- VIetnam-
rondreis

Rondreis Vietnam: van zuid naar noord in 16 dagen

Vietnam, het land van de rijzende draak. Een land met een bewogen verleden. Een land met veel historie, drukbevolkte steden, prachtige plattelandsgebieden, mooie baaien en stranden. Genoeg ingrediënten dus om een afwisselende rondreis te maken.

Rondreis vietnam

In deze blog geef ik een voorbeeld van een 16-daagse luxe rondreis van zuid naar noord.

Vietnam is een langgerekt land. Aan de noordkant grenst het aan China, in het westen aan Laos en Cambodja. De gehele oostkant van het land grenst aan de Zuid-Chinese zee. Vietnam is een vriendelijk land om in rond te reizen. Jaarlijks gaan er vele backpackers naar Azië en er zijn veel lowbudget opties om te overnachten en om je door het land te verplaatsen. Maar ook de luxere reiziger komt hier niets te kort.

Vanuit Amsterdam Schiphol gaan de meeste vluchten via Dubai naar Hanoi of Ho Chi Minh. Deze voorbeeldreis gaat van Zuid naar Noord, dus er wordt op Ho Chi Minh City gevlogen.

Dag 1 – 2: Ho Chi Minh/Saigon

Ho Chi Minh City, veelal beter bekend als Saigon, is de grootste stad van Vietnam. De stad ligt in het zuiden van het land. Ho Chi Minh City is het economische hart van Vietnam. Het is een stad met veel moderne gebouwen, maar ook de authentieke straatjes en koloniale bouwwerken zijn nog voldoende aanwezig.

Stadhuis van Ho Chi Minh City Vietnam
Het stadhuis aan Nguyen Hue walking street in Ho Chi Minh City
mooie verlichte gebouwen in Ho Chi Minh City Vietnam.
's Avonds gaan alle lampjes in de stad aan

In deze voorbeeldreis is er een verblijf van 2 nachten in Ho Chi Minh City voorzien. Er is in de stad genoeg te beleven en te zien. Welke bezienswaardigheden er zijn, kun je lezen in mijn post over Ho Chi Minh City.

Overnachten kan in het luxe hotel The Myst Dhong Khoi in het centrum van de stad. Er zijn natuurlijk legio andere overnachtingsmogelijkheden in het District 1 van deze stad. 

Dag 3: De Mekong Delta

Op dag 3 gaat de reis na het ontbijt verder naar de Mekong Delta. De Mekong Delta ligt ten zuiden van Ho Chi Minh City. De rivier begint in Tibet en stroomt helemaal naar het zuiden van Vietnam, alwaar de rivier wordt opgesplitst in verschillende vertakkingen, die uitmonden in de Zuid-Chinese zee.

Zonsondergang op de Mekong Delta.
De zonsondergang tijdens de cruise op de Mekong Delta.

Een goede organisatie is Mekong Eyes. Deze rederij heeft meerdere boten en biedt verschillende tours aan. In deze reis is de 2-daagse Mekong Delta tour opgenomen op de boot Mekong Eyes Classic. Bij deze tour word je opgehaald bij het hotel in Ho Chi Minh City. In het plaatsje Cai Be ga je aan boord en op de eerste dag wordt er gevaren naar de plaats Can Tho. Lunch en diner worden op de boot geserveerd.

Lokale bewoners aan de oevers van de Mekong Delta.
Woningen aan de over van de Mekong rivier
Floating Market in Cai Rang Vietnam.
De floating market
Dag 4: De Mekong Delta en Hoi An

’s ochtends vroeg begint de boot alweer te varen. Het ontbijt wordt aan boord geserveerd. Vandaag wordt er gebruik gemaakt van een kleinere boot en wordt er een bezoek gebracht aan Cai Rang en aan de floating market.

Markt in Cai Rang Vietnam.
Straatbeeld in Cai Rang Vietnam.

Na de excursie vaart de boot naar Can Tho. Hier wacht een busje voor de terugreis naar Ho Chi Minh City. Onderweg wordt er nog geluncht. Tegen een kleine meerprijs brengt de organisatie je naar het vliegveld van Ho Chi Minh City.
’s Avonds staat er namelijk een vlucht naar Da Nang  op het programma, want het is alweer tijd voor de volgende bestemming. ’s Avond laat kom je aan in Hoi An. Wij verbleven hier 3 nachten in het Little Riverside Hotel.

Dag 5 t/m 7: Hoi An

Het oude centrum van Hoi An is prachtig en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is er altijd erg druk en het stadje wordt overspoeld met toeristen. Het oude centrum is in takt gebleven tijdens de Vietnamoorlog. De smalle straatjes van Hoi An zijn versierd met lampionnen, die voor een gezellige sfeer zorgen. Het oude centrum is compact, waardoor alles prima te voet te bereiken is.

Oud vrouwtje op de markt on Hoi An.
Straatbeeld Hoi An Vietnam.
Hoi An by Night.

Het oude centrum van Hoi An kun je in een dag bekijken. In de omgeving zijn er nog verschillende aantrekkelijke excursies die ondernomen kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is een dagtocht naar My Son. My Son is een oude keizerlijke stad vol eeuwenoude ruïnes en tempels en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vanuit Hoi An worden er excursies georganiseerd, waarbij je wordt opgehaald bij je hotel.

De oude ruïnes van My Son.
Traditionele dans in My Son.

Het is ook erg leuk om een dag met de fiets op pad te gaan. Je kunt vanuit Hoi An bijvoorbeeld door de rijstvelden naar de kust fietsen. Aan het strand van An Bang Beach is het heerlijk toeven en er zijn veel restaurantjes en terrasjes. 
De avonden brengt je uiteraard door in het oude centrum van Hoi An. Er zijn veel restaurantjes en barretjes. ’s Avonds branden alle lampionnetjes in de straten en heerst er een aangename en gezellige sfeer.

Overnachten kan in het mooie Little Riverside Hotel in een prachtige kamer met uitzicht over de rivier. Of in een van de vele andere hotels of homestays, die Hoi An te bieden heeft.

Wil je meer weten over Hoi An? Klik dan hier.

Dag 7-8: Op weg naar keizerstad Hué

Voor vandaag dient er een taxi te worden geregeld, die de rit naar de oude keizerstad Hué verzorgt. Het is heel eenvoudig om via het hotel een betrouwbare taxi te regelen. De weg van Hoi An naar Hué heeft ook nog wel het een en ander te bieden, dus het is de moeite om niet de snelste route via de autosnelweg te nemen, maar om onderweg nog een aantal noemenswaardige stops aan te doen.

De eerste is Marble Mountain in Da Nang. Marble Mountain is een hoge berg vol verborgen grotten en tempels. Je kunt met een lift naar de top van de berg om vervolgens alle bezienswaardige punten te bezoeken.
Na het bezoek aan Marble Mountain is het de moeite waard om de route via de Hai Van pas te nemen. De Hai Van pas is een kronkelige kustweg met haarspeldbochten en mooie uitkijkpunten.
De rit van Hoi An naar Hué via de Hai Van pas duurt ongeveer 3 uur (zonder stops).

Marble Mountain in Da Nang Vietnam.
Tempel op Marble Mountain in Da Nang Vietnam.
Marble Mountain

In de namiddag kom je aan in Hué en kun je deze oude keizerstad bezoeken. Hué zal niet de mooiste bestemming zijn tijdens deze rondreis, maar een bezoek aan de Citadel van Hué is echt een must! De Citadel van Hué is een voormalige ommuurde keizerlijke vesting aan de westelijke oever van de Parfum rivier. Het is een mooie plek, waar je de nodige uurtjes kunt rondstruinen. Tijdens de oorlog is de vesting gebombardeerd, waardoor er nog steeds renovatiewerkzaamheden worden verricht.

De Citadel van Hue.
Zeven poorten in de citadel van Hue.

Als je de drukte wilt opzoeken, dan kun je ’s avonds rondslenteren in het autovrije stadscentrum van de stad. Hier bevinden zich veel barretjes en restaurantjes. Zelf vond ik het erg druk in Hué en vond ik het geen ramp, dat we er maar een nachtje verbleven.

Wij verbleven in het Moonlight Hotel midden in he drukke stadscentrum. Ik zou andere reizigers echter aanraden om voor een ander hotel te kiezen.

 Dag 9: vlucht naar Hanoi en Mai Chau

In de ochtend staat er een vlucht op het programma van Hué naar Hanoi. Een korte vlucht van een uur en een kwartier.  Vanuit de luchthaven van Hanoi reis je met de taxi (die je kunt regelen via het hotel waar je vannacht zult verblijven) naar Mai Chau. Dit is een prachtige rit van ruim drie uur.

De eerste bezienswaardigheid kom je onderweg al tegen, de Thung Ke pas. Dit is een bergpas die naar Mai Chau leidt en een prachtig uitzicht over de vallei biedt.

UItzicht over de vallei van Mai Chau.

Mai Chau ligt in een landelijke en rustige vallei. Het is een vlakke vallei, die omgeven wordt door bergen. In en rondom Mai Chau kun je met de fiets door de rijstvelden rijden en het gebied verkennen. Onderweg kom je door kleine dorpjes en langs enkele tempels.
Een leuke plek om ’s avonds te bezoeken is Ban Lac. Je vindt hier veel homestay-accommodaties, barretjes en er is een markt. Een leuke en gezellige plek om naartoe te wandelen.

Een fijne plek om te verblijven is de Mai Chau Lodge. Een kleinschalig hotel aan de rand van Mai Chau met mooi verzorgde kamers en een goed restaurant.

Dag 10: Pu Luong National Park

Niet ver van Mai Chau ligt het nationaal park Pu Luong. Dit is een prachtig natuurreservaat waar je fantastische (begeleide) wandelingen kunt ondernemen. De wandeling gaat door de bergen, langs de rijstvelden en de lokale dorpjes. Een absolute must do in deze regio!

Vrouw aan het werk in de rijstvelden van Vietnam.
Dakpannen maken van bladeren in Vietnam.
Wandelen in Pu Luong nationaal park.
Arbeider langs de weg in Vietnam.
Dag 11 en 12: Tam Coc

Op dag 11 staat er weer een taxi klaar voor de rit van Mai Chau naar Tam Coc, een rit van 3,5 uur. Tam Coc wordt ook wel het Halong Bay op het land genoemd. Het is een prachtig gebied omgeven door karstbergen. Ook wat bezienswaardigheden betreft mag dit gebied niet worden overgeslagen tijdens een reis door Vietnam.

Als overnachtingsplek is het Tam Coc Garden Resort een echte aanrader. Meer informatie over het Tam Coc Garden Resort en de bezienswaardigheden, die je in Tam Coc zeker moet doen, vind je in mijn post over Tam Coc.

Mua Hang in Tam Coc Vietnam.
Mua Hang in Tam Coc
Dag 13 en 14: Halong Bay

Ook de rit van Tam Coc naar Halong Bay kan met de taxi worden afgelegd. De rederij van de tour naar Halong Bay kan deze taxi voor je regelen. De rit duurt ongeveer 3,5 uur.

Halong Bay Vietnam.
Halong Bay

Halong Bay is een zeer druk bezochte bestemming. Er varen dagelijks vele boten uit. Wil je toch genieten van de rust, dan loont het zich om voor een kleinere boot te kiezen. Ben je daarnaast op zoek naar luxe? Dan is Paradise Cruises wellicht een goede rederij. De boot ‘Paradise Peak’ heeft slechts acht kamers en is de meest luxueuze boot van de vloot. 

De Paradise Peak boot in Halong Bay.
De Paradise Peak

Je kunt in Halong Bay twee- en driedaagse tochten boeken. Tijdens de boottocht worden er verschillende bezienswaardigheden bezocht, zoals bijvoorbeeld een parelboerderij, verschillende grotten, eilandjes en een drijvend dorp.  Bij de driedaagse excursie kan het wel zo zijn, dat je de tweede dag op een kleinere/andere boot doorbrengt, omdat de Paradise Peak terug moet naar wal om nieuwe reizigers op te halen. Dit gedeelte van de dag worden er excursies gedaan en kun je geen gebruik maken van de faciliteiten van de boot.

Slaapkamer premium suite Paradise Peak.
De slaapkamer van de premium suite op de Paradise Peak...
Badkamer Premium suite Paradise peak
...en de badkamer met panoramauitzicht
Dag 15: Hanoi

Hanoi is alweer de laatste bestemming van deze rondreis. Vanuit Halong Bay kan er wederom een taxi worden geregeld om richting Hanoi te gaan. De rit duurt ongeveer twee uur.

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam en is de hoofdstad van het land. Tijdens de oorlog is Hanoi redelijk bespaard gebleven, waardoor de koloniale architectuur volop kan worden bewonderd. Hanoi biedt een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals het Hoan Kiem meer in het centrum van de stad, het prachtige operagebouw, de keizerlijke stad van Thang Long en het Ho Chi Minh Mausoleum.
Het mooiste aan deze stad is echter de sfeer in het oude centrum. In een wirwar van straatjes bevinden zich winkeltjes, restaurantjes, barretjes en er is een grote markt. Hier kun je heerlijk rondstruinen en genieten van de gezellige en relaxte stemming.

Hoan Kien meer in Hanoi Vietnam.
Treinspoor in Hanoi Vietnam.
Een winkel op de fiets in Hanoi Vietnam.
Het straatbeeld in Hanoi Vietnam.

Voor een luxe overnachting kun je verblijven in het Pan Pacific hotel. Het hotel ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het oude centrum. Zoek je een hotel dichter bij het oude centrum van de stad? Klik dan hier.  
‘s Avonds kan er een taxi naar de luchthaven van Hanoi worden geregeld, want het is alweer tijd om naar huis te gaan.

Dag 16: Aankomst Schiphol

Bezienswaardigheden

Tam Coc Garden Resort