Rheinfall Schaffhausen

- Zwitserland -

Rheinfall Schaffhausen

De Rheinfall, oftewel de waterval in de Rijn, is de grootste waterval van Europa. Deze waterval bevindt zich vlakbij de Zwitserse plaats Schaffhausen, in het noorden van Zwitserland, vlak bij de grens met Duitsland. De Rheinfall bij Schaffhausenis de perfecte plek om een rondreis door Zwitserland te beginnen. Voor ons was Schaffhausen dan ook de eerste stop.

Rheinfall Schaffhausen.

Een spectaculaire waterval

De Rheinfall bij Schaffhausen is zeker niet de hoogste waterval van Europa, want de hoogte bedraagt slechts 23 meter.  Deze waterval heeft echter een breedte van maar liefst 150 meter! De waterval biedt spectaculaire uitzichten en een enorme watermassa, die met brute kracht naar beneden dendert. De waterval wordt omringd door schilderachtige bossen en heuvels en is een echte toeristentrekker.

Wil je weten hoe onze rondreis door Zwitserland eruit zag?
Lees dan mijn post: Autorondreis door  Zwitserland

Wandelen

De mooiste uitkijkpunten

Als je de Rheinfall bij Schaffhausen bezoekt, wil je de waterval natuurlijk van alle kanten bewonderen. Er zijn rondom de Rheinfall verschillende plaatsen, van waaruit je prachtige uitzichten op de waterval hebt.

1. Vanaf Schloss Laufen aan de zuidkant van de waterval.

Schloss Laufen is een prachtig kasteel, dat zich aan de zuidkant van de Rheinfall bevindt. Het kasteel ligt op een hoge rotswand en biedt een prachtig uitzicht over de Rheinfall. Er is bij het kasteel genoeg plek om (betaald) te parkeren. En als je een toegangskaartje voor het kasteel koopt, dan kun je verschillende attracties rondom de Rheinfall bezoeken. Met een kaartje krijgt je toegang tot het ‘Historama’, alwaar je kunt leren over de geschiedenis van het kasteel. Je kunt een wandeling maken over het Belvederepad, dat vanuit het kasteel naar de waterval loopt. Je hebt toegang tot de kijkplatforms die zich boven de waterval bevinden en met een glazen panoramische lift kun je weer terug naar het kasteel.

De Rheinfall vanaf de noordkant met op de rots Schloss Laufen
2. Vanaf Neuhausen aan de noordkant

Aan de noordkant van de waterval bevinden zich verschillende (betaalde) parkeerplaatsen. Je kunt vanaf deze kant een wandeling rond om de waterval maken. Er zijn verschillende uitkijkpunten en je hebt van alle kanten een prachtig uitzicht op de waterval.
Er worden ook boottochten georganiseerd, die het voor bezoekers mogelijk maken om heel dicht bij de waterval te komen. Zo kun je met de boot naar de zogenoemde Mittelfelsen en bevind je je midden tussen de watermassa.
In de omgeving van de waterval bevinden zich verschillende restaurants, souvenirwinkeltjes en picknickplaatsen. De waterval in de Rijn kan het hele jaar door worden bezocht. Elk jaargetijde heeft zo zijn charme.

Als je de Rheinfall echt van alle kanten wil bewonderen, dan is het een goed idee om de Rheinfall Rundweg te wandelen. Dit is een rondwandeling van 7 kilometer. Het startpunt bevindt zich in het plaatsje Dachsen, niet ver van Schloss Laufen. Aangezien het een rondwandeling betreft, kun je ook op andere plaatsen met de wandeling starten.

Schaffhausen

Schaffhausen bevindt zich aan de oevers van de Rijn, niet ver van de Rheinfall. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de waterval. Schaffhausen is een mooie stad met een rijke geschiedenis en wordt omringd door natuurlijke schoonheid.

De oude binnenstad van Schaffhausen wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straten, omringd door goed bewaarde middeleeuwse gebouwen. De architectuur geeft de stad een authentieke charme. 
Een opvallend kenmerk van Schaffhausen is de Munot, een indrukwekkend fort dat dateert uit de 16e eeuw. Het torent hoog boven de stad uit en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving. Het fort heeft een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van de stad en dient nu als een symbool van haar erfgoed. 
Schaffhausen heeft ook een rijke culturele scene. Het belangrijkste museum is het Museum zu Allerheiligen, dat de geschiedenis en kunst van de stad en het omliggende kanton belicht. Jaarlijks zijn er verschillende festivals en evenementen.

Er zijn goede treinverbindingen van en naar Schaffhausen. Daarnaast zijn er voldoende parkeerplaatsen te vinden voor mensen die met de auto reizen.

Centrum Schaffhausen.
Mooie architecuur in Schaffhausen
Kamer Papillon Hotel 2B Schaffhausen.
Kamer Papillon in Hotel 2B
Eten en slapen

Schaffhausen biedt verschillende restaurants, gezellige terrasjes en verschillende overnachtingsmogelijkheden. Zelf verbleven we in Hotel 2B, een leuk hotel in het centrum van Schaffhausen. Het hotel heeft slechts 8 kamers, die allemaal op een unieke manier zijn ingericht. Elke kamer heeft een eigen badkamer en in de straat achter het hotel kun je (betaald) parkeren. Bij het hotel hoort een Tex-Mex restaurant.

Andere overnachtingsmogelijkheden in Schaffhausen

Tips bij het boeken van je reis

Meer reisinspiratie voor actieve vakanties:

- Slovenië -
Triglav Nationaal Park
- Canada -

Moraine Lake

Rheinfall Schaffhausen
- Zwitserland -
Rheinfall Schaffhausen
ReizenReizen