- Moraine Lake-
Canada

Moraine Lake

Moraine Lake wordt de ‘Jewel of the Canadian Rockies’ genoemd. Die naam heeft dit prachtige meer zeker verdiend. Ontdekkingsreiziger Walter Wilcox zag het meer in 1899 voor het eerst en hij zei direct, dat dit het mooiste meer was, dat hij ooit had gezien.

Moraine Lake

Moraine Lake is een belangrijke trekpleister in het Banff National Park in het westen van Canada. Het meer bevindt zich in de Valley of the Ten Peaks op maar liefst 1885 meter hoogte en trekt ieder jaar miljoenen toeristen, die allemaal komen kijken naar dit prachtige turquoisekleurige meer omringd door vele majestueuze bergtoppen.

Er is bij Moraine Lake maar beperkt parkeerplek voor de bezoekers. Zodra de parkeerplaats vol is, wordt de weg, 12 km verderop, afgezet en mag er niemand meer naar de parkeerplaats rijden. Er rijden ook shuttlebussen naar zowel Moraine Lake als naar Lake Louise, dat op een ongeveer 14 km afstand van Moraine Lake ligt. Deze bussen moeten echter ruim van tevoren worden geboekt, anders ben je ook hier te laat en zijn alle plekjes vergeven.

Valley of the ten Peaks.
Prachtig zicht op een deel van de 'Ten Peaks'op de route naar Moraine Lake

Moraine Lake Lodge

Als je dit alles wilt omzeilen, dan is het een goed idee om een kamer te boeken bij de Moraine Lake Lodge. Dit is de enige lodge, die aan het meer ligt. Ondanks dat de lodge zich direct aan het meer bevindt, waar dagelijks vele toeristen komen, voel je je hier toch in een oase van rust. De lodge biedt verschillende soorten kamers en suites. De suites zijn halfvrijstaande huisjes, voorzien van badkamer met bad, groot kingsize bed, zithoek met open haard en een balkon. Er zijn koffie- en theefaciliteiten op de kamer en bij aankomst staat er een flesje wijn voor de gasten klaar in de kamer.
De suites zijn ingericht in typisch Canadese stijl. Er is veel met hout gewerkt en de kamers stralen een warme sfeer uit. Alle suites hebben uitzicht over Moraine Lake.
De lodge beschikt over een privéparkeerplaats voor de gasten. In het hoofdgebouw bevinden zich de receptie, de bibliotheek, een lounge, de giftshop, het café en het restaurant. In het restaurant wordt elke ochtend een ontbijt voor de gasten verzorgd. Als je ’s avonds ook in het restaurant wilt eten, dan dien je hiervoor een reservering te maken. Het restaurant biedt fine dining gerechten en naast de gebruikelijke menukaart, zijn er verschillende ‘featured’ gerechten, die elke dag anders zijn en buiten de gerechten van de kaart kunnen worden gekozen.

moraine lake met lodge.
Moraine Lake met Moraine Lake Lodge aan de oever van het meer
Suite Moraine Lake Lodge.
Suite van Moraine Lake Lodge
Moraine Lake lodge.
Suite met open haard

Het hotel heeft een kanoverhuur bij het meer. Gasten van de lodge kunnen hier gratis gebruik van maken. Elke dag wordt er rond de middag een lichte lunch aangeboden en in de namiddag is er koffie en thee in de lounge van het hoofdgebouw. Elke dinsdag-, donderdag- en zondagavond worden er lezingen over het wildlife, de natuurlijke schoonheden en de geschiedenis van het nationale park gegeven. Ook verzorgt de lodge begeleide wandeltochten voor de gasten.

Fotograferen

Moraine lake is een grote trekpleister en trekt jaarlijks vele toeristen aan. Je kunt hier prachtige foto’s maken, dus ook fotografen komen hier graag om de zonsopkomst of de zonsondergang te fotograferen.
Vroeg opstaan loont zich hier absoluut, want ’s ochtends vroeg, voordat de zon opkomt, zijn er hier nog weinig toeristen en kun je genieten van de rust en de prachtige omgeving. Zodra de zon begint op te komen, verandert het uitzicht elke minuut. De bergtoppen worden mooi verlicht door de opkomende zon en het water kleurt naarmate de zon verder op komt steeds meer turquoise. Het water van Moraine Lake is afkomstig van de omliggende gletsjers. Dit gletsjerwater neemt minerale deeltjes met zich mee, die ervoor zorgen, dat het meer steeds van kleur verandert, naarmate de zon gaat schijnen. Je zult je hier absoluut niet vervelen!

Moraine Lake.
Moraine Lake in het maanicht voor zonsopkomst

Wandelen

Ook wandelaars komen hier niets te kort. Vanuit Moraine Lake kun je de Larch trail lopen, die naar de Larch Valley leidt. De Larch trail is een lange wandeling bergop, die naar een vallei leidt. Van hieruit kun je doorlopen naar de Minnestimma Lakes om vervolgens via een smal en steil pad met scherpe bochten naar Sentinell pass te lopen. Vanuit Sentinell pass heb je een fantastisch uitzicht over Larch Valley en de tien bergtoppen, die Moraine Lake omringen. 
Een andere mooie wandeling is die naar Lake Eiffel. Ook dit is een wandeling waarbij je heen en terug dezelfde route loopt. Het eerste stuk is de Larch trail, 2,3km omhoog, daarna wordt het vlakker en loop je nog ruim 3km naar Eiffel lake. Je bevindt je hier midden in de Valley of the Ten Peaks en hebt een prachtig uitzicht over de tien bergtoppen die de vallei omringen.  Het deel van de wandeling van de Larch trail naar Eiffel Lake is een gemoedelijke wandeling, die redelijk vlak verloopt over een smal bospaadje te midden van de prachtige natuur.
De liefhebbers kunnen nog verder lopen naar Wenckchemna pass. Trek dan wel een hele dag uit voor je wandeling, want je loopt nog 4 km verder bergop en je moet het hele stuk ook weer terug lopen. Totale wandelafstand tot Wenckchemna pass en terug bedraagt ongeveer 19 km.

Sentinell Pass.
Uitzicht op Sentinel Pass
Uitzicht vanuit Sentinel pass.
Uitzicht vanaf Sentinel Pass
Eiffel Lake met Wenckchemna Pass in de verte

Beren

Er leven beren in dit gebied. Dat betekent, dat je moet opletten als je de natuur in gaat, want je zou zo een beer tegen het lijf kunnen lopen. Beren zullen mensen meestal vermijden, maar het is toch verstandig om berenspray te kopen. Zoek wel goed uit, hoe het gebruikt dient te worden. De spray dien je ter plaatste te kopen, want in Nederland en België is deze spray verboden. Vergeet de spray na afloop van de vakantie ook niet in Canada achter te laten, want hij mag niet mee naar huis!
Daarnaast kun je een belletje aan je rugzak hangen, zodat je bij elke stap geluid maakt. De meeste ongelukken met beren gebeuren, doordat de beer van de mensen schrikt. Als de beer hoort, dat er iemand in de buurt is, zal hij meestal uit de buurt blijven. Mocht je geen belletje hebben, dan kun je altijd je favoriete muziek playlist op je telefoon aanzetten. Dat maakt de wandeling wellicht meteen een stuk aangenamer!
Het wordt aangeraden om in groepen van minimaal vier personen te wandelen. En begin je de wandeling al voor zonsopkomst? Neem dan te allen tijde ook een zaklamp mee.

Kom je toch een beer tegen tijdens je wandeling? Blijf dan rustig, loop langzaam in de andere richting, geef de beer ruimte, maar ga nooit rennen.
Zoals de Canadezen het zeggen: Make yourself big, make noise and don’t run!

Moraine Lake

Moraine Lake Lodge

Tips bij het boeken van je reis

  • Ga je op een roadtrip? Ga alvast op zoek naar een geschikte huurauto.
  •  Er is niets zo fijn als een comfortabel bed. Je wordt van alle gemakken voorzien bij Moraine Lake Lodge.
  • Er zijn echter in de omgeving tal van andere overnachtingsmogelijkheden. Overnachten kan bijvoorbeeld ook  in Lake Louise, of in het levendige en gezellige  stadje Banff, op 50km afstand van Moraine Lake. 
  • De dichstbijzinde luchthaven is Calgary. Plan je vlucht en ga op zoek naar de beste deals
  •  Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
autohuur Canada

Andere interessante bestemmingen in Canada

Bench1775 winery Naramata Bench.
Naramata Bench
Athabasca Falls Icefields Parkway.
Icefields Parkway
Spirit Island Jasper Nationaal Park.
Jasper Nationaal Park
Lake Louise.
Lake Louise
Verlaten baai in Pacific Rim Nationaal Park.
Pacific Rim Nationaal Park
Vancouver
Mistaya Canyon Icefields Parkway.
Rondreis West Canada
Orka tijdens de privétour op Vancouver Island.
Privétour Vancouver Island