sabi sands game reserve

- zuid-Afrika -

Sabi Sands game reserve

Het Sabi Sands Game Reserve is het oudste privé wildpark in Zuid-Afrika. Het is een Big Five gebied en je vindt er de beste lodges van Zuid-Afrika. Je ervaart hier dus dé ultieme safaribeleving.

Luipaard in Sabi Sand Private Game Reserve.

Het Sabi Sands Game Reserve bevindt zich aan de zuidwestelijke kant van het Kruger Nationaal Park en heeft een oppervlakte van maar liefst 65.000 hectare. Er zijn geen hekken tussen Sabi Sands en het Kruger National Park, waardoor de dieren vrij kunnen rondlopen tussen beide gebieden. Een private game reserve is in het bezit van particuliere grondeigenaren. Hierdoor gelden er in een private game reserve andere regels dan in een nationaal park. Het grote verschil tussen het nationale park en het privé wildpark is dat je in het privé wildpark niet zelf mag rijden. Alleen mensen die een verblijf in een van de lodges hebben geboekt, krijgen toegang tot het wildpark. Dagjesmensen zijn dus niet toegestaan.

Sabi Sands Private Game Reserve
Open voertuig Kirkmans Kamp.

Open voertuigen

Je wordt hier gereden in een open voertuig onder begeleiding van een ranger en een tracker. De ranger zit achter het stuur en weet alles over het gebied en het wildlife. De tracker zit op een stoeltje op de motorkap en zoekt tijdens het rijden naar verse sporen van wilde dieren. Zodra hij een vers spoor heeft gevonden, stijgt de spanning in het voertuig en begint de zoektocht pas echt.
Een ander heel groot verschil is, dat je in de nationale parken op de weg moet blijven, dus als je in de verte een leeuw ziet, dan heb je wellicht een verrekijker nodig om die leeuw goed te kunnen zien. Daarnaast ben je vaak niet de enige in het nationale park die het dier wil zien en kunnen er bij een bepaalde ‘sighting’ veel voertuigen staan, waardoor je zicht  kan worden belemmerd.

Op safari in Sabi Sand Private Game Reserve.
Zonsondergang in Sabi Sand Private Game Reserve.

Off-roaden

In de meeste privé wildparken is offroad rijden toegestaan, zo ook in het Sabi Sands gebied. Hier mag de ranger de wegen verlaten en naar de dieren toe rijden. Hierdoor kun je de dieren van zeer dichtbij bewonderen. Daarnaast is er maar een beperkt aantal voertuigen onderweg en zijn er strikte afspraken tussen de rangers van de verschillende lodges, waardoor het bij de dieren niet te druk wordt. Dit is op de eerste plaats beter voor het welzijn van de dieren en op de tweede plaats biedt het gasten de beste zichtmogelijkheden en de kans om een dier een tijdje te volgen en in zijn natuurlijke leefomgeving en –ritme te bewonderen.

Leeuw in Sabi Sand Private Game Reserve.
Een jonge leeuw in de rivierbedding
Wilde hond in Sabi Sand Private Game Reserve.
Een wilde hond

Big Five

Het Sabi Sands Game Reserve is een Big Five gebied en de kans om ze alle vijf te zien is groot. De Big Five bestaat uit de leeuw, de olifant, de neushoorn, de buffel en het luipaard. Vooral het luipaard laat zich vaak moeilijk zien, maar naast een grote verscheidenheid aan wild, staat het Sabi Sands gebied bekend om zijn hoge populatie luipaarden en de grote kans om dit prachtige dier hier daadwerkelijk te zien. Ook de kans om de redelijk zeldzame wilde honden te zien is aanwezig.

Luipaard in Sabi Sand Private Game Reserve.
Het luipaard scant de omgeving op zoek naar een prooi

Het park heeft zijn naam te danken aan de rivieren Sabi en Sand, die door het park lopen. Tijdens de zomermaanden (onze wintermaanden) staat de rivier veelal droog. Toch zijn deze rivieren erg belangrijk voor de flora en fauna in het park. Het Sabi Sands Game Reserve biedt een aantal betaalbare lodges, luxe lodges en ultraluxe lodges. In deze lodges worden de gasten op en top verwend. De lodges verlenen excellente service aan hun gasten, ze beschikken over goed opgeleide gidsen, ze bieden luxe kamers, een hoge mate van gastvrijheid en daarnaast worden de gasten ook op culinair gebied volledig in de watten gelegd. Heel veel meer kun je voor de ultieme safaribeleving niet wensen!

Zebra's in Sabi Sand Private Game Reserve.
Zebra's
Hyena in Sabi Sand Private Game Reserve.
Een hyena

Kirkman’s Kamp

Een voorbeeld van een luxe lodge is Kirkman’s Kamp. Het kamp is onderdeel van het &Beyond-keten en is mooi gelegen op de rand van een heuvel. Hierdoor biedt de lodge een mooi uitzicht over het reservaat. De lodge heeft een rijke historie en geeft zijn gasten een fantastische safari-beleving. In deze lodge ga je letterlijk terug in de tijd. De lodge straalt een klassieke, koloniale sfeer uit van een originele hoeve uit 1920. Er zijn twaalf cottages, die allemaal een prachtig uitzicht bieden over het ongerepte landschap rondom de Sabi rivier. De cottages hebben een luxueuze, klassieke uitstraling, maar zijn voorzien van alle moderne comfort. Je verblijft hier op fully inclusive basis. Dat betekent een verblijf inclusief ontbijt, lunch, diner, snacks, lokale drankjes en twee game drives per dag. De game drives vinden vroeg in de ochtend plaats en laat in de namiddag. Op deze tijden zijn of worden de dieren veelal actief en heb je de beste kansen om ze in actie te zien.

Cottage in Kirkmans Kamp.
Kamer in Kirkmans Kamp.

In de oude hoeve bevindt zich bovendien een souvenirwinkeltje, een grote lounge met open haard, een restaurant, een bar en een bibliotheek. De hoeve wordt omgeven door een mooi overdekt terras, waar je ook heerlijk kunt zitten en genieten van de omgeving. Er is ook een zwembad met uitzicht over de Sabi rivier, waar je tussen de game drives door kunt bijkomen en relaxen. Het ontbijt en de lunch worden geserveerd op het terras. Het (candlelight) diner wordt opgediend in de boma (een omheinde plek met kampvuur), op het terras of in een ‘bush’setting.

Hoofdgebouw in Kirkmans Kamp.
De Farmstead van Kirkmans Kamp.

Hoe ziet je dag eruit?

Je ‘leeft’ in Kirkman’s Kamp (en in andere private game lodges) in een vast ritme. Je wordt ’s ochtends vroeg gewekt, drinkt dan koffie of thee met wat lekkers en gaat op game drive. De game drive duurt ongeveer 3 uur en tijdens de game drive is er een koffie- en theestop. Na de game drive staat het ontbijt al klaar. Tot de lunch is er ruimte om te ontspannen. Je zou ervoor kunnen kiezen om een massage te boeken of lekker te relaxen in de kamer of aan het zwembad. De lunch wordt meestal vanaf 13 uur geserveerd. In de namiddag is er weer koffie of thee met wat lekkers en daarna is het tijd voor de tweede game drive. Tijdens deze rit is er een sundowner voorzien en kun je onder het genot van een drankje de zon onder zien gaan. Bij terugkomst is er ruimte voor een aperitief, alvorens het diner wordt geserveerd. Na het diner kan er nog een slaapmutsje worden gedaan, voordat het tijd is om onder de wol te kruipen, want de volgende dag word je weer vroeg gewekt.

De kosten om in een lodge in een private game reserve te verblijven zijn hoog. Je betaalt hier niet alleen voor het luxueuze verblijf en de excellente service, maar ook voor het behoud van de wilde dieren en het wildpark. Voor mij persoonlijk is dit de ultieme manier om op safari te gaan en ik kan mensen alleen maar aanraden om te kiezen voor een private game reserve.

Andere accommodaties in het Sabi Sands Game Reserve

 

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Zuid-Afrika op vakantie wil, dan kun je vliegen op Johannesburg. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Sabi Sands Game Reserve

Kirkman's Kamp

Wil je op safari in een privé concessie in Kenia? Lees dan mijn post over Mara Naboisho Conservancy. Een prachtig reservaat dat grenst aan de wereldberoemde Masai Mara. Mag het een ultraluxe bestemming zijn? Kijk dan eens naar Mara Plains Camp in Olare Motorogi Conservancy. 
Ben je benieuwd naar andere bestemmingen in Afrika? Klik dan hier!  

Dit vind je misschien ook interessant:

De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Panorama Route
Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head.
12x activiteiten in en rond Kaapstad
Rondreis Kaapstad - Wijn - Safari
luxe Sindile Lodge in Shamwari Zuid-Afrika.
8x luxe safari lodges Zuid-Afrika
Sani pass south africa lesotho
Sanipas
Drakensbergen Zuid-Afrika.
Rondreis Zuid-Afrika
Anthonij Rupert wijngoed Franschhoek.
Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek
Cape Point in Tafelberg Nationaal Park.
Kaap de Goede Hoop
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve