Op safari in een private game reserve

- Afrika -

OP safari in een private game reserve

Op safari gaan is een bijzondere ervaring. De grootste wens van mensen die op safari gaan is natuurlijk om de Big 5 te spotten. Wat is er nu mooier dan het zien van een leeuw in zijn natuurlijke omgeving? 

Zebra's in Welgevonden Game Reserve.

Er zijn verschillende manieren om op safari te gaan. In de meeste nationale parken in Afrika mag je zelf met je (huur)auto op zoek gaan naar wilde dieren. Je moet wel met je auto op de wegen blijven en he is vaak het erg druk in de nationale parken.

Je kunt er ook voor kiezen om op safari te gaan in een privé wildpark te gaan, dus in een private game reserve. Het grote verschil met een nationaal park is, dat een private game reserve alleen toegankelijk is voor toeristen die een kamer hebben geboekt in een van de lodges op het terrein. Daarnaast mag je niet in je eigen voertuig op safari gaan, maar word je tijdens een safari gereden in een terreinwagen door een gids. In de luxere game parken zit er ook nog een tracker op de motorkap van de jeep. De tracker zoekt naar sporen en samen met de gids, die achter het stuur zit, zorgt hij voor de optimale safari beleving.

Giraffe.
Olifant.
Genieten van een sundowner in Onguma GAme Reserve.
Game driving at Timbavati Private Nature Reserve.

Zoals net al aangegeven, moet je in de nationale parken met je voertuig op de wegen blijven. Als een dier zich een eindje van de weg verwijderd bevindt, heb je al snel een verrekijker nodig om het goed te kunnen zien. Als je op safari gaat in een private game reserve, dan is dat een ander verhaal. Hier mag de gids van de bestaande wegen afwijken en naar de dieren toe rijden. Dat maakt de safari spannend en je kunt de dieren echt van heel dichtbij zien.

Ook houden de gidsen van de verschillende lodges in een private game reserve contact met elkaar via een radio. Daarnaast gaan er in sommige privéparken al spotters in voertuigen zonder toeristen op pad, die de gidsen helpen de dieren te lokaliseren. Zo kunnen ze elkaar laten weten, waar bepaalde dieren zich bevinden, waardoor de kansen op een succesvolle game drive met bijzondere ‘sightings’ veel hoger liggen. Als er dan aan de andere kant van het game reserve een mooie sighting is, dan rijdt de gids er in vol tempo naartoe. Hierdoor stijgt spanning in de jeep nog meer!

Shamwari Private Game Reserve.
Wilde hond.
Leeuwenwelpje.
King's Camp Timbavatie Private Nature Reserve.
The Fort Onguma Game Reserve.
Zonsondergang in Timbavati Private Nature Reserve.

Verblijven in een private game reserve is niet goedkoop. Je krijgt er echter wel veel voor terug. Ook achter de schermen zijn er behoorlijk wat mensen op de been om de ultieme safaribeleving mogelijk te maken.
Je ‘leeft’ in een private game reserve in een vast ritme. Je dag begint al vroeg, je krijgt een wake up call van je gids. De tijd is afhankelijk van het seizoen waarin je op safari gaat, maar het zal ergens tussen 5 en 6 uur ‘s ochtends zijn. Daarna staat de gids al voor je klaar met koffie of thee en een snackje.
Dan begint de eerste game drive van de dag. In het begin is het nog koud, maar ‘s ochtends vroeg ontwaken de dieren en is de kans groot, dat je ze in actie kunt zien. De meeste lodges zorgen voor warme kruiken en dekens, zodat je warm blijft in de jeep. Een game drive duurt ongeveer drie uur en er is een pauze in de bush met koffie of thee en een snack.

Na de game drive staat het ontbijt klaar. Daarna is er ruimte voor vrije tijd tot de lunch en kun je genieten van de faciliteiten van de lodge. Je kunt bijvoorbeeld een massage boeken, relaxen aan het zwembad of met je gids een wandelsafari ondernemen.

Interessante Private Game Reserves:

Zuid-Afrika:
Sabi Sands Game ReserveTimbavati Private Nature Reserve

Kenia:
Masai Mara
Olare Motorogy Game Reserve – Mara Naboisho Conservancy

Wandelen
Sunset Sabi Sands Game Reserve.
Tamboerkloof Game Farm.
Tamboerkloof Game Farm.
Kirkmans Kamp Sabi Sands Private Game Reserve.
Sabi Sands private game reserve.
Landcruiser Sabi Sands Private Game Reserve.

De lunch wordt meestal vanaf een uur of een geserveerd. In de middag staat de tweede gamedrive op het programma, afhankelijk van het seizoen zal dat tussen 3 en 4 uur ‘s middags zijn. Ook deze gamedrive duurt 3 uur en tijdens de gamedrive wordt er een sundowner gedaan. Tijdens de sundowner drink je een drankje naar keuze, worden er verschillende snacks geserveerd en kun je genieten van de zonsondergang midden in de bush.

Na de middag gamedrive kun je je kort opfrissen in je kamer en dan staat het diner al klaar. Na het diner en eventueel een afzakkertje is het tijd voor een goede nachtrust, want de volgende dag start weer vroeg met hetzelfde programma. In de meeste lodges verblijf je op fully inclusive basis. Dat wil zeggen, dat er elke dag twee game drives zijn inbegrepen in de prijs. Hetzelfde geldt voor alle maaltijden en tussendoortjes en in veel lodges zijn ook de lokale drankjes inbegrepen. Je wordt in deze game lodges dus goed verwend.

Luipaard tijdens een safari in Sabi Sands Private Game Reserve.
Neushoorn.
BoekenBoeken

Tips bij het boeken van je reis

  • Ben je op zoek naar een voordelige vlucht en wil je op safari in Afrika? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Heb je inspiratie nodig over de verschillende private game reserves? Kijk dan alvast eens naar de mogelijkheden in het Sabi Sands Game Reserve in Zuid-Afrika. Of wat dacht je van de wereldberoemde Masai Mara in Kenia? 
Welke private game reserves zijn de moeite waard? 

Met stip op nummer 1 staat voor mij het Sabi Sands Private Game Reserve in Zuid-Afrika. Lees snel waarom je hier echt naartoe moet gaan!

Voor een ander fantastisch gebied reizen we naar Kenia en bezoeken we het Mara Naboisho Conservancy of het ultraluxe Mara Plains Camp in het Olare Motorogi Conservancy.

Kun je niet genoeg krijgen van Afrika en staat het bezoeken van de berggorilla’s in Oeganda ook al een tijdje op je bucket list?
Lees dan mijn post: Op zoek naar de berggorilla’s

Tenzing Travel - Zuid-Afrika
Tenzing Travel - Kenia
Tenzing Travel - Uganda

Dit interesseert je misschien ook…

Wilde hond in Sabi Sand Private Game Reserve.
Sabi Sands Game Reserve - Zuid Afrika
Mara Naboisho Conservancy - Kenia
Luipaard in de boom in het Olare Motorogi Conservancy.
Mara Plains Camp - Kenia