- Fins lapland-

Het ultieme wintergevoel in Fins Lapland

Sneeuwscooteren, een hondensleetocht maken, rendieren zien, op de lange latten staan, het noorderlicht, besneeuwde, magische landschappen en ijzige koude. Als dat goed in de oren klinkt, dan moet je echt een keer naar Lapland. 

Lapland is het gebied in het noorden van de landen Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De meeste mensen die naar Lapland reizen, reizen naar het noorden van Finland.  Er zijn verschillende plaatsen om naartoe te gaan. Bijvoorbeeld Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Het is geen grote stad, maar alles wat je nodig hebt, is er te krijgen.

Fins Lapland is te bevliegen. De meeste vluchten maken een tussenstop in Helsinki.  

Hoe noordelijker je reist, des te eerder het in de winter donker wordt. Je kunt je voorstellen, dat het aantal uren daglicht in het noorden van Finland in de winter aanzienlijk lager is dan bij ons in Nederland. Als je naar het aantal uren daglicht kijkt, is onze voorjaarsvakantie (dus februari/maart) een goede periode om Lapland te bezoeken.

Wat te doen?

De meeste activiteiten vinden in Lapland natuurlijk buiten plaats en in de winterperiode kan het hier ontzettend koud zijn. Warme kleding is dus een must. De meeste organisaties die trips organiseren, kunnen een extra warm skipak voor je regelen, dat je over je eigen ski-/winterkleding kunt aantrekken. Zo blijf je lekker warm in de vaak extreme kou.

Een van de trips die je zeker moet ondernemen is een tocht op de sneeuwscooter. Zelf deden we een avondtocht op de sneeuwscooter met Safartica, een lokale touroperator. Twee uur lang zoefden we door de sneeuw, over bevroren meren en besneeuwde bossen onder een kraakheldere sterrenhemel. Overal in de natuur staan hutjes, die je mag gebruiken om even te pauzeren. Je kunt in de hutjes een vuurtje maken om warm te blijven en om iets te eten klaar te maken. Super romantisch dus!

Wat zeer zeker niet mag ontbreken is een hondensleetocht. Er worden verschillende tochten aangeboden. De lengte varieert van 2 uurtjes tot meerdere dagen. Wij deden een tweedaagse tocht. Dat betekende twee volle dagen op de slee met onderweg stops in hutjes en bij vuurplaatsen om iets te eten en te drinken. De overnachting vond plaats in een hut midden in de bossen aan een meer. Zonder stroom, maar met sauna en een heerlijk haardvuur.

Bij aankomst moest er eerst een gat in het ijs van het meer worden geboord, zodat we water hadden, daarna werden de honden gevoerd, verzorgd en geknuffeld. Pas daarna was er tijd om te relaxen en te genieten van het prachtige winterwonderland om ons heen. ’s Avonds gingen de kaarsjes aan, maakte de gids een heerlijke maaltijd en kropen we vroeg onder de wol. De volgende ochtend stond er weer een mooie rit door de besneeuwde bossen en over bevroren meren op het programma. Een belevenis om nooit te vergeten.

Ook een bezoek aan een rendierenboerderij is leuk om te doen. Via Lapland Safaris boekten we de tour om met de sneeuwscooter naar een rendieren farm te gaan. De sneeuwscootertocht leidt door bossen en over dicht besneeuwde wegen naar de rendieren farm, alwaar je een ritje in een slee maakt, die wordt voortgetrokken door een rendier. Dit is een redelijk toeristische aangelegenheid, maar ondanks dat, toch wel leuk om eens te doen.

Als je  dag te tijd over hebt, dan is het leuk om een dagje te skiën. De skigebieden zijn hier niet groot, maar het super dik besneeuwde winterwonderland waar je je in begeeft, is een genot om lekker doorheen te razen.

De Ounasvaara Chalets in Rovaniemi

Wat niet mag ontbreken tijdens een reis naar Lapland is het zien van het noorderlicht. Helaas hebben wij het niet kunnen zien, dus we zullen nog eens terug moeten gaan…

Waar te verblijven?

De eerste nacht verbleven we in de Ounasvaara Chalets in Rovaniemi. De ligging in Rovaniemi is zeer prettig als je tegen de avond pas in Lapland aankomt. Het park heeft maar liefst 73 chalets en het ligt aan de Kemijoki rivier en direct bij de skipistes. De chalets zijn netjes ingericht en voorzien van eigen badkamer met sauna. Er is een restaurant op het terrein met een lobby waar je heerlijk aan de open haard kunt genieten van een drankje.

De laatste nachten van onze reis verbleven we in een van de boomstamchalets van Luostotunturi & Amethyst Spa. Deze chalets zijn erg charmant ingericht met veel houten details. De chalets hebben een eigen keuken, een privésauna en een open haard. Ook deze chalets zijn gelegen in een vakantiepark en bevinden zich vlakbij de skipistes van Luosto. Daarnaast kun je gebruik maken van de faciliteiten van het bijbehorende hotel. 

Must do's

Lapland in een notendop