- Namibië -

Reisverhaal

Namibië

Namibië, het land van de oneindige, onverharde wegen, waar je onderweg niemand tegenkomt. Als je hier een roadtrip maakt, waan je je alleen op de wereld. Namibië is, na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld en dat ervaar je, zodra je van de ene plek naar de andere reist. Wij hebben een roadtrip van 20 dagen gemaakt. En in deze blog vertel ik van dag tot dag wat we hebben beleefd.
De verlaten en onverharde wegen in de midde of nowhere van Namibië.
De typische, verlaten ‘dirt roads’ van Namibië

Omdat we in het zuiden van het land wonen, kozen we ervoor om met de auto naar Frankfurt (Duitsland) te rijden en aldaar de rechtstreekse vlucht naar Windhoek te nemen. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Namibië.

Eenmaal aangekomen op de luchthaven in Windhoek konden we onze huurauto in ontvangst nemen. Ik huur de auto’s altijd in Nederland via Sunny Cars, omdat zij goede voorwaarden bieden en geen eigen risico hebben. Mocht er ter plaatse iets met de auto gebeuren, dan weet je zeker, dat je goed verzekerd bent en dat Sunny Cars de schade dekt.
De prijzen van de autohuur in Namibië zijn fors. De meeste mensen rijden in een grote Toyota Hilux, al dan niet met een tent op het dak, zodat er gekampeerd kan worden. Wij kozen voor een gewone SUV, iets hoger op de wielen dan een gewone auto en 4×4 aangedreven. Dat zou genoeg moeten zijn om de veelal onverharde, hobbelige en slechte wegen in Namibië te trotseren. En dat was ook zo. Voordat we de auto mochten meenemen, moesten we eerst een veiligheidsvideo bekijken. De wegen in Namibië zijn voor 70% onverhard en de zijkanten van de wegen lopen vaak naar beneden af. Hierdoor gebeuren er relatief veel ongelukken, doordat mensen te hard rijden en de macht over het stuur kwijt raken. De maximaal toegestane snelheid in Namibië staat langs de wegen goed aangegeven.

Kalahari
Omdat onze vlucht ’s ochtends in Windhoek aankwam, zijn we meteen de weg op gegaan en reden we richting de Kalahari woestijn. Eindbestemming: de Bagatelle Kalahari Game Ranch, ongeveer 270km ten zuiden van Windhoek. Deze ranch ligt op een groot eigen terrein. De accommodatie bestaat uit een centraal gebouw, waar zich de receptie, een winkeltje, het restaurant, de bar en het zwembad bevinden.

de altijd nieuwsgierige stokstaartjes in de Kalahari woestijn van Namibië..
Meerkats, oftewel stokstaartjes, altijd nieuwsgierig…
De eigenaresse is erg begaan met dieren en vangt ook dieren op, die het in het wild niet zouden redden. Zo liep er een struisvogel met een manke poot, die af en toe een kijkje kwam nemen in het restaurant.
De accommodatie bestaat verder uit chalets. Er zijn chalets boven op de duinen met een prachtig uitzicht over de rode zandlandschap en het uitgestrekte gebied van de Kalahari woestijn. Zelf verbleven we in een Savannah chalet. Een typisch Afrikaans ingerichte chalet met een mooi en wijds uitzicht over de savanne.

Voor mensen die van kamperen houden, zijn er ook kampeerplaatsen. Deze bevinden zich iets verder weg van het hoofdgebouw. Namibië is het land bij uitstek om met een auto met vierwielaandrijving en een daktent te verkennen. Al kan het ’s avonds erg afkoelen en kun je beter warme dekens meenemen om lekker te kunnen slapen in een tent…
Het Savannah-Chalet van de Bagatelle Game lodge in de Kalahari woestijn van Namibië.
De bomen met de wevernesten in de Kalahariwoestijn van Namibië.
De Kalahari woestijn met bomen vol nesten van wevervogels
De accommodatie biedt verschillende excursies aan. Zo gingen we met een gids op game drive. Er bevinden zich hier geen gevaarlijke dieren, maar er is veel te zien in de natuur. Er leven hier giraffen, koedoes, zebra’s, oryxen en verschillende antilopensoorten. De vogels bouwen hier grote nesten in de bomen, wat voor een bijzonder aanzicht zorgt. De gids geeft veel informatie over de natuur. Wil je liever zelf op pad? Dan kun je het terrein te voet verkennen. Heerlijk struinen door de rode duinen, op zoek naar mooie uitkijkpunten en dieren.
Ook gingen we op bezoek bij de bushmen. In alle vroegte vertrokken we door de duinen. Halverwege kwam het hoofd van de stam ons ophalen en liet hij zien, hoe er door deze stam werd gejaagd en hoe de dieren werden gevangen. Het was erg koud die ochtend, en de bushmen gaan erg schaars gekleed. Dat zorgde ervoor, dat we medelijden met deze mensen hadden, ze zaten te rillen van de kou. Er leven in het noorden van Namibië nog mensen in de bush. Bij de excursie van de Bagatelle ranch is dit echter voor de toeristen geënsceneerd. Naar onze mening was het menselijker geweest, om deze excursie later op de dag te plannen, als de temperaturen iets aangenamer zijn.

De ranch heeft ook een opvangcentrum voor cheeta’s, die niet meer in het wild kunnen leven. Ook hier kun je, onder begeleiding van een gids (het blijven wilde dieren), een kijkje nemen en leren over deze mooie dieren.
Een San bosjesman tijdens een excursie van de Bagatelle Game Ranch in Namibië.
Fish River Canyon

Onze volgende stop was Fish River Canyon. De weg ernaartoe was al zeer de moeite waard, een rit van ruim vier uur. Eerst volg je de B1 verharde weg naar het zuiden. Nabij Seeheim verlaat je de verharde weg en beginnen de gravelwegen. Hier waan je je alleen op de wereld.

In Namibie staan veel verlaten oude auto's langs de weg. Sommige volledig begroeid zoals op deze foto.

In de regentijd kan er van tevoren beter eerst worden geïnformeerd naar de toestand van de wegen. Wij reisden in juli, geen regentijd, dus de wegen waren goed begaanbaar.
Ergens langs de gravelweg stond een bord ‘Kaffee und Kuchen’. We stopten hier en belandden bij een aardig Zuid-Afrikaans echtpaar, dat net als hun kinderen naar Namibië was verhuisd voor een beter leven. Deze mensen leefden van hun boerderij, daarnaast hadden ze een klein winkeltje en de vrouw des huizes bakte iedere dag verse appeltaart voor voorbijgangers.
Op de garagepoort stond een grote landkaart van Namibië, handgeschilderd. Alle wegen stonden erop aangegeven. De man des huizes vertelde ons, welke routes we het beste konden nemen en wat er allemaal bij Fish River Canyon te doen was.
Net als op meer plaatsen in Namibië, had het echtpaar bij hun huis ook een paar oude auto’s staan, waar de planten al doorheen groeiden. Erg leuk en de appeltaart smaakte goed!

Ook ons hotel, het Canyon Roadhouse, bevond zich in de middle of nowhere. Het hotel staat volledig in het teken van oude auto’s. Op de parkeerplaats bevond zich een klein, ouderwets tankstation, zodat we de benzine weer konden bijvullen.
Als je in Namibië een tankstation tegen komt, doe je er verstandig aan om vol te tanken. Je weet immers niet wanneer je weer een tankstation vindt.

De receptie van het hotel bevindt zich in een oude truck, die in een grote loods staat. Hier bevinden zich ook de bar en het restaurant. Overal in de loods staan oude auto’s, wat zorgt voor een leuke sfeer.
De kamers van het hotel zijn mooi, ingericht in auto-stijl en hebben een badkamer met douche. Het ontbijt is in buffetvorm en goed verzorgd. ’s Avonds kun je in het restaurant prima eten.

De weg naar Fish River Canyon is vanuit het hotel goed te doen. Een rit van ongeveer 45km.
Het restaurant van het Canyon Roadhouse vlakbij Fish River Canyon in Namibië.
Fish River Canyon is na de Grand Canyon van Amerika de grootste canyon ter wereld en zeker een bezoek waard. Veel mensen, die Namibië bezoeken, slaan het zuiden van het land over. Het is ook even rijden, maar de kloof is absoluut de moeite waard!
Een van de uitkijkpunten van Fish River Canyon in Namibië.
Een prachtig uitzicht op Fish River Canyon
De echte actievelingen kunnen in Fish River Canyon uitdagende wandelingen ondernemen. Hiervoor moet wel een vergunning worden aangevraagd.
Voor de minder sportieve toerist is het gebied ook zeer aantrekkelijk. Er zijn verschillende uitkijkpunten, die je met de auto kunt bezoeken en alwaar er een korte wandeling kan worden gemaakt. Bij het Hobas Information Centre moet er entree worden betaald en dan kun je met de auto het park inrijden.
Na een lange weg kom je meteen bij het belangrijkste uitkijkpunt. Hier staan ook picknicktafels en geniet je meteen van een prachtig vergezicht over de canyon. Vanuit dit punt kun je twee kanten op rijden. Rij je vanaf het Main view point naar rechts, dan kom je bij Hiker’s view point, waar ook de wandelingen beginnen. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over de canyon. Rij je de andere kant op, dan zijn er een aantal kleinere uitkijkpunten.
Het Hiker's viewpoint in Fish River Canyon in Namibië.
Hiker’s view point
Eagle ’s Rock
Een derde route leidt naar Sulphur Springs view point. Tot hier kun je met een 2WD-auto komen. Wil je nog verder rijden en de 12km lange weg naar Eagle’s Rock afleggen, dan mag dat alleen als je een 4WD-auto rijdt. We reden zelf niet de grootste auto, maar hij had 4WD, dus we besloten de route af te leggen. Deze route leidt naar een iets lager gedeelte van de canyon en de weg er naartoe was met vlagen een uitdaging.
Ik ben blij, dat we Eagle’s Rock ook hebben kunnen bezoeken, maar ik ben van mening, dat de mooiste uitkijkpunten zich in het deel van het park bevinden, waar je met een 2WD-auto mag komen.
Ais Ais
Ais Ais ligt midden in de woestijn op iets meer dan een uur rijden van het Canyon Roadhouse hotel, waar we zelf verbleven.
Fish River Canyon heb je in een dag gezien, dus we besloten de volgende dag naar Ais Ais te rijden. Deze plek staat bekend om de thermale baden en het Ai-Ais Hot Springs Resort. Meer dan het resort is hier ook niet te vinden. De weg er naartoe is mooi en verlaten. Ook hier vind je op verschillende plaatsen verlaten, oude voertuigen langs de weg.
Eenmaal aangekomen in Ais Ais moesten we een klein bedrag entree betalen om het Resort te betreden. In het resort wemelde het van de mensen. Nogal een contrast met de verlaten wegen en de rust, die overal in het land te voelen is. Het resort beschikt over chalets, kamers en een camping.
Een oude en verlaten auto op de route tussen Fish River Canyon en Ais Ais in Namibië.
Daarnaast zijn er warmwaterbronnen en starten er verschillende wandelroutes vanaf het resort. Ook (getrainde) mensen die de Fish River Hiking trail lopen, starten in Fish River Canyon en komen na 85km aan in Ais Ais.
We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hier te lunchen en zijn toen weer de weg op gegaan om van de natuur en de rust te genieten. Voor dat laatste moet je dus niet in Ais Ais zijn, want het wemelt er van de mensen. Wij waren hier in juli, wellicht is het in andere maanden wel rustiger.

Ais Richtersveld Transfrontierpark
Ingang van het Ais Richtersveld Transfrontierpark op de grens van Zuid-Afrika en Namibië.
Ingang van het Ais Richtersveld Transfrontierpark
Toen we van het Bagatelle Resort richting Fish River Canyon reden, aten we appeltaart langs de route. De heer des huizes had op zijn garagepoort een grote landkaart van Namibië geschilderd en de wegen hierop aangegeven. Hij vroeg ons naar onze route en omdat de stop na Fish River Canyon het plaatsje Aus in het westen van Namibië was, raadde hij ons aan om de route door het Ais Richter Transfrontierpark te nemen.
Een mooie, maar lange route, die we niet hadden willen missen. De weg die we namen loopt vlak langs de grens met Zuid Afrika en biedt een prachtige natuur in een bergachtig gebied. Zoals bijna overal in Namibië worden je gegevens bij de ingang van het park genoteerd en betaal je een klein bedrag om te mogen passeren.

Vervolgens volg je de grensweg met Zuid Afrika en maak je een prachtige tocht door het park. De weg door het Ais Richtersveld Transfrontierpark is ongeveer 80 km lang.

Zodra je het park uit rijdt, kom je al snel op een verharde weg richting het noorden. En dat is best even comfortabel, na al die hobbelige gravelwegen!
Onderweg stopten we in Rosh Pinah bij een supermarkt. We kochten een hartig deegbroodje, zoals je ze in Zuid-Afrika en Namibië kunt kopen en iets te drinken. De broodjes zijn hartig en gevuld met kip, vlees of champignons. Overal langs de Namibische wegen bevinden zich uitsparingen met picknickbankjes, waar je rustig kunt zitten en wat kunt eten. Een goede optie, als er geen lunchrestaurantjes in de buurt zijn! Na een lange rit kwamen we aan op de plaats van overnachting. Het Bahnhof Hotel in Aus.

Prachtige landschappen in het grensgebied tussen Namibië en Zuid-Afrika.
Prachtige landschappen in het grensgebied tussen Namibië en Zuid-Afrika
Aus
Aus is een goede plaats om een nachtje te overbruggen als je vanuit het zuiden op doorreis bent naar het noorden of andersom. Het Bahnhof Hotel is hier ‘the place to be’. Het is een leuk hotel met nette kamers, er is een bar en een restaurant waar je goed kunt eten. Aus zelf heeft niet zoveel te bieden. Als je vanuit Aus echter richting Lüderitz aan de kust rijdt, kun je onderweg wilde paarden spotten. Er zijn verschillende viewpoints langs de route, van waaruit je de paarden kunt bewonderen.

Als je van Aus naar Lüderitz rijdt, passeer je Kolmanskop, een verlaten diamantstadje midden in de woestijn, niet ver van Lüderitz. Er staan hier verschillende verlaten huizen. Die met de jaren wellicht zullen verdwijnen, omdat de natuur hier zijn gang kan gaan. Er worden dagelijks rondleidingen gegeven.
Helaas hadden wij in onze reis geen tijd voor een rondleiding. Dat vonden we erg jammer, want het leek ons zeker de moeite waard. Ongeveer 10 km verderop ligt de kustplaats Lüderitz, een prima plek om na de rondleiding in Kolmanskop te genieten van een lunch of diner met uitzicht op zee.
Vanuit Aus vervolgden we onze reis naar Sesriem. De plaats waar de Sossusvlei zich bevindt. Een rit van bijna vier uur. De weg er naartoe is in erg slechte staat.
De wegen in Namibië zijn voor 75% onverhard, maar op de meeste plaatsen goed te doen. Op de weg naar Sesriem kun je echter onderweg genieten van de zogenaamde ‘African massage’.

De verlaten huizen van het diamantenplaatsje Kolmanskop in Namibië.
Kolmanskop

Namib-Naukluft National Park
We verbleven in de Sossusvlei Lodge, direct aan de ingang van het Sossusvlei nationaal park. De perfecte locatie om het nationale park te bezoeken.
De lodge beschikt over 44 superior units en een junior suite. Wij verbleven in de junior suite. Een prachtige grote suite met een zitkamer met comfortabele bank, een zeer riante badkamer met bad en uitzicht op de woestijn, een aparte inloopdouche, dubbele wastafels en een apart toilet. Daarnaast is er een ruime slaapkamer met een heerlijk en groot bed. De suite beschikt over een terras met ligstoelen en een eigen privézwembadje.

Het vooraanzicht van de junior suite van de Sossuvlei Lodge in Namibië.
Junior suite van de Sossusvlei lodge
Het uitzicht vanuit de junior suite met privé zwembadje van de Sossusvlei lodge in Namibië.
Uitzicht vanuit de junior suite
Het diner ’s avonds wordt op het prachtige terras geserveerd. Er branden overal kaarsjes en olielampjes en over iedere stoel hangt een dekentje. Het eten is in buffetvorm, maar wordt voor je neus vers klaargemaakt. Een romantische setting, die bij mooi weer fantastisch is. Bij slecht weer is er helaas te weinig plaats om binnen te eten en moeten gasten toch buiten eten. Dat is wel een minpuntje. Het restaurant binnen is erg klein en straalt geen gezelligheid uit.
Een wandeling door de rode duinen van de Sosusvlei in Namibië.

Het hotel bevindt zich direct aan de gate van het Namib-Naukluft National Park, waar de Sossusvlei en de Deadvlei zich bevinden.
Vanaf de gate van het park, waar je de entreeprijs betaalt, zijn het nog ongeveer 65 km rijden naar de Sossusvlei en Deadvlei.
De eerste 60 km leiden je over een verharde weg met mooie vergezichten. Onderweg passeer je de Dune 45 en de Big Daddy. Dune 45 dankt zijn naam aan het feit dat de duin 45 km van de gate verwijderd ligt. Het is de meest gefotografeerde duin en je kunt hem ook beklimmen.
Het beklimmen van de duinen is een zware opgave. Het mulle zand maakt de tocht zwaar, eenmaal boven echter de moeite waard!

Big Daddy is de hoogste duin in de Sossusvlei, ook deze kan worden beklommen en biedt een mooi uitzicht over de Deadvlei. Na 60 km mag je de laatste 5 km alleen met je eigen auto afleggen als je over een 4×4 WD beschikt. Mensen, die niet over een auto met vierwielaandrijving beschikken, kunnen hun auto parkeren en een shuttle nemen naar de Sossusvlei en de Deadvlei. Hiervoor betaal je de chauffeur een klein bedrag.

Omdat we over een 4x4WD beschikten, hetzij niet de beste auto die je je kunt wensen, besloten we de laatste 5 km zelfstandig af te leggen. Dat was echter nogal een uitdaging.
Ergens halverwege geraakten we niet goed verder en werden we gelukkig meegenomen door een van de shuttles. Onze auto bleef halverwege achter. Onze tip achteraf: parkeer de auto op de daarvoor bestemde parkeerplaats en neem de shuttle…

Na aankomst bij de Sossusvlei kan de tocht beginnen. Ook hier kunnen er duinen worden beklommen, een hele opgave. Ook stond er op de dag, dat wij de Sossusvlei bezochten veel wind, waardoor we goed gezandstraald werden, maar wat was het prachtig!

De afdaling van de rode duinen, die leidt naar de Deadvlei.
Afdalen naar de prachtige Deadvlei

Vanaf de duinen van de Sossusvlei kijk je uit op de Deadvlei, een bizar landschap met dode bomen op een bodem van klei te midden van hoge rode duinen en in combinatie met een strakblauwe lucht levert dat de mooiste plaatjes op! Je kunt hier heerlijk rondstruinen en het prachtige landschap in alle rust aanschouwen.

Na het bezoek aan Deadvlei gingen we terug naar de parkeerplaats, waar de shuttle op ons stond te wachten. Halverwege de weg werden we gedropt bij onze auto en konden we aan de rit richting de ingang van he park beginnen. Vlak voordat je het park verlaat, kun je de Sesriem Canyon nog bezoeken. Dit is een kloof met een lengte van 4,5 km, die is gevormd door de Tsauchab rivier. Vlak bij de ingang van de kloof bevindt zich een parkeerplaats, waar je de auto kunt parkeren. De kloof bestaat uit bredere en smallere doorgangen en er zijn prachtige rotsformaties te zien. Zeker de moeite waard om de dag in het nationale park af te sluiten.

Deadvlei
Sesriem Canyon
Na een mooi en indrukwekkend bezoek aan het Namib-Naukluft National Park konden we met een tevreden gevoel weer verder met onze reis. Nu stond de rit naar Swakopmund op het programma, een route van ongeveer 5 uur.

Onderweg passeerden we het plaatsje Solitaire. Een plek waar je souvenirs kunt kopen, kunt eten en tanken. Verder stelt het plaatsje weinig voor. We maakten hier een korte stop en vervolgden onze weg toen naar Swakopmund.

Swakopmund

Swakopmund is een plaats aan de kust en ligt op dezelfde hoogte als hoofdstad Windhoek. Als je door Swakopmund loopt, waan je je regelmatig in Duitsland. Als voormalig Duitse kolonie zijn hier nog behoorlijk wat sporen te vinden. Er zijn aardig wat winkels en er is een heus ‘Brauhaus’. Een deel van het centrum is autovrij, hier vind je leuke souvenirwinkeltjes en restaurantjes.

Het Meerkat Guesthouse in Swakopmund.
Het Meerkat Guesthouse

Wij verbleven drie nachten in het Meerkat Guesthouse, een pension in Duitse stijl met afgesloten parkeerplaats. De kamer was netjes en schoon. Het pension ligt op loopafstand van het centrum van Swakopmund. Het is kleinschalig en er heerst een familiale sfeer. Het ontbijt is goed verzorgd en wordt vers bereid. Swakopmund heeft echter een ruime keuze wat betreft overnachtingsmogelijkheden. Klik hier voor hotels in Swakopmund. 

Er is in en rondom Swakopmund veel te doen. Het plaatsje ligt tussen de Atlantische oceaan en de duinen, waar veel activiteiten worden georganiseerd. Zo kun je in de duinen kameel rijden, sandboarden en quad rijden. Wij besloten te gaan quad rijden met de Namibia Dessert Explorers. 

We kregen een persoonlijke gids, die ons instructies gaf en al snel vertrokken we naar de duinen. Het was leuk om zo door de duinen te crossen en als in een achtbaan over de duinen te ‘vliegen’.

’s Middags hebben we Swakopmund verkend. Je kunt er struinen door de autovrije straatjes of de brede lanen, die door het stadje lopen. Ook een bezoekje aan het strand is de moeite waard, hier vind je ook de vuurtoren. Het Woermannhaus is ook een bezoekje waard. Het gebouw heeft een toren, die je tegen een kleine betaling kunt beklimmen. Het uitzicht is prachtig en geeft een mooi panorama-uitzicht over de omgeving.

In de omgeving van Swakopmund is veel te doen. Zo reden we een dag naar Walvis Bay, een vissersplaats niet ver van Swakopmund. De plaats heeft zijn naam te danken aan de walvissen, die in de baai verblijven. Er kunnen dan ook boottochten worden gemaakt om walvissen en dolfijnen te spotten. Wij gingen op zoek naar de flamingo’s, die zich hier ook in groten getale bevinden. We hoefden dan ook niet ver te zoeken.

Flamingo's bij Walvis Bay
Je kunt in Walvis Bay een heel eind langs de kustlijn rijden en overal zie je watervolgels. Veel flamingo’s, maar ook pelikanen en andere vogelsoorten. We zagen zelfs in de verte in het water dolfijnen zwemmen. Een tripje naar Walvis Bay is zeker een aanrader.
Wat eten en drinken betreft, kom je in Swakopmund niets te kort. Wij lunchten bij het Strandhotel Swakopmund, waar ze een goede kaart hebben en een fijn terras met uitzicht op zee. Tevens brouwen ze hier hun eigen bier, de ketels hiervoor bevinden zich in het restaurant. Ook ’s avonds kun je hier goed eten. Het restaurant is gezellig ingericht, er heerst een aangename sfeer en er is een prima kaart. Wel zou ik aanraden om een tafeltje te reserveren, want het is een gewilde plek, waar het vaak druk is.

Midden in het autovrije centrum ligt het Brauhaus. Hier waan je je echt in Duitsland. Ook hier kun je goed eten. De kaart is degelijk, vol Duitse gerechten en de aankleding van de zaak is, zoals je dat in een Bauhaus mag verwachten. Na het eten nodigt de gezellig de bar nog uit om een (of meer) drankje(s) te doen. Het werd voor ons dan ook een latertje…

Het restaurant van het Strandhotel Swakopmund in Namibië.
Het restaurant van het Strandhotel Swakopmund
Een verlaten en gestrand schip voor de kust van Skeleton Coast.
Veel mensen kiezen ervoor om vanuit Swakopmund een dagtocht te doen naar Cape Cross of de Skeleton Coast. Wij kozen ervoor om van deze plekken onze volgende bestemming te maken en reden via Cape Cross naar de Skeleton Coast om te overnachten in Terrace Bay.

We vervolgden onze reis dus noordwaarts en reden naar Cape Cross. De weg leidt langs de kust en halverwege de route ligt het eerste scheepswrak in het water.

Cape Cross

Eenmaal aangekomen bij Cape Cross wist ik niet wat me overkwam. Ja, we gingen naar een kolonie pelsrobben kijken, maar dat het er zo veel zouden zijn, had ik niet verwacht. En dan heb ik nog niet geschreven over de geur! Wat een stank veroorzaken die beesten!

Er zijn houten paden aangelegd, die je kunt volgen, zodat je de gehele kolonie goed kunt bekijken. Het is prachtig om te zien en ik had het niet willen missen. Overal lagen pelsrobben. Lekker te genieten van het zonnetje, te luieren, te zwemmen, te spelen met andere robben en ga zo maar door. Het waren er teveel om naar te kijken.
Twee speelse zeehonden op de rotsen van de kust van Cape Cross.
Skeleton Coast Park

Verder naar Skeleton Coast Park. We hadden nog een hele rit voor de boeg. We moesten voor drie uur ‘s middags aan de gate van het park zijn, anders mag je er niet meer door. Ook zouden we bij het MET-kantoor in Swakopmund een permit moeten halen, maar toen we daar waren, werd ons verteld, dat we aan de gate van het park een permit konden krijgen. Gelukkig was dat ook zo. De Gate aan de zuidkant van het park heet de Ugab River Gate. Hier regelden we het papierwerk. Daarna konden we onze route vervolgen. Veel mensen reizen door dit stukje van Skeleton Coast park om door te reizen naar Damaraland. Wij reden door tot Terrace Bay, wat verder noordwaarts ligt.

De Ugab River Gate naar Skeleton Coast Park .
Ugab River Gate naar Skeleton Coast Park
De weg er naartoe was fantastisch. Op zich waan je je op veel plaatsen in Namibië alleen op de wereld, maar dit deel van het land was wel het toppunt hiervan. Landschappen, die eruit zien, alsof je op de maan bent, afgelegen scheepswrakken en een olie booreiland, super spookachtig allemaal, maar prachtige plekken voor fotografen.

De Skeleton Coast staat bekend om de scheepwrakken die er liggen. Op de zeeroute naar Kaap de Goede Hoop was de zee langs de Namibische kust vaak erg ruw, waardoor er veel schepen strandden. Een aantal wrakken die hierdoor zijn aangespoeld en voor de kust liggen, kunnen hier worden bezocht.

Een scheepswrak op het strand bij Skeleton Coast.
Een scheepwrak...
Een oud oliebooreiland in Skeleton Coast Park .
en een oud oliebooreiland in Skeleton Coast Park

Het was niet eenvoudig om een slaapplaats te vinden in dit deel van Namibië. Er zou een overnachtingsmogelijkheid zijn in Torra Bay en in het nog noordelijker gelegen Terrace Bay. Torra Bay zou volzet zijn volgens de website van de NWR (Namibia Wildlife Resorts). Toen we Torra Bay echter passeerden, bleek het gesloten te zijn. We vervolgden de rit naar Terrace Bay, het was ondertussen al wat later op de dag en we moesten nog een eindje rijden.

De weg werd steeds meer verlaten en het landschap veranderde in een donkere, nog desolatere omgeving. We waren dan ook erg benieuwd waar we gingen uitkomen.

Terrace Bay bestaat uit verschillende huisjes, allen met uitzicht op de zee. Van alle huisjes, waren er slechts drie bezet, dus weer vroeg ik me af, waarom het verkrijgen van een slaapplaats ook hier moeilijk verliep.

Na onze lange rit hadden we wel een biertje verdiend. Terrace Bay heeft een winkeltje, waar je iets te drinken en snacks kunt kopen.

Het maanlandschap van Skelton Coast Park in Namibië.
Het maandlandschap in Skeleton Coast Park
Een van de kamers van het verblijf in Terrace Bay in Namibië.
Gasten verblijven in Terrace Bay op basis van halfpension, dus we werden ’s avonds in het restaurant verwacht voor het diner.

We verwachtten er niet al te veel van, maar we waren aangenaam verrast. Het restaurant heeft ook een bar en de muren en plafonds van deze ruimte zijn vol geschreven met boodschappen van reizigers, die hier zijn geweest.

We kregen een heerlijk drie gangen menu voorgeschoteld en hebben heerlijk gegeten. Een fijne afsluiting van een lange, maar prachtige dag!

We verbleven hier maar één nacht, dus de volgende ochtend na het ontbijt, maakten we gebruik van het tankstationnetje, dat zich bij Terrace Bay bevindt en zetten we onze reis voort naar Damaraland.
Hiervoor moesten we een deel van de route van de vorige dag terug rijden, tot de splitsing kwam naar de Springbokwasser gate, die aan de oostkant van het Skeleton Coast Park een uitgang biedt en naar Damaraland leidt.
De toegangspoort Springbokwasser bij Skeleton Coast ark in Namibië.
Damaraland

Ik blijf in herhaling vallen, maar ook de rit naar Damaraland is prachtig! Mooie landschappen, verlaten wegen, prachtige vergezichten. Je komt in dit land zo gigantisch tot rust. Dat gevoel is echt geweldig.

Verlaten wegen van Namibië in de prachtige natuur.
Opnieuw verlaten wegen...
De prachtige natuur en de verlaten wegen van Namibië.
en prachtige vergezichten op weg naar Damaraland
Damaraland staat voornamelijk bekend om de plaats Twyfelfontein, waar je rotstekeningen, de organ pipes, de spitzkoppen en het petrified forest (versteende woud) vindt.
Wij verbleven twee nachten in Camp Xaragu. Dit is een tented camp, dat er op de foto’s goed uitziet, maar de prijzen zijn aan de hoge kant voor wat je krijgt.
Aangezien het lastig was om een accommodatie te vinden, besloten we hier een tent te boeken. Het kamp is vanaf de hoofdweg via een onverhard pad met de auto te bereiken, de bewegwijzering liet echter wat te wensen over, dus we zijn het pad eerst drie keer voorbij gereden, voordat we het vonden.
Later hoorden we, dat het kamp een aantal jaren dicht was geweest, vervolgens door de lokale bevolking is geplunderd en dat andere lokale mensen het kamp pas sinds een tijdje weer geopend hadden.
Een van de tenten van Camp Xaragu in Twyfelfontein.
De tenten zijn wat klein en de badkamer was niet schoon (wij waren hier in de zomer van 2018). Iedere tent heeft een terras, maar hier stonden geen stoelen, dus je had er weinig aan. Ook hier waren er niet veel tenten bezet, maar het kamp was nog in opbouw. Het terrein beschikt ook over kampeerplaatsen. Het ligt op een prachtige, afgelegen plek en heeft zeker potentie. Het personeel probeerde een leuke sfeer te creëren. We verbleven er op basis van halfpension, dus ook het avondeten was inbegrepen in de prijs. Er werd een klein buffetje voor de gasten opgesteld en het eten was prima. Ook werd er na het diner door het personeel gezongen en gedanst voor de gasten. Dat was erg leuk. Als ik nog eens naar Damaraland zou gaan, zou ik een slaapplek met iets meer comfort kiezen, al hebben we hier uiteindelijk best een paar leuke dagen gehad en ik denk, dat mensen die graag kamperen, hier best op hun plek kunnen zijn.
Eerst bezochten we de ‘petrified forest’. Op veel plaatsen langs de weg C39 richting Khorixas staan bordjes met ‘petrified forest’. We bezochten een van deze plaatsen, maar dit bleek niet de officiële plaats te zijn. De jongeman, die vanuit een van de huisjes op het terrein naar de parkeerplaats kwam rennen, vroeg ons een klein bedrag aan entreegeld en we konden een paadje volgen en alle resten van het petrified forest bekijken.
Nadat we met de auto een eindje verder reden, kwamen we pas bij de officiële plaats. Ook hier zijn we gestopt en een kijkje gaan nemen. Ook hier is er een ronde uitgezet langs verschillende overblijfselen van het petrified forest. Daarnaast krijg je informatie over de Welwitschia, een plant die voornamelijk in Namibië en Angola voorkomt.
Het verschil met de onofficiële plek, is dat je hier met een gids kunt lopen, die je onderweg van de nodige informatie voorziet.
The petrified forest in Damaraland.
De zeldzame Welwitschia-plant, die alleen in Namibië voorkomt.
De Welwitschia
Er zijn verschillende plaatsen waar boomstammen liggen, die waarschijnlijk via een waterstroom ooit op deze plek terecht zijn gekomen en uiteindelijk tot fossiel zijn geworden. Deze bezienswaardigheid is leuk om even voor te stoppen, als je erlangs rijdt, maar misschien niet de moeite waard om voor om te rijden.

Een andere bezienswaardigheid in Damaraland zijn de rotstekeningen in Twyfelfontein. De weg ernaartoe is niet de allerbeste, dus we konden weer genieten van een ‘African massage’. We besloten voor het bezoek aan het nationale park eerst te lunchen in de Twyfelfontein Country lodge. Best een mooie lodge, waar je ook als je er niet verblijft, kunt komen eten. De lunch wordt geserveerd in buffetvorm.
De rotstekeningen van Twyfelfontein staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Om ze te zien moet je entree betalen. Vanaf de ingang word je meegenomen door een gids, die je alle rotstekeningen laat zien en vertelt over de betekenis van de tekeningen. Het terrein is wat bergachtig, maar goed te doen. Wat bijzonder is aan deze tekeningen is, dat ze in de rotsen zijn gegraveerd en niet erop zijn getekend. Daarnaast is het zo, dat de nakomelingen van de makers van de tekeningen, nog steeds in dit gebied wonen en dezelfde overtuigingen en rituelen hebben als de mensen van toen.

Onze volgende stop was bij de ‘Organ Pipes’, een gesteente dat eruit zien als de pijpen van een orgel, en ‘burnt mountain’. Wat ons betreft geen hoogvliegers wat betreft bezienswaardigheden, maar als je er toch bent, rij je er even langs…
Beide bezienswaardigheden zijn inbegrepen bij de entreeprijs, die je bij de rotstekeningen hebt betaald, dus de bonnetjes moeten worden bewaard. Onderweg kun je nog op verschillende plaatsen stoppen om naar een voorbeelddorp van het Himba-volk te gaan kijken. Ook hiervoor betaal je een kleine entree.
De rotstekeningen in Twyfelfontein.
Het gesteente, dat eruit ziet als de pijpen van een orgel. De organ pipes in Damaraland.
Boven: De rotstekeningen; onder: de organ pipes
Etosha National Park

Voor onze volgende bestemming waren we heel erg enthousiast, Etosha National Park. We zijn al een aantal keren in Afrika geweest. Wildparken en game drives vinden we geweldig. Meestal verblijven we in privé wildparken, omdat je daar door een gids in een jeep wordt gereden en je zelf nergens aan hoeft te denken. Onze eerste stop bij Etosha was Ongava Game Reserve.

Ongava tented Camp in Ongava Private Game Reserve.
Tent in Ongava Tented Camp

We verbleven twee nachten in Ongava Tented Camp. Hier verbleven we op fully inclusive basis, dat wil zeggen inclusief twee game drives per dag, ontbijt, lunch, diner, snacks en alle lokale drankjes.
Omdat Ongava Game Reserve tegen Etosha National Park aan ligt, doe je de namiddag game drive in het eigen privé wildpark en voor de ochtend game drive ga je naar Etosha.
Tijdens de namiddag game drive hebben we veel dieren gezien. Veel antilopesoorten, zoals waterbokken, koedoes, springbokken, impala’s, oryxen, gnoes, wrattenzwijnen, giraffen, zebra’s, olifanten, jakhalzen, leeuwen, neushoorns en ga zo maar door.
We zagen een leeuwenfamilie, waarbij de welpjes net bij moeder aan het drinken waren. Vervolgens poseerde een van de welpjes nog even voor onze camera…

Een welpje van een leeuwenfamilie in Ongava Game Reserve.
Een welpje van een leeuwenfamilie in Ongava Game Reserve
Na de game drive hebben we genoten van een heerlijk diner, een lekker glaasje wijn bij het kampvuur, al luisterend naar alle ‘bush geluiden’ en zijn we heerlijk gaan slapen, vol verwachting wat de ochtend game drive naar Etosha ons weer zou gaan brengen.
Omdat Ongava Game Reserve net buiten Etosha National Park ligt, is het een half uurtje rijden van de lodge naar Andersson Gate, de toegangspoort tot Etosha National Park. Vanaf de gate zijn het nog ongeveer 16 km rijden tot je bij Okaukuejo komt. In deze plaats kun je overnachten, je kunt er tanken, er zijn toiletten en er is een mooi uitkijkpunt met een waterplaats, waar dieren vaak even komen drinken.
Gidsen in nationale parken in Namibië geven altijd aan, dat game drives in Namibië voor een groot deel bestaan uit het genieten van de prachtige natuur en de mooie landschappen. Alle dieren die je hierbij kunt zien, zijn een bonus. Dat geeft een beetje aan, dat er wat betreft het spotten van wild, betere plaatsen in Afrika zijn. Toch is er heel wat moois te zien.
Een groot deel van Etosha National Park bestaat uit een zoutpan, wat ervoor zorgt dat ook het landschap hier prachtig is. Je kunt ver over de zoutpan kijken en er lijkt geen einde aan te komen.
Springbokjes onderweg naar de waterplaats, op de achtergrond de zoutpan in Etosha National Park.
Springbokjes onderweg naar de waterplaats, op de achtergrond de zoutpan
Wij maakten onze reis in juli, dan is het in Namibië erg droog. Voor de game drives betekent dat, dat veel dieren zich verzamelen rond de waterplaatsen. Als je daar dan gaat kijken, heb je beslist succes en kun je de mooiste taferelen zien. Dieren komen in kuddes drinken en dat is geweldig om te zien.
In Etosha kan de Big 5 worden gespot. Ook leven er zwarte neushoorns. De zwarte neushoorn zie je niet zo vaak. De meeste neushoorns in Afrika zijn witte neushoorns. Het verschil tussen deze neushoornsoorten is, dat de witte neushoorn een platte bek heeft, waarmee hij goed kan grazen. De zwarte neushoorn heeft een puntigere bek, waarmee hij juist de bladeren van planten en struiken kan eten. Naast de Big 5 leven er natuurlijk nog een heleboel andere diersoorten. Ook zijn er veel vogels. Hoe meer game drives je doet, des te meer je ook de kleinere dieren prachtig vindt om te zien. Zo zagen we bijvoorbeeld een honingdas, die een jakhals weg joeg en achtervolgde, een spannend tafereel. En één die je niet vaak ziet!
de witte neushoorn met een platte bek.
de witte neushoorn met een platte bek
de zwarte neushoorn met een puntige bek.
de zwarte neushoorn met een puntige bek

Naast de Big 5 leven er natuurlijk nog een heleboel andere diersoorten. Ook zijn er veel vogels. Hoe meer game drives je doet, des te meer je ook de kleinere dieren prachtig vindt om te zien. Zo zagen we bijvoorbeeld een honingdas, die een jakhals weg joeg en achtervolgde, een spannend tafereel. En één die je niet vaak ziet!

Het is in Etosha mogelijk om zelf met de auto het park te verkennen. Onze volgende stop was het Onguma Game Reserve aan de andere kant van Etosha National Park. We doorkruisten het park dus om op de volgende bestemming te komen. Onderweg zijn we op verschillende plaatsen gestopt om dieren te spotten en om te genieten van de prachtige landschappen. Een mooie rit, waar je veel tijd voor mag uittrekken, want de maximale snelheid in het park is 40 km/u. Daarnaast zijn er te veel mooie plekjes en dingen te zien, die je echt niet wilt missen.

Onguma Game Reserve ligt aan de westkant van Etosha National Park en bevindt zich net buiten Namutoni Gate. We verbleven de eerste nacht in Onguma The Fort. Helaas was deze accommodatie maar een nacht beschikbaar, dus de tweede nacht verbleven we in Onguma Tented Camp, dat ligt op 3 minuten rijden van The Fort in hetzelfde wildpark.
Eigenlijk was het ook wel leuk om twee accommodaties in dit wildpark te kunnen bekijken.
Eerste stop was dus Onguma The Fort. De naam zegt het al. Het hotel is helemaal gebouwd in de stijl van een fort. De kamers bevinden zich in vrijstaande bungalows en ze zijn fantastisch. De gehele logde straalt luxe uit. Zowel vanuit het hoofdgebouw, waar zich de receptie, een winkeltje, het restaurant en het zwembad bevinden als vanuit de kamers heb je een prachtig uitzicht over de savanne. De kamer heeft een goed gevulde minibar. Onder het genot van een lekker drankje kun je vanaf het terras van het heerlijke uitzicht genieten.

Een prachtig uitzicht over de savanne vanuit Onguma the Fort in Onguma Private Game Reserve in Namibië.
Een prachtig uitzicht over de savanne...
Een heerlijk glaasje sherry.
onder het genot van een heerlijk glaasje…
Zoals dat gewoon is in de game reserves stond er in de namiddag weer een heerlijke game drive door het eigen wildpark op het programma. De jeep stond op tijd voor ons klaar en het spotten kon beginnen. Ook hier hebben we prachtige dieren gezien.
Het leuke in het Onguma Game Reserve is, dat ze wat extra aandacht geven aan de sundowner, die er tijdens de game drive wordt gedaan. Hiervoor hebben ze speciale plekjes in het park ingericht, waar de gids met zijn gasten bij zonsondergang een drankje kan doen. Deze plekken zijn voorzien van olielampjes, zodat er een gezellige sfeer kan worden gecreëerd. Onder het genot van een heerlijk drankje naar keuze is het genieten om midden in de Afrikaanse bush te genieten van de zonsondergang.
Genieten van een sundowner in Onguma GAme Reserve.
Genieten van een mooie zonsondergang met een hapje en een drankje
Na de sundowner gaat de game drive nog even door en wordt er met behulp van een zoeklicht en verstralers gezocht naar nachtdieren. Ook de katachtigen worden vaak na zonsondergang weer actief en laten zich in actie zien. Hetzelfde geldt voor hyena’s. Dat vind ik persoonlijk fantastische beesten. Ze loeren vooral op de prooien, die al door andere dieren zijn gevangen en gaan er vervolgens mee vandoor en ze eten van karkassen, die door andere wilde dieren worden achtergelaten…
Een gevlekte hyena op zoek naar een prooi in de avndschemering in Onguma Game Reserve.
Een gevlekte hyena op zoek naar een prooi
De ingang van Onguma The Fort in Namibië.
De ingang van Onguma The Fort
Na de game drive was de tafel in het restaurant alweer gedekt en konden we aanschuiven voor een heerlijk diner. Onder de sterrenhemel met de bushgeluiden op de achtergrond is het heerlijk om alle belevenissen van de dag te bespreken en kun je vervolgens met een goed gevoel onder de wol kruipen, vol verwachting naar wat de volgende dag weer zal brengen.
En die dag begon zoals gewoonlijk weer vroeg voor een game drive in Etosha National Park. Het leuke van twee verschillende lodges aan verschillende kanten van het park is, dat je de meeste delen van het park kunt bezoeken en afhankelijk van de vegetatie in het park, zie je weer veel verschillende dieren. Ook de game drive van deze ochtend was weer meer dan de moeite waard. We zagen zelfs een luipaard in een boom, een cheeta met welpjes en nog veel meer moois. Kijk maar eens naar de foto’s!
Een luipaard in een boom in Etosha National Park.
Een volksstr=aartscharrelaar in Etosha National Park.
Een zebramangoeste in Etosha National Park.
Een giraffe in Etosha National Park.
Een olifant steekt de zoutpan over in Etosha National Park.
Links boven: het luipaard in de boom, rechts boven: een vorkstaartscharrelaar en een zebramangoeste. Links onder: een giraffe, altijd in de buurt van acaciabomen, waar ze graag van eten, rechts onder: een olifant die de zoutpan oversteekt
Moeder cheetah op pad met haar vier welpjes.
Twee cheetah welpjes die op hun moeder wachten in Etosha National Park.
Moeder cheeta op pad met haar vier welpjes. De welpjes houden zich schuil in de bosjes, terwijl moeder op jacht gaat
Na de ochtend game drive was het tijd voor een heerlijk ontbijt en vervolgens was het voor ons tijd om naar Onguma Tented Camp te verhuizen. Ook hier werden we hartelijk ontvangen en was onze tent al klaar. De tenten van Onguma hebben uitzicht op een waterplaats, dus je kunt er vanaf je terras genieten van de dieren die op bezoek komen. Na de lunch stond de middag game drive in Onguma Game Reserve weer op het programma en de volgende ochtend mochten we een laatste keer mee naar Etosha National Park. Alweer konden we terugkijken op een paar heerlijke dagen, Wat een fantastisch land!

Waterberg Plateau
Een van de tenten van de Waterberg Valley Lodge in Namibië.
Een drankje doen met een prachtig uitzicht in de Waterberg Valley Lodge in Namibië.
Boven: een van de tenten in de Waterberg Valley lodge. Onder:
A drink with a view.

Na de ochtend game drive zetten we onze trip voort naar onze laatste bestemming, het Waterberg Plateau, een rit van ongeveer vier uur. Deze stop is zeker een bezoek waard en ligt op de route naar Windhoek.
Het privépark Waterberg Wilderness, beschikt over vier verschillende overnachtingsplaatsen. Het meest luxueuze is de Waterberg Plateau Lodge, die het hoogst gelegen is van alle accommodaties en hierdoor prachtige uitzichten over de vallei heeft. De lodge heeft acht ‘rock chalets’ met eigen zwembadje.
Dan is er de Waterberg Wilderness Lodge. Deze ligt verscholen in het groen en beschikt over veertien kamers omgeven door een mooie tuin.
De Waterberg Valley Lodge is een ecologische lodge. Er zijn negen canvas tenten met stenen badkamers. De lodge ligt op een berg en de tenten hebben een prachtig uitzicht over de vallei. Het restaurant met bar ligt iets hoger en heeft een uitzicht waar je u tegen zegt. Een mooie plek om een heerlijk verfrissend drankje te doen na een inspannende dag.

We verbleven hier maar één nacht en we besloten in de ochtend een wandeling te doen naar de top van het plateau. Best een pittige klim onder begeleiding van een gids. Het eerste deel van de wandeling gaat over een onverharde, brede weg tot aan de Waterberg Plateau Lodge. Van daaruit volgen er smallere paadjes verder naar boven. Het tempo van de wandeling was rustig en onderweg werd er veel uitgelegd over de dieren die in dit park leven en de planten die er groeien. Aan het einde van de klim werden we beloond met een prachtig uitzicht over de vallei.

Ook de gids geniet van het prachtige uitzicht over de vallei van het Waterberg Plateau in Namibië.
Ook de gids geniet van het prachtige uitzicht over de vallei
Na deze mooie wandeling kwam het einde van de vakantie er dan toch echt aan. Het enige dat nog restte, was de rit terug naar de luchthaven van Windhoek, een rit van ruim drieënhalf uur. Omdat onze vlucht pas ’s avonds laat ging, kregen we van het hotel in Waterberg een flyer mee van een accommodatie, waar we nog even rustig konden eten en even konden relaxen aan het zwembad. We zijn naar deze accommodatie, de Ondekaremba Lodge gereden, maakten hier gebruik van het internet om de vluchtgegevens te checken en aten huisgemaakt gebak.

Van hieruit was het slechts tien minuten rijden naar de luchthaven, een ideale plek om nog wat tijd door te brengen, zodat we niet te lang op de luchthaven hoefden te wachten. Terug op de luchthaven leverden we onze auto in en kon de terugreis beginnen.

Hoogtepunten

Mooiste slaapplaatsen

Ben je ook liefhebber van Afrika? Lees dan mijn post over de berggorilla’s in Oeganda of de Sanipas in Zuid Afrika.