Mara Naboisho conservancy

- Kenia -

Mara Naboisho conservancy

In het zuiden van Kenia bevindt zich het Masai Mara National Park, het bekendste nationale park van Kenia. Aangrenzend aan het park bevinden zich verschillende privéconcessies. Een daarvan is Mara Naboisho Conservancy. Een prachtig reservaat waar je authentieke en exclusieve  safari’s kunt beleven en kunt verblijven in een luxe lodge!

Leeuw in Naboisho.

Mara Naboisho Conservancy is een privéconcessie, die gecreëerd is in het jaar 2010. Het heeft een oppervlakte van meer dan 20.000 hectare en het doel van de concessie is om de wilde dieren in het gebied te beschermen. Ongeveer 500 landbezitters werken continu samen met de lodges in het wildreservaat om zowel het land als de wilde dieren te beschermen en bovendien om werkgelegenheid te creëren voor de lokale bevolking.

Naboisho Conservancy behoort tot het gebied ‘Greater Mara’. Het reservaat grenst in het zuidwesten aan het wereldberoemde Masai Mara National Park. In het westen grenst het aan het Olare Orok Reservaat. En in het oosten grenst het aan het Ol Kinyei Conservancy. Het landschap in Naboisho Conservancy is zeer gevarieerd. Er zijn open velden en weidse graslanden, heuvels, acaciabossen en moerassen.

Leeuwenfamilie in Naboisho.
Baby olifant in Naboisho.
Giraffen in Naboisho.
Hyena in Naboisho.

Het Naboisho wildreservaat ligt op 1500 tot 1700 meter boven de zeespiegel, waardoor het gebied een milder en natter klimaat heeft dan andere gebieden. Door het gevarieerde landschap leven er veel verschillende diersoorten in Naboisho. Op de open vlaktes grazen vaak veel gnoes en zebra’s. Deze vlaktes zijn ook aantrekkelijk voor Thompson gazelles, Grant gazelles, topi’s, elanden en zelfs neushoorns. In de acaciabossen vind je veel giraffen, net als grote hordes olifanten. Het reservaat telt ongeveer 100 leeuwen per 100km2. De precieze aantallen schommelen uiteraard wel wat, maar over het algemeen stijgen de aantallen. Hierdoor is Naboisho de perfecte plek om de grote katachtigen te spotten. Ook cheetah’s en luipaarden worden veelvuldig gezien.

Zebra's Naboisho.
Cheetah Naboisho.

Naboisho is een privéconcessie. Dat betekent dat er relatief weinig bezoekers zijn, dat er offroad gereden mag worden en dat er wandelsafari’s en nachtritten mogen worden gemaakt. De nachtritten maken het mogelijk om hyena’s, aardwolven of zelfs aardvarkens te spotten.

 

De grote trek

Het Masai Mara gebied is het hele jaar door prachtig en zeer de moeite waard om te bezoeken. Het wordt hier extra spectaculair tijdens de grote trek van juli/augustus tot oktober, De aarde beeft dan van de miljoenen hoeven als grote groepen gnoes, zebra’s en gazelles de vlaktes vullen. Ze worden gevolgd door hun grootste vijanden en dat levert een heel spektakel op.
Een gnoe legt tijdens de grote trek wel 2000 km af! Ze volgen een vaste oude migratieroute, waar ze enkel van afwijken als het weer roet in het eten heeft gegooid en de omstandigheden zijn veranderd. Een gnoe schijnt regen van een afstand van maar liefst 50 km te kunnen lokaliseren…

Uil in Naboisho.
Mara Naboisho Conservancy.

De Masai

De Masai is een semi-nomadisch volk, dat voornamelijk in Kenia leeft, maar ook in sommige delen van Tanzania. Ze hebben de reputatie van een krachtig volk, maar ze leven vooral rondom en voor hun vee. Het volk gelooft, dat hun god ‘Enkai’ het vee voor de Masai heeft geschapen en dat al het vee hen toebehoort. Dit heeft ertoe geleid, dat ze een nomadisch leven leiden en rondtrekken voor voedsel en water voor hun vee.
De behoeften van de Masai worden voorzien door de dieren. Ze eten het vlees, drinken de melk en soms ook het bloed. Dieren worden geslacht voor bepaalde ceremonies. De dierenhuiden worden gebruikt voor kleding, schoenen en beddengoed. De uitwerpselen van de dieren worden gebruikt om mee te bouwen.

De Masai houden erg vast aan een traditionele levensstijl, maar dat wordt steeds lastiger. Het laten grazen van hun vee wordt moeilijker door de verstedelijking en door het feit dat de Masai Mara en de Serengeti, beiden voormalig land waarop het vee kon grazen, beschermde gebieden zijn geworden. 
Hierdoor hebben de Masai hun levenstijl aangepast. Om de veestapel uit te breiden worden er ook wel eens koeien gekocht. Maar om dit te kunnen betalen, zal er gewerkt moeten worden. Het Masai Mara National Park is het hart van de Masai-cultuur in Kenia. Veel Masai zijn dan ook werkzaam in het toerisme. 

Genieten in Naboisho.

Tradities

Er zijn verschillende tradities die worden uitgevoerd door de Masai-mannen. De bekendste traditie is wellicht het ‘warrior-springen’. Jonge mannen springen vanuit stilstand in de lucht om hun lenigheid en kracht te laten zien.
Het was ook een traditie dat jonge mannen moesten deelnemen aan een jacht op een leeuw om op die manier het recht op een vrouw te verdienen. Op de meeste plaatsen wordt dit niet meer gedaan, want het is verboden om op leeuwen te jagen. Op zeer afgelegen plekken schijnt het echter toch nog wel eens voor te komen.
Een andere oude traditie is, dat groepen jonge mannen een dorp moesten bouwen en er een tijd moesten wonen, vaak jaren, als onderdeel van hun weg naar volwassenheid. Deze traditie sterft echter uit door het gebrek aan land.

Kleding

De Masai zijn altijd kleurrijk gekleed. De kleding werd vroeger al rood geverfd. Als een man gewond raakte in een strijd, dan was zijn bloed niet zichtbaar op de rode kleding en kon de vijand niet zien, dat zijn tegenstander verzwakt was.
Tegenwoordig draagt de Masai niet alleen rood, maar verschillende andere veelal felle kleuren. De vrouwen maken sieraden. De positie van een persoon binnen een gemeenschap kan worden afgeleid van de sieraden die er worden gedragen.

Zonsopkomst Naboisho.
Zonsopkomst in Mara Naboisho Conservancy

Naboisho Camp

In het reservaat bevindt zich een prachtige lodge, waar je je in een oase van rust begeeft en waar je volledig inde watten wordt gelegd. Naboisho Camp is onderdeel van de Asilia-groep en ligt in het Mara Naboisho Conservancy. Het is een luxe kamp met negen tenten.

De receptie van het kamp is gelegen in de centrale gebouw. Hier worden ook het ontbijt, de lunch en het diner geserveerd. Er is een bibliotheek, een souvenirshop en je kunt hier heerlijk zitten en ontspannen al dan niet onder het genot van een drankje.
Wifi is beschikbaar in een speciale wifi-tent. GSM-gebruik in de centrale delen van het kamp wordt niet gewaardeerd. Het kamp maakt gebruik van zonne-energie en een generator. Mobiele telefoons en batterijen voor camera’s kunnen in de eigen tent worden opgeladen.

Naboisho Camp.
De lounge van Naboisho Camp
Naboisho Camp.
Lunchen in de schaduw van de bomen

Bij aankomst in het kamp ontvangt iedere gast een bidon. Deze bidon kan tijdens het verblijf met water worden gevuld. Hierdoor hoeven er geen plastic flesjes te worden gebruikt en de bidon is daarnaast een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

Het kamp heeft ook een poolhouse met zwembad en heerlijk uitzicht over de savanne. Het zwembad is verwarmd en mag worden gebruikt tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dit is een plek waar je heerlijk kunt ontspannen.

Zwembad Naboisho Camp.
Het zwembad van Naboisho Camp
Pool house Naboisho Camp.
Het pool house

De tenten

Naboisho camp heeft negen ruime tenten, waarvan er zich vier aan de ene kant van de centrale lobby bevinden en vijf aan de andere kant. Alle tenten hebben uitzicht over de savanne.
Je komt binnen in een ‘voortent’ met een zithoek en een ligbed, een fijne plek om te ‘snoozen’ tussen de game drives. De tent heeft een kingsize bed en een ensuite badkamer met zowel een binnen- als een buitendouche. Het is een open ruimte en het toilet bevindt zich achter een scherm. 

Game package

Je verblijft in Naboisho Camp op basis van een game package. Dat betekent, dat alles is inbegrepen: ontbijt, lunch, diner, de meeste drankjes en twee game drives per dag.
De maaltijden zijn van hoge kwaliteit, vers en gezond. Ze worden in de centrale lobby geserveerd. Bij goed weer wordt de lunch buiten in de schaduw van de bomen geserveerd. Het personeel zet echt een stapje extra voor de gasten en als je meer privacy wenst, wordt het diner voor je geserveerd in een intieme en romantische setting bij het poolhouse.

Naboisho Camp.
Naboisho Camp.
Naboisho Camp.

Unfenced

Naboisho Camp is unfenced. Er zijn dus geen hekken rondom het kamp. Dat betekent, dat je wilde dieren kunt tegenkomen als je door het kamp loopt. Overdag kun je zelf goed opletten, maar zodra het donker wordt, word je te allen tijde begeleid door een zogenoemde askari (nachtwaker). Vanuit je tent schijn je met de zaklamp, die bij de inventaris van de tent hoort en de askari komt je binnen no-time ophalen.

Toen we er zelf waren, was er vlak naast de laatste tent een ‘kill’ geweest. Leeuwen hadden een eland gedood. Zolang de leeuwen van de eland eten, zullen ze te allen tijde in de buurt van hun prooi blijven, ook al zie je ze niet. De leeuwen zullen zich ergens in de struiken/bosjes bevinden. De expertise van een askari is dus geen innodige luxe.
Zodra de leeuwen voldoende gegeten hebben, verlaten ze hun prooi. Dat is het moment, dat de gieren hun slag slaan. De gieren wachten ongeduldig in de bomen rondom de prooi tot de leeuw het gebied verlaat.
Binnen een mum van tijd eten de gieren hun prooi vervolgens kaal en blijft alleen het skelet over.
Dan is het etenstijd voor de hyena’s. Zij eten het volledige skelet vervolgens helemaal op en zo is de cirkel rond.

De leeuw eet zijn prooi.
Gieren eten prooi.
De hyena's eten de botten van de prooi.

Bereikbaarheid

Een rit van Nairobi naar de Masai Mara duurt al gauw 5 tot 6 uur. Er zijn verschillende opties om een transfer met chauffeur te regelen. Zelf rijden in Kenia is niet echt een aanrader. Wil je tijd besparen? Kies er dan voor om naar de Mara te vliegen. Er zijn verschillende airstrips en verschillende routes die worden gevlogen. Zelf vlogen we vanuit Amboseli National Park naar Ol Kiombo Airstrip. Vanuit Nairobi zijn er ook verschillende opties.

Ol Kiombo Airstrip Masai Mara.
Fly-in Safari Kenia.

Mara Naboisho Conservancy

Naboisho Camp

Tips bij het boeken van je reis

  • Als je naar Kenia op vakantie wil, dan kun je vliegen op Nairobi of Mombasa. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximim gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
BoekenBoeken

Andere bestemmingen in Kenia:

Luipaard.
Safarirondreis Kenia
Wandelafari Laikipia
Luipaard in de boom in het Olare Motorogi Conservancy.
Mara Plains Camp
Olifanten en de Kilimanjaro.
Amboseli National Park
Generoek etend van de boom.
Samburu National Reserve
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve