Murchison Falls
- oeganda -

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park ligt in het noordwesten van Oeganda. Het park wordt in tweeën gedeeld door de Nijl. Vanuit Entebbe heb je ongeveer zes uur nodig om er naartoe te rijden.

Giraffen op de savanne in de schemering in het Queen Elisabeth National Park.

Murchison Falls National Park is het grootste wildpark van Oeganda. Het park is natuurlijk bekend vanwege de watervallen, maar ook een safari per jeep of per boot is hier een absolute must do. De Nijl is de langste rivier ter wereld en stroomt dwars door het Murchison Falls National Park. Hij komt vanuit het Victoriameer, het grootste meer van Afrika dat zich op het drielandenpunt van Kenia, Tanzania en Oeganda bevindt. De rivier stroomt vanuit het Victoriameer via het Kyogameer naar het Albertmeer. Dit deel van de Nijl wordt ook wel de Victorianijl genoemd. Vanuit het Albertmeer stroomt de rivier noordwaarts richting Zuid-Sudan. Dit deel van de rivier wordt de Albertnijl genoemd.

Bootsafari

Er kunnen in Murchison Falls NP verschillende activiteiten worden ondernomen. Een voorbeeld is een bootsafari over de Nijl naar het Albertmeer. Als je in een lodge verblijft die aan de rivier ligt, dan word je bij de lodge opgehaald. De tocht leidt langs de oever van de rivier. Je vindt hier de meest prachtige vogels en andere wilde dieren. Tijdens de bootsafari wordt er gezocht naar de bijzondere schoenbekooievaar (shoebill), die in dit gebied voorkomt. Helaas hebben wij hem niet mogen zien. Het bootje vaart vanuit de lodge naar Lake Albert en terug. Op Lake Albert zie je de lokale vissers aan het werk. Zij mogen niet op de Nijl vissen, omdat er anders niet voldoende voedsel voor de dieren over blijft. 

Fisherman on the river Nile.
Fisherman on the river Nile.

Op safari

Een game drive mag niet ontbreken bij een bezoek aan Murchison Falls National Park. De Nijl doorkruist Murchison Falls NP. De lodges liggen aan de ene oever van de Nijl en het wildpark bevindt zich aan de andere oever van de Nijl. Om daar te komen moet de Nijl worden overgestoken met een veerpont. Er wordt ook een brug over de rivier gebouwd, dus in de toekomst zal de veerpont komen te vervallen. Aan de ene kant haalt dat een groot deel van de charme weg, aan de andere kant hoef je niet meer te wachten om de rivier over te steken. Er wordt in Oeganda hard gewerkt aan een goed wegen netwerk. Veel doorgaande zandwegen worden geasfalteerd. Overal in het land worden er wegen gebouwd door Chinese firma’s. Ook dwars door Murchison Falls National Park worden brede wegen aangelegd. Er schijnt in het park olie te zijn gevonden. Dus of deze ontwikkelingen de toekomst van het park als wildpark goed zullen doen, valt nog te bezien.

Er leven veel verschillende wilde dieren in Murchison Falls National Park. Je kunt hier verschillende antilopensoorten (waaronder de Oegandese kob), olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, giraffen, nijlpaarden, wrattenzwijnen, apensoorten, krokodillen en vele prachtige vogels spotten.

Met de ferry naar Murchison Falls.
Een kudde buffels inMurchison Falls National Park.
Vechtende Oegandese kobs in Murchison Falls NP.
Zandwegen in Murchison Falls NP.

De prachtige watervallen

Een excursie die natuurlijk niet mag ontbreken is de boottocht naar Murchison Falls. Het nationale park is vernoemd naar de watervallen. Bij de watervallen heeft de Nijl nog slechts een breedte van 6 meter. Het water stort ongeveer 40 meter explosief naar beneden. Vanaf de top van de watervallen heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving en de Nijl.

Tijdens de boottocht kunnen er wilde dieren worden gespot, die aan de oever van de Nijl komen om te drinken. Bij deze excursie kun je ervoor kiezen, om heen en terug met een bootje te gaan. Het is echter aan te raden om een enkele reis met het bootje nemen en dan naar de waterval wandelen. Tijdens de wandeling, kun je de waterval pas echt goed zien. Je wandelt ongeveer 45 minuten vanaf het moment dat je het bootje verlaat tot aan het eindpunt, waar de gids met de auto op je staat te wachten. Vanwege de warmte kan de wandeling zwaar zijn. Het pad is goed begaanbaar en loopt voornamelijk omhoog, maar het uitzicht op de waterval maakt de inspanning de moeite waard en is adembenemend mooi.

Murchison Falls Oeganda..
Een reiger in Murchison Falls National Park.
Olifanten in Murchison Falls National Park.
Murchison Falls National Park.

De Nile Safari Lodge

Er liggen verschillende lodges in Murchison Falls National Park. Sommige lodges bevinden zich aan de oever van de Nijl, zo ook de Nile Safari Lodge. Als je wil verblijven op een luxe plek, dan is de Nile Safari Lodge echt een aanrader. Deze prachtige lodge heeft zijn deuren geopend in 2020. Je wordt hier ontzettend in de watten gelegd.

De lodge heeft 8 bungalows (banda’s), een bruidssuite en een familiekamer. De bungalows zijn zeer ruim en hebben een luxueuze uitstraling. Er is veel gewerkt met natuurlijke materialen en het houten meubilair is ontworpen door Rampel Designs, een Belgische designer van bijzondere meubels, die al jaar en dag in Kenia woont. De bungalows liggen vrij ver uit elkaar en bieden veel privacy. De gasten komen binnen in een halletje met veel kastruimte. In de kamer bevindt zich een kingsize bed, een plank voor de koffers, twee schommelstoelen, een bank en een bureau. Er is een terras met uitzicht over de Nijl. De badkamer heeft een vrijstaand bad, dubbele wastafels en er is een binnen- en een buitendouche. Het toilet bevindt zich in een aparte, zeer ruime kamer. Het stroomnetwerk is niet sterk genoeg om een föhn te kunnen gebruiken. Bij de receptie zijn er speciale föhns beschikbaar, maar verwacht hier geen wonderen van…

Banda Nile Safari Lodge.
Banda Nile Safari Lodge.
Banda Nile Safari Lodge.
Nile Safari Lodge Murchison Falls.

In de Nile Safari Lodge wordt alles voor je geregeld. ’s Ochtends begint de dag met een heerlijk en vers ontbijt. Er is een klein buffet en daarnaast zijn er verschillende à la carte opties. Ook de lunch is inbegrepen en bestaat uit een drie gangen menu, het eten is kakelvers. Het terras van het restaurant heeft uitzicht over de rivier. Het is hier echt genieten. Het diner is al even goed geregeld. Iedere avond doet het personeel zijn best om een mooie setting te creëren, zodat je kunt genieten van een romantisch diner tussen olielampjes en kaarsen. Het eten wordt elke dag vers bereid en het menu is gevarieerd. Het diner bestaat uit vier gangen en er is een redelijk uitgebreide wijnkaart.

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een wandel- en safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Oeganda op vakantie wil, dan kun je vliegen op Entebbe. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Reis je liever niet alleen? Kijk dan eens naar een groepsreis
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Wat te doen in Murchison Falls National Park?

Nile Safari Lodge

Wist je dat Oeganda een van de weinige landen is, waar nog berggorilla’s in het wild leven en dat je ze kunt bezoeken? Staat het zien van deze zeldzame primaten ook op jouw bucket list? Lees dan mijn post over de berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable Forest.

Ben je benieuwd naar het hele reisverhaal van Oeganda? Klik dan hier…