Rondreis

- Zuid-Afrika -

Rondreis
Zuid-Afrika
20 dagen

Een rondreis door Zuid-Afrika is een bijzondere beleving. Zuid-Afrika is een fantastisch land en biedt veel afwisseling. Je kunt hier op eigen gelegenheid rondreizen en genieten van al het moois wat het land te bieden heeft. Deze 20-daagse rondreis door Zuid-Afrika start en eindigt in Johannesburg en leidt langs vele hoogtepunten.

Drakensbergen Zuid-Afrika.

Rondreis Zuid-Afrika

De reis wordt uitgevoerd met een huurauto. Hierbij zou ik aanraden om een SUV te huren, omdat deze hoger op wielen staat. Dan zul je op eventueel minder goede wegen beter uit de voeten kunnen, wel zo handig. Zelf huur ik de auto altijd via Sunny Cars. Zij hebben huurcontracten met all-inclusive formule, dat betekent goede verzekeringen en geen eigen risico. Mocht er iets gebeuren, dan nemen ze je alle zorgen uit handen. 

Vanaf Schiphol vliegt er dagelijks een rechtstreekse KLM-vlucht in ongeveer 11 uur naar Johannesburg. Mocht je kosten willen besparen op je vlucht, dan zijn er legio opties die vanuit Nederland, Duitsland of België al dan niet via een tussenstop naar Johannesburg vliegen.
Je hoeft niet bang te zijn voor een jetlag, want in onze zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika. In onze wintertijd is het in Zuid-Afrika een uur later dan in Nederland.

Zuid-Afrika is volgens de reisadviezen van onze overheid een land met veiligheidsrisico’s. Als je je echter aan bepaalde regels houdt, kun je prima zelfstandig door het land reizen. Zelf laten we sieraden altijd thuis. We zorgen ervoor, dat we voor het donker op plaats van bestemming zijn en op plekken, die onveilig aanvoelen (en vaak is dat meer je eigen gevoel) rijden we met gesloten deuren. 

DAG 1

Als je met de KLM-vlucht reist, kom je in de avonduren aan op de internationale luchthaven van Johannesburg. Wij kiezen er altijd voor om na aankomst in een hotel op de luchthaven te slapen. Niet alleen vanwege het comfort na een lange vlucht, maar ook omdat het onveilig en dus onverstandig kan zijn om in het donker door Johannesburg te rijden.
Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een kamer in het Intercontinental Hotel, pal tegenover de luchthaven. Het is een luxe hotel met ruime, geluidsdichte kamers en heerlijke bedden. Mocht je liever iets minder besteden aan het hotel, dan is de City Lodge, eveneens gelegen op de luchthaven, ook een prima optie en een goed begin van je rondreis door Zuid-Afrika. .

DAG 2  The road trip begins!
(5 uur en 10 minuten / 463 km)
De dag begint met een ontbijt in het hotel. Daarna is het tijd om de huurauto op te halen bij de balie op de luchthaven. Mocht je geld nodig hebben, dan kun je op de luchthaven even pinnen. 

Clarens Zuid Afrika.
Clarens
Clarens Zuid Afrika.

De eerste stop is het plaatsje Clarens. Hier heeft de tijd wat stilgestaan, het is een leuk plaatsje waar je veel leuke winkeltjes vindt en  verschillende leuke lunchplekjes. Na de lunch gaat de reis verder naar het Golden Gate Highlands National Park. Dit park heeft prachtige rotsformaties, die een gouden gloed krijgen, als de zon erop schijnt. De natuur in het park is erg mooi.
Met de auto kun je twee rondes rijden, waarbij je stops kunt maken op bezienswaardige punten.De ene ronde heet de Blesbok Loop, een ronde van ongeveer 7 km. De andere is de Oribi Loop, deze heeft een lengte van 4 km en biedt een prachtig uitzicht over de Drakensbergen.

Je kunt in het Golden Gate Highlands National Park ook verschillende wandelingen ondernemen of een excursie te paard doen. Mocht dat op je wensenlijstje staan, dan zou ik hier een overnachting inplannen en je romdreis door Zuid-Afrika pas de volgende dag vervolgen.

Overnachtingsmogelijkheden in het Golden Gate Highlands National Park  

Golden Gate National Park.
Golden Gate Highlands National Park...
Golden Gate National Park.
...met de gouden gloed op de rotsen

Deze rondreis door Zuid-Afrika gaat verder naar de noordelijke Drakensbergen en we verblijven 2 nachten in de Cavern Drakensberg Resort & Spa. Dit verblijf is op basis van volpension, d.w.z. inclusief ontbijt, lunch en diner. Het resort ligt op een afgelegen plek in de bergen en is het startpunt van verschillende wandelingen in de omgeving. Je kunt er op eigen houtje op uit trekken, maar het resort biedt ook dagelijks begeleide wandeltochten aan voor de gasten. 
Wil je liever op een andere plek verblijven?

Andere overnachtingmogelijkheden in het noordelijke deel van de Drakensbergen

 

De Drakensbergen vormen de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho, een onafhankelijk bergstaatje midden in Zuid-Afrika. De bergen hebben toppen van wel 3400 meter. 

DRakensbergen Zuid-Afrika.
Het Amfitheater in de noordelijke Drakensbergen
DAG 3: Wandelen in de Drakensbergen

Deze dag kan naar eigen wens worden ingevuld. Er zijn veel wandelingen die kunnen worden gedaan. Vanuit de Cavern Resort worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Klik hier voor de mogelijkheden.  
Daarnaast worden er in de omgeving ook verschillende outdoor-activiteiten georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld bij All Out Adventures mountainbikes huren, ziplinen of een quadtour doen.

Wandelen in de DRakensbergen.
Wandelen in de DRakensbergen.
Wandelen in de Drakensbergen.

Dag 4: wandelen en door naar Himeville 
(3 uur en 45 minuten / 247 km) 
In de ochtend kan er een laatste korte wandeling worden ondernomen, alvorens de reis verder gaat naar Himeville, een plaatsje in het zuidelijke deel van de Drakensbergen. 
Mocht je op tijd aankomen en nog een leuk lunchadresje zoeken, dan is The Lemon Tree in Underberg een fijne plek.

Wil je overnachten in een klassieke oude boerderij op een mooi terrein? Dan is het Moorcroft Manor Boutique Country Hotel een goede keuze. Het hotel beschikt ook over een goed restaurant!

Andere overnachtingsmogelijkheden in de buurt

Moorcroft Manor Boutique Country Hotel.
Moorcroft Manor Boutique Country Hotel.
Moorcroft Manor Boutique Country Hotel.
DAG 5: Een spannende dag op de Sanipas!

Himeville is tijdens een rondreis door Zuid-Afrika de perfecte uitvalsbasis om een dagtocht naar het bergstaatje Lesotho te ondernemen. De Sanipas is wellicht de bekendste bergpas van het land. De pas vormt de enige verbindingsweg voor motorvoertuigen tussen Zuid-Afrika en de oostkant van het bergstaatje Lesotho. De weg is in slechte staat en alleen toegankelijk met een vierwiel aangedreven voertuig. Lesotho wordt ook wel ‘het dak van Afrika’ genoemd, meer dan 80% van het land ligt boven de 1800 meter. Met het juiste voertuig kun je de Sanipas zelf rijden. Er zijn echter ook mogelijkheden om een excursie te boeken. Hoe een dagexcursie via de Sanipas naar Lesotho er precies uitziet, lees je in mijn blog over de Sanipas.

’s Avonds overnacht je nog een nacht in Himeville.

Sanipas naar Lesotho.
De onherbergzame weg van de Sanipas
Sanipas.
Rondavels in Lesotho.
Schaapsherder in Lesotho.
DAG 6: Nijlpaarden spotten in St. Lucia!
(5 uur en 15 minuten / 448 km)

Vandaag staat er een rit van 5 uur op de planning, want je rijdt van Himeville naar St. Lucia, een leuk en gezellig toeristenplaatsje aan de kust van de Indische Oceaan. Het is de perfecte uitvalsbasis om de natuurparken in de omgeving te bezoeken.

In de middag kun je een Hippotour boeken en nijlpaarden gaan spotten. Dit is een boottocht van ongeveer 2 uur. Het is een aanrader om deze tour later op de dag te boeken, zodat je bij zonsondergang nog op het water bent. Dat zorgt voor prachtige foto’s.

Nijlpaarden bij zonsondergang.
De nijlpaarden bij zonsondergang.

St. Lucia is een veilige plaats voor toeristen. Wel moet je ’s avonds alert zijn in de straten van St. Lucia, want dan komen de vele nijlpaarden die er leven aan land om te grazen. Je zou ze zo maar kunnen tegenkomen op straat.  

St. Lucia heeft een groot aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. 
Een hele toffe plek om te overnachten is Lodge Afrique. De eigenaresse heeft haar terrein omgetoverd tot een ware oase van rust. De tuin van het verblijf is prachtig aangelegd met tropische bomen, bloemen en planten. Houten vlonders leiden je door deze prachtige tuin naar een van de acht vrijstaande huisjes. Alle huisjes/kamers zijn voorzien van een veranda en een buitendouche. Elke kamer is in Afrikaanse stijl ingericht. De badkamer is ruim en heeft een douche en een bad.

Lodge Afrique St. Lucia.
Lodge Afrique St. Lucia.
Lodge Afrique St. Lucia.
Lodge Afrique St. Lucia.

 

Andere overnachtingsmogelijkheden in St. Lucia

 

DAG 7: Isimangaliso Wetlands Park

Vandaag trek je er met de eigen auto op uit en bezoek je het Isimangaliso Wetlands Park. Dit is een Nationaal park, dat vlak bij St. Lucia ligt. Je kunt er zelf met de auto doorheen rijden en stoppen bij de verschillende viewpoints die het park biedt. Het park staat op de Unesco werelderfgoedlijst en bestaat uit verschillende ecosystemen.

Het Isimangaliso Wetlands Park is misschien niet het beste park in Zuid-Afrika om dieren te spotten, maar je vindt er wel een van de mooiste stranden. Cape Vidal is een kilometers lang wit strand en de route erheen is prachtig. Deze selfdrive start bij Bhangazi Gate en leidt via verschillende loops richting de kust. Er zijn geen restaurants in het park, maar je vindt onderweg geheid een prachtige plek, waar je kunt genieten van je zelf meegebrachte lunch.

Tip: bij Kauai  in de hoofdstraat hebben ze heerlijk wraps om mee te nemen!

Cape Vidal in het Wetlands Park.
Isimangaliso Wetlands Park.
Isimangaliso Wetlands Park
Isimangaliso Wetlands Park.

St. Lucia heeft een gezellig centrum, maar van het culinaire niveau van de restaurants mag je hier niet al te veel verwachten, want dan word je teleurgesteld. 

Dag 8: Hluhluwe Imfolozipark

Wat niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan St. Lucia is een excursie naar Hluhluwe Imfolozipark. Hluhluwe ligt op een klein uurtje rijden van St. Lucia. Het is een game park waar alle dieren van de Big 5 gespot kunnen worden. Het park staat bekend om de aanwezigheid van witte neushoorns.

In St. Lucia kun je een dagexcursie naar dit park boeken. Je wordt dan al  rond 5 uur ’s ochtends bij je accommodatie opgehaald en tussen 15 en 16 uur ben je weer terug in St. Lucia. De lunch wordt tijdens de excursie genuttigd in de vorm van een barbecue, die door de gids wordt verzorgd.

Moeder neushoorn met haar kleintje.
Olifant.
DAG 9: Op naar E-Swatini
(4 uur en 40 minuten / 333 km)

Vandaag leidt deze rondreis door Zuid-Afrika je over de grens. Eswatini of Swaziland is een koninkrijk in het zuiden van Afrika, dat wordt ingesloten door Zuid- Afrika en Mozambique. De meeste toeristen maken hier een tussenstop op doorreis van St. Lucia naar het Kruger Nationaal Park of omgekeerd. 
Voordat je naar de eindbestemming Mlilwane Wildlife Sanctuary rijdt, kun je eerst naar Matenga rijden voor een stop bij een cultural village. Hier kun je een kijkje nemen in het leven van de Swazi.

Overnachten kan in een traditionele hut in het Mlilwane Wildlife Santuary

Andere accommodatiemogelijkheden nabij Mlilwane Wildlife Sanctuary

 LET OP:

Als je met de huurauto naar E-Swatini rijdt, dan ga je de grens over naar een ander land.
Deze grensoverschrijding dient bij de autoverhuuurmaatschappij te worden aangevraagd! Geef bij reservering dus aan, dat je deze grensoverschrijding wil gaan doen. 

Wandelen
DAG 10: wandelen, fietsen…

Deze dag kun je vrij besteden in het Mlilwane reservaat. Je kunt hier wandelen of mountainbiken in een prachtige, bergachtige omgeving. Onderweg kom je vast en zeker verschillende dieren tegen!

DAG 11: naar Kirkman’s Kamp in het Sabi Sands Game Reserve
(4 uur en 45 minuten / 326 km)

Het is safari-time! Je rijdt vandaag naar het Sabi Sands Private Game Reserve. The place to be als het om safari’s gaat. Je wordt hier tussen 13 en 14 uur verwacht. Het Sabi Sands Game Reserve is 65.000 hectare groot en grenst in het zuidwesten aan het Kruger National Park. Er zijn geen hekken tussen het Kruger NP en Sabi Sands, dus het wild kan zich hier vrij bewegen.

Een prachtige en zeer luxueuze lodge is Kirkman’s Kamp. Een 5-sterren accommodatie, waar het de gasten aan niets ontbreekt.

Sabi Sands Game Reserve.
Kirkman's Kamp Sabi Sands Game Reserve.
Kirkman's Kamp Sabi Sands Game Reserve.

Meer informatie over het Sabi Sands Game Reserve en Kirkman’s Kamp vind je in mijn blog over het Sabi Sands Game Reserve

Andere accommodaties in het Sabi Sands Game Reserve 

DAG 12:  Safari, safari, safari

Deze dag van de rondreis door Zuid-Afrika staat geheel in het teken van safari.

Sabi Sands Game Reserve.
Sabi Sands Game Reserve.
Sabi Sands Game Reserve.
DAG 13: naar Kings Camp in het Timbavati Private Nature Reserve
(4 uur / 155 km)

Na de ochtend game drive bij Kirkman’s Kamp, wordt het ontbijt geserveerd en dan is het tijd om de rondreis door Zuid-Afrika te vervolgen. Er staan nog twee dagen safari op de planning. Wederom in een uitstekend private game reserve.

In ongeveer 4 uur tijd rij je naar de volgende lodge in het noordelijker gelegen Timbavati Private Nature Reserve. Een privépark met meer dan 53.000 hectare land.

Het is een echte aanrader om te verblijven in het luxueuze Kings Camp, alwaar je verblijft op fully inclusive basis. Dat betekent een verblijf inclusief ontbijt, lunch, diner, snacks, lokale drankjes en twee game drives per dag.

Kings Camp bestaat uit twee delen. Je hebt de centrale lodge met 9 suites, perfect als je met zijn tweetjes reist. En je hebt de privé gelegen Waterbuck villa. Een grote villa met drie slaapkamers en nog een tuinkamer voor twee personen, speciaal voor grotere gezelschappen. Je wordt hier van alle gemakken voorzien en door al het personeel enorm in de watten gelegd.9

Waterbuck Villa Kings Camp.
Waterbuck Villa Kings Camp.
Waterbuck Villa in Kings Camp
Waterbuck Villa Kings Camp.
Waterbuck Villa Kings Camp.
Waterbuck Villa Kings Camp.

Andere accommodaties in het Timbavati Private Nature Reserve

 

DAG 14: Kings Camp

Vandaag verblijf je de hele dag in Kings Camp. Dat gaat volgens een vast routine. Wil je meer weten over de dagelijkse routine in een private game reserve? Lees dan mijn post ‘Op safari in een private game reserve‘. 

Baby olifant in Timbavati Private Nature Reserve.
Soms heb je geluk en zie je een baby olifant....
Wilde hond puppy in Timbavati Private Nature Reserve.
... of een wilde hond puppy!
DAG 15: De Panorama route
(2 uur en 30 minuten / 140 km)

Deze ochtend staat alweer de laatste game drive op de planning. Fingers crossed, dat je de Big 5 ondertussen hebt mogen spotten en dat je veel mooie ‘sightings’ hebt gezien. 
Na de game drive geniet je nog even van het ontbijt en daarna is het tijd om uit te checken en weer de weg op te gaan. 

Je rijdt vandaag naar de panorama route. Een rit van ongeveer 2,5 uur.

Zelf verbleven we in de Iketla Lodge, gelegen op een groot privéterrein. Op het terrein kun je verschillende bewegwijzerde wandelingen ondernemen. De lodge biedt charmante, vrijstaande huisjes, allen met prachtig uitzicht over de vallei. Het verblijf is hier op basis van halfpension. Het ontbijt en het avondeten zijn dus inbegrepen. De ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden aan de Panorama Route is erg fijn.

Er zijn in de buurt van de panoramaroute genoeg accommodaties te vinden. De plaats Graskop is ook een goede uitvalsbasis.

Andere overnachtingsmogelijkheden in de buurt

 

Iketla lodge Orhigstad.
Iketla Lodge
Iketla lodge Orhigstad.
DAG 16: Het gebied ten zuiden van de plaats Graskop

Het minst bekende deel van de panoramaroute ligt ten zuiden van de plaats Graskop. Je vindt hier voornamelijk prachtige watervallen. Voorbeelden zijn Lonecreek Falls, Bridal Veil Falls, Sabi Falls, Mac Mac Falls. Nabij de plaats Graskop vind je ook de Graskop Lift, waar je kunt afdalen in de kloof en mooi kunt wandelen.
Een andere bezienswaardige plaats om te stoppen is Pilgrim’s Rest. Een oud mijnwerkersdorpje waar de tijd heeft stilgestaan.

Panorama Route Zuid-Afrika.
Bridal Veil Falls
Panorama Route Zuid-Afrika.
Pilgrim's Rest
DAG 17: Het gebied ten noorden van Graskop

Hier mag je een volle dag voor uittrekken, want dit deel van de panoramaroute is adembenemend mooi een heeft veel fantastische viewpoints. Voorbeelden hiervan zijn God’s Window, de Pinnacle, Wonderview, Berlin en Lisbon Falls, Bourke’s Luck Potholes, de drie rondavels en Blyde River Canyon. Zorg ervoor dat je genoeg contant geld meeneemt, want bij elke stop dient er een klein bedrag aan entree te worden betaald.

Een superleuke plek voor de lunch was de Potluck Boskombuis. Helaas is deze plek gesloten. Een stukje verder op de route aan de andere kant van de weg vind je The Chubby Pig, een fijne plek aan de Treurrivier, waar je kunt stoppen voor de lunch.

Ben je benieuwd naar alle bezienswaardige punten van de Panorama Route? Lees dan mijn post ‘12x mooie stops langs de Panorama Route‘. 

Bourke's Luck Potholes Panorama Route.
Bourke's Luck Potholes
De drie rondavels en Blyde River Canyon.
De drie rondavels en Blyde River Canyon
Dag 18: Terug naar de bewoonde wereld…
(4 uur en 30 minuten / 370 km)

Vandaag is het tijd om weer richting Johannesburg te rijden. De rondreis door Zuid-Afrika zit er bijna op. De rit naar Johannesburg duurt ongeveer 4,5 uur.

Johannesburg heeft een ruime keuze aan hotels. The Peech Hotel in de wijk Melrose vond ik erg leuk, maar er zijn natuurlijk veel andere mogelijkheden. 

Hotels in Johannesburg

 

Wil je liever niet zelf door Johannesburg rijden? Dan is het wellicht een idee om een hotel op of nabij de luchthaven te nemen. Je kunt de huurauto dan al eerder inleveren.

DAG 19: Bezoek aan het township Soweto

Een bezoek aan het township Soweto geeft een kijkje in het leven in de sloppenwijk. Lebo’s Soweto Backpackers is een organisatie die toeristen de kans biedt om het bekendste township van Johannesburg te bezoeken. Mocht je niet meer in het bezit zijn van een huurauto, dan kun je via de Soweto Backpackers regelen, dat je wordt opgehaald en teruggebracht naar je hotel.

Per fiets of tuktuk verken je de wijk en leidt de gids je langs bezienswaardige punten. Je ontmoet de lokale mensen, proeft het lokale eten en drinkt het lokale bier. Je komt langs het apartheidsmuseum, het huis van Nelson Mandela en leert over het leven in een township. 
Afhankelijk van het tijdstip van de excursie geniet je vooraf of na afloop van een heerlijke traditionele Zuid-Afrikaanse lunch in de sfeervolle tuin van de Soweto Backpackers.

Soweto tour by bike.
Soweto tour by bike.

Mocht je met de KLM vliegen, dan vertrekt de vlucht rond middernacht. Aansluitend aan de Soweto tour rij je naar de luchthaven en lever je de huurauto in, of laat je je door de Soweto Backpackers terugbrengen naar het hotel.  Als je zelf rijdt, is het verstandig om deze laatste rit te maken, voordat het donker wordt. Om de lange wachttijd voor de vlucht aangenamer te maken, kun je ervoor kiezen om te dineren bij het Intercontinental Hotel op de luchthaven. Zij hebben een goed restaurant en het is een heerlijke plek om de lange wachttijd voor vertrek van de vlucht te overbruggen.

DAG 20: Aankomst Amsterdam

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Zuid-Afrika op vakantie wil, dan kun je vliegen op Johannesburg. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Hoogtepunten van deze reis

Aanvullende tips

De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Panorama Route
Sabi Sands Game Reserve
Sani pass south africa lesotho
Sanipas