Mara Plains Camp

- kenia -

Mara Plains Camp: Een ultraluxe safaribeleving

Mara Plains Camp is onderdeel van de Great Plains Conservation en ligt in het Olare Motorogi Conservancy in Kenia. Het reservaat grenst in het zuiden aan het wereldberoemde Masai Mara National Park. Het is een ultra luxe plek, waar men er alles aan doet om je volledig in de watten te leggen. Deze accommodatie is opgezet in de traditionele safaristijl, die zorgt voor het echte bush-gevoel.

Leeuwenfamilie in Kenia.

Olare Motorogi Conservancy

Het kamp bevindt zich dus in het Olare Motorogi Conservancy, een privéconcessie en ligt  in een bocht van de Ntiakitiak rivier. Mara Plains Camp ligt verscholen tussen de bomen en biedt zijn gasten veel privacy en een fantastische service. De mensen die werkzaam zijn in het kamp, wonen allemaal in de naaste omgeving. Het reservaat is eigendom van meer dan 300 Masai landeigenaren. Deze landeigenaren zijn een samenwerking aangegaan met de eigenaren van de vijf luxueuze safarikampen, die zich in dit gebied bevinden. Mara Plains is er één van. Samen maken ze zich sinds de oprichting in 2006 (toen heette het reservaat nog Olare Orok) sterk voor het behoud en het verbeteren van het bestaande ecosysteem en de wildpopulatie. Naarmate de jaren verstreken is het gebied verder uitgebreid en werd de naam veranderd naar Olare Motorogi Conservancy. De safarikampen zijn alle vijf kleinschalig en het reservaat heeft ondertussen een oppervlakte van maar liefst 35.000 hectare. Hierdoor is het wat voertuigen betreft erg rustig in dit gebied en kunnen gasten genieten van een zeer exclusieve safaribeleving. Het aantal grote katachtigen in het reservaat is erg hoog, dus de kans om leeuwen, luipaarden en cheeta’s te spotten is erg groot.

Luipaard in het Olare Motorogi Conservancy.
Leeuwenwelpjes aan het water.

Great Plains Foundation

De oprichters van het luxueuze Mara Plains Camp zijn Dereck en Beverly Joubert. Dit koppel heeft al veel prijzen gewonnen voor het maken van films en documentaires. Ze zijn fotograaf en hebben veel onderzoek gedaan op het gebied van wildlife in Afrika voor onder andere National Geographic. Samen hebben ze de Great Plains Foundation opgericht. Deze foundation berust op drie pijlers. Ten eerste het behoud en verbeteren van het ecosysteem en het landschap. Ten tweede op het beschermen van de wilde dieren en ervoor zorgen, dat ze veilig en in de juiste natuurlijke omgeving kunnen leven. En ten derde op het scholen van de lokale bevolking, zodat de lokale mensen leren hoe mens en dier in dezelfde omgeving in harmonie kunnen leven. En, zodat ze kunnen worden opgeleid voor een baan in de toeristenindustrie en dus inkomsten kunnen genereren voor hun eigen levensonderhoud.
Een prachtig initiatief dus. Een groot gedeelte van de opbrengst die uit de safarikampen van Great Plains Conservation komt, komt dan ook ten goede van dit mooie initiatief.

Leeuwenfamilie in Kenia.
Great Plains Conservancy Kenia.

Mara Plains Camp

Mara Plains Camp beschikt slechts over 5 tenten, die voorzien zijn van alle luxe. Daarnaast is er de Jahazi suite, die plaats biedt aan 4 gasten. De tenten zijn zeer ruim en hebben een open karakter, waardoor je je één voelt met de natuur. Elke tent heeft een houten vloer en beschikt over een groot tweepersoonsbed, een zitgedeelte, een naar eigen wensen gevulde minibar, een koffie- en theestation, een bureau en een kledingkast. Dit alles in traditionele safaristijl. De tent bestaat uit één ruimte, dus er is een open badkamer, die middels een gordijn van het slaapgedeelte kan worden afgesloten. De badkamer beschikt over dubbele wastafels een douche en een koperen bad. Er is een aparte toiletruimte.
Elke tent heeft een ruim terras met zitjes en uitzicht over de omgeving. Alle tenten beschikken over een goede wifi-verbinding. Er is in de centrale ruimtes geen wifi beschikbaar, waardoor alle gasten ten volste kunnen genieten van de prachtige omgeving en de intieme sfeer in het kamp.
De tenten zijn rondom het restaurant van het kamp gesitueerd en bereikbaar via houten vlonders. Er is een tent, die iets afgezonderd ligt en alleen bereikbaar is via een hangbrug.

Mara Plains Camp Kenia.
Mara Plains Camp Kenia.

Het kamp bevindt zich in en om een bocht van de rivier Ntiakitiak en alle tenten hebben zicht op de rivier. Je wordt in dit kamp ’s nachts niet alleen gewekt door het gebrul van leeuwen of het gehuil van hyena’s, maar ook door de geluiden en het plonsen van de nijlpaarden. Heel bijzonder!

De centrale lounge
De bibliotheek

Dagindeling

Bij Mara Plains Camp is er geen vaste routine. Wel wordt er een voorstel aan de gasten gedaan, hoe een dag eruit zou kunnen zien, maar de gasten bepalen zelf het programma. De gidsen zijn lokale mensen, die alles over de omgeving weten. Omdat er geen vaste routine is, worden ook de maaltijden niet op vaste tijden geserveerd. Je weet tijdens een safaritrip immers nooit wat je tegenkomt en dus ook niet hoe laat je weer terug in het kamp bent. Het ontbijt kan worden meegenomen op gamedrive, zodat de gids een mooi bushontbijt voor je kan organiseren.

Zelf kozen we ervoor om ’s ochtends al vroeg op pad te gaan en het ontbijt in de bush te nuttigen. De gamedrives startten voor ons dan ook al om half zeven. Rond een uur of negen werd er een picknickontbijt verzorgd en pas tegen twaalf uur kwamen we terug in het kamp. Lunch volgde rond één uur. In de namiddag volgde de tweede game drive en rond acht uur ’s avonds was het tijd voor een aperitief aan het kampvuur om vervolgens aan te schuiven voor het diner.

Bij aankomst in het kamp krijgt elke gast een waterfles. Deze kan worden meegenomen op safariritten en kan in het kamp worden gevuld. Als extra service stelt het kamp een spiegelreflexcamera en verrekijker beschikbaar voor de gasten. Alle foto’s die tijdens het verblijf worden gemaakt, worden voor vertrek op een DVD gezet en kunnen als souvenir mee naar huis worden genomen.

Mara Plains Camp beschikt over een souvenirwinkeltje. Ook kunnen gasten tegen een meerprijs een massage boeken.

Olifant op de savanne.

Game Package

Alle gasten verblijven in Mara Plains Camp op basis van een game package. Dat betekent, dat de game drives bij de prijs zijn inbegrepen. Ook alle maaltijden en de meest drankjes zijn inclusief. De maaltijden zijn tongstrelend en van uitzonderlijk hoog niveau. Het is hier elke dag een feest om aan de lunch of aan het diner te mogen beginnen.
Het personeel van het kamp doet er alles aan om het de gasten aan niets te laten ontbreken. Het diner wordt namelijk elke avond in een andere setting geserveerd. Hierbij wordt er veel aandacht besteed aan de privacy van de gasten. De ene keer nuttig je het diner in de bibliotheek en de andere keer in de wijnkamer. Tijdens de laatste avond van ons verblijf, waren we de enige gasten in het camp. Bij terugkomst in het camp, na de avondgame drive was onze tent verlicht met kaarsjes, het bad was gevuld en er stond een flesje champagne klaar. Vervolgens was er een tafel voor twee gedekt in de tuin en werd er een heerlijk diner onder de sterrenhemel geserveerd.

Activiteiten vanuit het kamp:

Gasten kunnen aangeven een wandelsafari te willen ondernemen. Onder begeleiding van een goed getrainde gids kunnen gasten het reservaat te voet verkennen en op zoek gaan naar wilde dieren.

Game drives

Voor de gamedrives zijn er verschillende mogelijkheden. De rangers mogen hun game drives uitvoeren in het wereldberoemde Masai Mara Reserve, maar ze hebben ook toegang tot de privéconcessies Olare Motorogi Conservancy en het Mara North Conservancy. In beide laatste gebieden is het rustiger en rijden er minder voertuigen rond, waardoor je vaker mooie ‘sightings’ voor jezelf hebt.

Geeuwende cheeta.
Moederleeuw en welp.
Een geeuwende cheeta en moeder met welpje op de savanne
Helmparelhoen op de savanne in Kenia.
Topi in Kenia.
Jakhalzen in Kenia.
Een helmparelhoen, topi en jakhalzen
Ballonvaart

Een andere mooie ervaring is een ballonvaart over de Masai Mara. In alle vroegte (rond 5 uur) word je al bij het kamp opgehaald. Je rijdt iets meer dan een uur in het donker over hobbelige wegen naar de startplek van de ballonvaart. Een lange, soms oncomfortabele rit, maar de ballonvaart is absoluut de moeite waard!

Voor zonsopgang vertrekt de ballon. Onderweg kun je genieten van de zonsopkomst en heb je wijds uitzicht over de uitgestrekte vlaktes van de Masai Mara. Je ziet alle dieren ontwaken en de ballon zweeft in een gemoedelijk tempo over de savanne. Dit is absoluut prachtige ervaring, waarbij je volop kunt genieten van de wilde dieren en de rust vanuit de lucht. Na de landing wordt er een champagneontbijt in de bush georganiseerd om de tocht compleet te maken. Daarna word je weer teruggebracht naar je kamp, alwaar je rond 11 uur weer wordt afgezet.

Luchtballonvaart Masai Mara.
Luchtballonvaart Masai Mara.
Zonsopkomst vanuit de luchtballon.
Luchtballonvaart Masai Mara.
Luchtballonvaart Masai Mara.

Bereikbaarheid

Met de auto rij je vanuit de hoofdstad Nairobi in ongeveer 5 tot 6 uur naar Mara Plains Camp.

Veel gasten kiezen voor een fly-in safari. Het reservaat heeft zijn eigen airstrip ‘Olare Orok’. Bij aankomst staat de ranger al klaar om de gasten op te halen en naar het kamp te brengen.
Vanuit Nairobi Wilson Airport worden er dagelijks vluchten uitgevoerd met bijvoorbeeld Safarilink en Air Kenya. Deze vlucht duurt ongeveer een uur. Daarnaast worden er ook vluchten uitgevoerd vanuit Samburu, Nanyuki, Naivasha en Mombasa.

Let op: Deze safari vluchtjes van en naar Nairobi landen en vertrekken op Wilson Airport. Heb je voorafgaand of aansluitend aan deze safarivlucht een (inter)continentale vlucht naar huis of een andere bestemming, dan dien je er rekening mee te houden, dat je je nog naar de Internationale luchthaven van Nairobi zult moeten verplaatsen. De afstand tussen beide luchthavens bedraagt 17 kilometer. Als er geen bijzonderheden op de weg zijn, kun je deze afstand in 25 minuten overbruggen. Het verkeer in Nairobi kan op bepaalde tijdstippen van de dag echter flink tegen zitten, waardoor je voldoende tijd zult moeten inruimen voor deze rit.

BoekenBoeken

Tips bij het boeken van je reis

  • Als je naar Kenia op vakantie wil, dan kun je vliegen op Nairobi of Mombasa. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximim gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 

Andere bestemmingen in Kenia:

Leeuw in Naboisho.
Mara Naboisho Conservancy
Wandelafari Laikipia
Luipaard.
Safarirondreis Kenia
Olifanten en de Kilimanjaro.
Amboseli National Park
Generoek etend van de boom.
Samburu National Reserve
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve