden ook een intieme bushervaring aan, wat mij betreft een echte aanrader. Hierbij wordt er een tentenkamp opgezet voor een gezelschap op een plaats midden in de bush, waar op dat moment veel wild verblijft. Bestaat je gezelschap uit twee personen? Dan wordt het tentenkamp exclusief voor je opgebouwd. Tijdens je verblijf word je van alle gemakken voorzien. Je maakt wandelingen in de omgeving, je wordt voorzien van een drankje op zijn tijd, er wordt heerlijk voor je gekookt. Een unieke, back-to-basic, maar tegelijkertijd luxe ervaring midden in de bush.

Na aankomst staat de eerste wandeling op de planning en ga je samen met gidsen op zoek naar wilde dieren. ’s Avonds wordt er een kampvuur voor je gemaakt, er wordt een heerlijke maaltijd voor je bereid en je kunt genieten van de bushgeluiden onder een prachtige sterrenhemel.

Laikipia Wandelsafaris.
Laikipia Wandelsafaris.
Dag 3

Deze dag staat in het teken van verschillende activiteiten. Er wordt natuurlijk gewandeld en gezocht naar wilde dieren. Er kan worden geklommen, in de namiddag kan er een gamedrive met een safarivoertuig worden gedaan. Alles is hier mogelijk. Tussendoor word je uitermate goed verzorgd. Dat begint ’s ochtends met een uitgebreid ontbijt voor zonsopkomst, ’s middags is er een heerlijke lunch en ’s avonds na een aperitiefje aan het kampvuur staat er een heerlijk diner onder de sterren op het programma. Dit is genieten pur sang!

Ben je nieuwsgierig geworden en wens je meer informatie over deze ultieme bush-beleving? Lees dan mij post over een wandelsafari in Laikipia!

Dag 4

’s Ochtends kan er nog een laatste wandeling worden gedaan. Daarna is het in deze safarirondreis door Kenia alweer tijd voor de volgende bestemming: Samburu National Reserve. 
Samburu National Reserve is niet zo bekend als de nationale parken in het zuiden van Kenia. Maar zeker voor de ervaren safarigangers is Samburu National Reserve een ‘must see’. Je kunt hier namelijk de zogenoemde ‘special five’ spotten. Naast de welbekende diersoorten, zoals de leeuw en de olifant, leven er hier ook vijf diersoorten, die alleen in dit deel van Kenia voorkomen. Het doel van een bezoek aan het Samburu National Reserve is voor veel toeristen dan ook, om deze bijzondere dieren van de ‘special five’ te kunnen zien.

Een mooie lodge om te verblijven is het Elephant Bedroom Camp. Het bijzondere aan deze lodge is, dat de olifanten regelmatig een kijkje komen nemen in het kamp. Soms drinken ze zelfs het zwembad op de veranda van de tent leeg…

Wil je liever ergens anders verblijven, klik dan hier voor de mogelijkheden.

Girafantilope in Samburu Nationaal Park.
Netgiraffen in Samburu NAtionaal Park.
Zebra in Samburu Nationaal Park.
Leeuwenwelpjes in Samburu Nationaal Park.
Dag 5

Dag 5 van de safarirondreis door Kenia staat in het teken van wildlife, want er staat zowel in de vroege ochtend als in de namiddag een game drive gepland. 
Tussen de game drives door kun je ervoor kiezen om de lokale bevolking te bezoeken. Dit is een leuke ervaring, die naar mijn mening niet mag ontbreken, maar neem wel een dikke beurs mee, want toeristen worden financieel redelijk uitgebuit tijdens een bezoekje aan het dorp.

Meer informatie vind je in mijn post over Samburu National Reserve

Samburu bij hun huis.
Dag 6

Deze dag is een reisdag. Alle volgende bestemmingen van de reis liggen in het zuiden van Kenia, dus er moet een flinke afstand worden overbrugd om de reis verder voort te zetten. Je rijdt weer terug naar Nairobi, een lange rit van maar liefst 8 uur. In Nairobi loont het zich om een hotel in de buurt van Wilson Airport te nemen. Wilson Airport is namelijk de luchthaven van waaruit er verschillende safarivluchten naar verschillende bestemmingen vertrekken. Deze safarivluchten besparen je veel reistijd, waardoor je nog meer kunt genieten van de nationale parken, die je gaat bezoeken.

Rondreizen Kenia
Dag 7 en 8

Van Wilson Airport in Nairobi kun je vliegen naar Amboseli National Park, gelegen in het zuiden van Kenia. Het vluchtje duurt ongeveer een uur. In Amboseli Nationaal Park komen twee werelden samen. Je kunt hier wilde dieren spotten op de savanne, terwijl je op de achtergrond kunt genieten van een prachtig zicht op de besneeuwde bergtoppen van de wereldbekende Mount Kilimanjaro, die zich over de grens in Tanzania bevindt. Amboseli heeft de grootste olifantenpopulatie van het Kenia. Je kunt hier grote grepen olifanten spotten en in combinatie met het landschap levert dat unieke en indrukwekkende sightings op. 

Als verblijfplaats is Tortellis Camp een aanrader. In mijn post over Amboseli National Park vind je meer informatie over zowel het kamp als het nationale park. 
De dagen staan hier in het teken van gamedrives en het spotten van wilde dieren, want je gaat twee maal per dag op safari.

Andere overnachtingsmogelijkheden in Amboseli National Park vind je hier

Olifanten in Amboseli Nationaal Park.
Amboseli nationaal park.
Safarivlucht op de airstrip.
Amboseli nationaal park.
Dag 9 t/m 14

Na de laatste ochtendgamedrive in Amboseli National Park is het tijd voor de volgende bestemming. En wel het wereldberoemde Masai Mara National Park. Als je deze tocht over de weg aflegt, neemt dat maar liefst 12 uur in beslag. Kies je wederom voor een safarivluchtje, dan sta je binnen anderhalf uur in de Masai Mara. Tijdens de vlucht vlieg je over prachtige landschappen en het is erg bijzonder om de nationale parken vanuit de lucht te zien.

Masai Mara National Park is immens groot, Je hebt hier dan ook verschillende mogelijkheden en plaatsen om te verblijven. Je kunt ervoor kiezen om een verblijf in het nationale park te boeken. 

Cheetah in Naboisho Conservancy.
Leeuw.

Masai Mara National Park wordt echter ook omringd door talrijke privéparken. Hier kun je, net als in het nationale park, genieten van de prachtige landschappen en wilde dieren, maar de beleving is veel exclusiever dan in het nationale park.
In een privépark, mogen toeristen niet zelf rijden, maar worden ze in een open voertuig door een gids van de lodge gereden. In tegenstelling tot het nationale park, mag men in het privépark off-road rijden als er een mooie sighting is. Hierdoor kun je vaak dichter bij de dieren komen en prachtige scenario’s zien. Omdat er maar een beperkt aantal verblijfplaatsen in de privéparken zijn, is de voertuigdichtheid erg laag. Hierdoor zijn deze parken exclusief en kun je er authentieke safari’s beleven. Wat gastronomie betreft, word je in de lodges van de privéparken ontzettend in de watten gelegd en zul je niets te kort komen. 

Enkele privéconcessies, die aan het Masai Mara National Park grenzen zijn Mara Naboisho Conservancy, Olare Motorogi Conservancy en Mara North.
Elk van deze privegebieden biedt verschillende, veelal luxe accommodaties. De bovenstaande links geven de mogelijkheden weer. 

Leeuw.
Hyena.

Wil je weten, hoe een verblijf in een van deze privéparken eruit ziet? Lees dan mijn blogpost over het luxueuze Naboisho Camp in Mara Naboisho Conservancy.
Als het nog luxueuzer mag zijn? Lees dan mijn post over het ultraluxe Mara Plains Camp in Olare Motorogi Conservancy!

Zelf verbleven we 3 nachten in Mara Naboisho Conservancy en 4 nachten in het Olare Motorogi Conservancy.

Wil je graag op safari, maar dan anders? Kies er dan voor om een luchtballonvaart te maken over de savannes van het Masai Mara National Park. In alle vroegte word je bij je verblijfplaats opgehaald om een ballonvaart te maken. Je ziet de zon opkomen, de wilde dieren ontwaken en dat alles vanuit de lucht. Na de landing is er nog een champagneontbijt in de bush.

Luchtballonvaart boven de Masai Mara.
Luchtballonvaart boven de Masai Mara.
Safarivlucht op de airstrip.
Dag 15

Afhankelijk van de tijd van de vlucht terug naar Nairobi Wilson Airport, kun je nog een laatste ochtendgamedrive doen. De safarivluchtjes landen zoals gezegd op Wilson Airport. De internationale vluchten vertrekken van Nairobi International Airport. Beide luchthavens liggen op ongeveer 25 km afstand van elkaar. Hier dien je bij het samenstellen van je reis, dus rekening te houden. Het verkeer in Nairobi kan op bepaalde tijdstippen erg druk zijn.

Als je na deze bushervaringen toe bent aan een paar dagen strand, dan zou je deze safarirondreis door Kenia kunnen verlengen met een paar relaxte dagen aan het strand en vanuit de Masai Mara naar Mombasa kunnen vliegen. 

Als je aan de kust van Mombasa wilt verblijven, dan dien je een keuze te maken tussen de North Coast of the South Coast. In beide gebieden vind je verschillende accommodaties in alle mogelijke prijsklassen. Kijk hier voor accommodaties aan de South Coast. Accommodaties aan de North Coast vind je hier.

Hoogtepunten

Vervoer

Tips bij het boeken van je reis

  • Als je op safarirondreis naar Kenia wil, dan kun je vliegen op Nairobi of Mombasa. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
BoekenBoeken

Andere bestemmingen in Kenia:

Leeuw in Naboisho.
Mara Naboisho Conservancy
Wandelafari Laikipia
Luipaard in de boom in het Olare Motorogi Conservancy.
Mara Plains Camp
Olifanten en de Kilimanjaro.
Amboseli National Park
Generoek etend van de boom.
Samburu National Reserve
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve