12 x mooie stops langs de Panorama Route

- Zuid-Afrika -

12 x mooie stops langs de Panorama route

De Panorama route is een van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Deze toeristische trekpleister bevindt zich in de noordoostelijke provincie Mpumalanga en ligt op de route van Johannesburg naar het Kruger Nationaal Park. De Panorama Route biedt een aaneenschakeling van natuurwonderen. Je vindt langs de Panorama Route veel mooie stops met watervallen, geweldige vergezichten en als klap op de vuurpijl met een prachtige canyon.

De drie rondavels en Blyde River Canyon.

In deze blog zet ik 12 mooie stops langs de Panorama Route voor je op een rij.

De Panorama Route is een toeristische route met een lengte van 180 kilometer. Onderweg passeer je prachtige plekken. Veel toeristen trekken maar een dag uit om de Panorama Route te bezoeken. Eigenlijk is dat jammer, want er is zoveel moois te ontdekken. Ik zou iedereen aanraden om twee volle dagen uit te trekken, zodat je alle stops en het prachtige natuurschoon van de Panorama Route op een prettig tempo kunt bewonderen. 

Bij de meeste stops van de Panorama Route betaal je een kleine entreeprijs. Zorg er dus voor, dat je contant geld meeneemt, zodat je ook alle stops kunt bezoeken.

1. Horse Shoe, Lone Creek en Bridal Veil waterfalls

Aan de zuidkant van de Panorama Route bevinden zich veel verschillende watervallen. Als je ze allemaal wil bezoeken, dan kun je hier gemakkelijk een dag mee vullen. Drie mooie watervallen die je zeker moet bezoeken zijn Horse Shoe waterfall, Lone Creek waterfall en Bridal Veil waterfall. Deze drie watervallen liggen vlakbij de plaats Sabie. Om bij elk van de drie watervallen te komen, dient er een niet-geasfalteerde hobbelige weg met potholes te worden afgelegd.

Horse Shoe waterval is, zoals de naam al aangeeft, een waterval in de vorm van een hoefijzer. Het is een mooie waterval in een rustige en groene omgeving.
Lone Creek waterval is een waterval met een hoogte van maar liefst 70 meter. Er is een grote parkeerplaats met picknickplekken. Een korte en vlakke wandeling door een bos brengt je van de parkeerplaats naar de waterval.
Bridal Veil waterval is wat lastiger te bereiken dan de vorige twee. Vanuit de parkeerplaats leidt een pad je over een lengte van ongeveer 750 meter omhoog naar het uitkijkpunt.

2. Mac & Mac Falls and pools

De Mac en Mac Falls hebben een hoogte van 65 meter. Je kunt hier twee mooie watervallen bewonderen en als je nog een stukje verder loopt, kun je zwemmen in de kristal heldere Mac Mac pools. Je vindt hier ook picknickplaatsen en barbecue faciliteiten.

Lone Creek Falls Panorama Route.
Lone Creek Falls
Horse shoe falls Panorama route.
Horse Shoe Falls
Tenzing Travel

3. The Graskop Gorge Lift

Net buiten Graskop aan de weg R533 richting Hazyview vind je de Graskop Gorge lift. Deze panoramische lift brengt je naar de lager gelegen bossen. Een uitgebreid netwerk van verhoogde paden en hangbruggen leiden je door de bossen.
Er kunnen hier tal van activiteiten worden ondernomen, zoals ziplinen en een vrije val. Er is een restaurant en er zijn verschillende winkeltjes.

4. Pilgrim’s Rest

Eind 1800 werd er goud gevonden in een beek in de omgeving van Pilgrim’s Rest. Dit zorgde ervoor, dat mensen zich hier vestigden om goud te zoeken en Pilgrim’s Rest werd een dorpje met 1500 inwoners. In 1971 werden alle mijnen gesloten en werd Pilgrim’s Rest verkocht aan de overheid. Het dorpje werd een nationaal museum. In 1998 werd er opnieuw begonnen met goud zoeken. Aan het dorpje mag echter niets veranderen, want het is een nationaal erfgoed. Sinds 2004 staat Pilgrim’s Rest ook op de Unesco werelderfgoedlijst.

Pilgrim’s Rest is een leuke stop langs de Panoramaroute. Je waant je hier terug in de tijd. Het is leuk om het dorp te voet te verkennen. Er zijn verschillende winkeltjes en restaurants.

Pilgrim's Rest Panorama Route.
Pilgrim's Rest Panorama Route
Pilgrim's Rest Panorama Route
Pilgrim's Rest

5. The Pinnacle

Als je vanuit Graskop noordwaarts aan de panoramaroute begint, dan is The Pinnacle de eerste stop die je tegenkomt. Deze bezienswaardige rots bevindt zich aan de weg R534. The Pinnacle is een kwartsiet rots, die boven het ravijn uit torent en heeft een hoogte van maar liefst 30 meter. Het onderliggende ravijn is dichtbegroeid met struiken en varens.

De PInnacle Panorama Route.
De Pinnacle

6. God’s Window

God’s Window is een populaire stop langs de Panorama route en is gelegen op de rand van een steil ravijn. Er is een ruime parkeerplaats waar je souvenirs kunt kopen. Het uitkijkpunt is hoger gelegen en is bereikbaar via geasfalteerde paden. Na een aantal uitkijkpunten, kun je de Rainforest Trail volgen. Een pad met houten vlonders en bruggetjes, dat je naar een laatste uitkijkpunt leidt. God’s Window biedt een fantastisch uitzicht over het natuurgebied van het Lowveld. Op een heldere dag kun je van hieruit zelfs het Kruger Nationaal Park zien en de Lebombo-bergen, die de grens vormen tussen Zuid-Afrika en Mozambique.

7. Wonderview

Deze stop ligt dicht bij God’s Window. Bij dit uitkijkpunt hoef je niet te betalen, dat doe je bij God’s Window. Je volgt slechts een korte route tot het uitkijkpunt. Hierdoor is deze stop zeer geschikt voor oudere mensen en mensen die minder goed ter been zijn. Deze stop wordt vaak overgeslagen, omdat het naast het drukbezochte God’s Window ligt. Dat is erg jammer, maar daardoor is het hier wel lekker rustig.

Het regenwoud naar God's Window.
Het regenwoud naar God's Window
Uitzicht vanaf God's Window.
Uitzicht vanaf God's Window

8. Berlin Falls

De volgende stop langs de Panorama Route is Berlin Falls, een waterval in de Sabie Rivier met een val van 80 meter. De waterval bevindt zich op 10 kilometer afstand van Graskop en niet ver van God’s Window. Er is een natuurlijke ‘pool’, die ideaal is om te zwemmen.

9. Lisbon Falls

De Lisbon waterval is met een hoogte van 92 meter de hoogste waterval in het gebied. De waterval is vernoemd naar de Portugezen, die hier kwamen om goud te zoeken. Om de Lisbon waterval te bereiken, moet je een gravelweg van ongeveer twee kilometer rijden. 

Berlin Falls Panorama Route.
Berlin Falls

 TIP

Heb je na het zien van de hiervoor beschreven stops langs de Panorama Route trek gekregen? Dan is
de Chubby Pig een leuke plek om te stoppen.  Je vindt het restaurant aan de linkerkant van de weg op de route van Berlin Falls richting Bourke’s Luck Potholes. 

Tenzing Travel - Zuid-Afrika

10. Bourke’s Luck Potholes

Voor deze stop mag je wat extra tijd uittrekken. Hier kun je namelijk wel even rondlopen en pootjebaden in de wateren. De Bourke’s Luck Potholes zijn vernoemd naar Tom Bourke, een goudzoeker die beweerde, dat er goud in dit gebied te vinden was. Hoewel hij nooit goud heeft kunnen vinden, bleek er wel degelijk goud in het gebied aanwezig te zijn.
De Treur rivier en de Blyde rivier komen hier samen. Medio 1800 was een groep Voortrekkers (Nederlandstalige Afrikaanse boeren) op zoek naar nieuw terrein. Ze zetten een kamp op aan de oever van de Treur rivier. De vrouwen en kinderen bleven hier achter, terwijl de mannen te paard richting de kust van Mozambique trokken. De mannen kwamen maar niet terug, dus de vrouwen besloten verder te trekken. Gezien de treurige situatie noemden ze de rivier Treur rivier. De volgende avond zetten ze hun kamp op aan de oever van een andere rivier. Tot hun grote verbazing keerden de mannen alsnog terug. Om deze blijde terugkeer te vieren, noemden ze de rivier de Blyde rivier. Beide rivieren komen samen bij Bourke Luck’s Potholes.
Het stromende water van de rivieren heeft ervoor gezorgd, dat er ‘ronde gaten’ (potholes) zijn uitgeslepen in de bodem en de wanden van de rotsen. Dat zorgt voor een bijzonder gezicht. Er zijn twee hoge bruggen over de rivierbeddingen gemaakt, van waar je een mooi uitzicht hebt op de rivieren en de potholes.
Deze bezienswaardigheid wordt druk bezocht. Er komen jaarlijks veel schoolklassen en toeristen om dit prachtige stukje natuur te aanschouwen en om pootje om pootje te baden in het water van de rivieren.

Bourke's Luck Potholes Panorama Route.
Bourke's Luck Potholes Panorama Route.
Bourke's Luck Potholes Panorama Route.
Bourke's Luck Potholes Panorama Route.

11. Blyde River Canyon

Een van de mooiste stops langs de Panorama Route s zonder twijfel de stop bij Blyde River Canyon. Blyde River Canyon is de op twee na grootste kloof ter wereld. Op nummer een staat de Grand Canyon in de Verenigde Staten en op nummer twee de Fish River Canyon in Namibië.

Lees ook mijn post over de Fish River Canyon in Namibië!

Het is de grootste groene canyon ter wereld en deze kloof bevindt zich in het Blyde River Canyon Nature Reserve, een park met een oppervlakte van maar liefst 22.000 hectare. De kloof is ontstaan door de eroderende kracht van het stromende water gedurende miljoenen jaren. De Blyde rivier stroom nog steeds door de canyon. 
Een mooie plek om de Blyde river Canyon te aanschouwen vind je bij het uitkijkpunt van de drie rondavels.

De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Uitzicht vanaf Blyde River Canyon.

12. Three Rondavels

De drie rondavels lijken qua vorm op de traditionele Afrikaanse bijenkorfhutten (beehives). De drie rotsen torenen prachtig boven Blyde River Canyon uit. Deze drie rotsformaties zijn het meest noordelijke uitkijkpunt op de Panorama Route, op 50 kilometer afstand van de plaats Graskop.

De drie Rondavels Panorama Route.

Overnachten bij de Panorama route

In de buurt van de Panorama Route liggen verschillende leuke plaatsjes die als uitvalsbasis kunnen dienen om alle bezienswaardige punten te bezoeken.

Zelf verbleven we in de Iketla Lodge in Ohrgistad, gelegen op een groot privéterrein. De lodge biedt charmante vrijstaande huisjes, allen met prachtig uitzicht over de vallei. Het verblijf is hier op basis van halfpension. Het ontbijt en het avondeten zijn dus inbegrepen. Op het terrein kun je verschillende bewegwijzerde wandelingen ondernemen. Deze lodge is erg rustig gelegen en de ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden aan de panoramaroute is fijn.

Als je nog dichter bij de bezienswaardigheden van de Panorama Route wil overnachten, dan is Graskop de ‘place to be’. Ten zuiden van Graskop vind je de verschillende watervallen, ten noorden van de plaats alle andere bezienswaardige punten. Graskop is een gezellig plaatsje met verschillende restaurants en leuke overnachtingsmogelijkheden.

Accommodaties in Graskop

Uitzicht op de Panorama Route.

Als je de Panorama Route wil combineren met een bezoek aan het Kruger Nationaal Park, dan is Hoedspruit of Hazyview een goede uitvalsbasis. Vanuit Hoedspruit rij je in ongeveer anderhalf uur naar de Drie Rondavels of naar Graskop.
Wil je vanuit Hoedspruit naar het Kruger Nationaal Park, dan staan je in een half uurtje aan de gate van het park.

Hoedspruit is een leuke plaats met veel verschillende restaurants en tal van accommodatiemogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een leuke B&B of een mooie safari lodge. Je vindt het hier allemaal.

Overnachtingsmogelijkheden in Hoedspruit
 

Vanuit Hazyview heb je met de auto ongeveer drie kwartier nodig om naar Graskop te rijden. En ook het Kruger Nationaal Park ligt op slechts 12 kiometer afstand.  

Overnachtingsmogelijkheden in Hazyview

 

Tips voor het boeken van de reis

  • Voor een rondreis langs de Panorama Route vlieg je op de luchthaven van Johannesburg. Kijk hier voor de beste deals! 
  • Huur een betrouwbare auto voor je roadtrip! Geen gedoe en geen eigen risico! 
  • Geef je het regelen van je reis liever uit handen? Kies dan voor een maatwerkreis en bespreek al je wensen met een specialist! 

Dit vind je misschien ook interessant:

Sabi Sands Game Reserve
Rondreis Kaapstad - Wijn - Safari
Sani pass south africa lesotho
Sanipas
Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head.
12x activiteiten in en rond Kaapstad
luxe Sindile Lodge in Shamwari Zuid-Afrika.
8x luxe safari lodges Zuid-Afrika
Drakensbergen Zuid-Afrika.
Rondreis Zuid-Afrika