Lake Louise
- Canada -

LAke Louise

Lake Louise is een belangrijke trekpleister in de Canadese Rocky Mountains. Dit uitzonderlijke meer ligt in het Banff National Park en wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht. Lake Louise is een meer met een prachtige turquoise kleur en wordt omgeven door bergen en gletsjers. Aan de oever van het meer staat het prestigieuze Fairmont Chateau Lake Louise hotel.

Lake Louise.
Lake Louise

Het prachtige Lake Louise is vernoemd naar prinses Louise Caroline Alberta, dochter van koningin Victoria van Engeland. Dit meer is ontstaan door de omliggende Victoria gletsjer. De turquoise kleur van het meer ontstaat, doordat steentjes van de omliggende rotsen zich mengen met het gletsjerwater van de Victoria gletsjer. Deze steentjes komen in het meer terecht en bevatten mineralen, die in combinatie met de zon, zorgen voor een prachtige turquoise kleur. Door de verschillende standen van de zon, verandert de kleur van het meer verschillende malen per dag.

Het meer wordt elk jaar dus druk bezocht. Elke zonsopkomst en zonsondergang zitten er veel mensen aan de oever van het meer om te genieten van dit prachtig stukje natuur.

Bereikbaarheid

Je bent hier dus niet alleen. De bereikbaarheid van Lake Louise kan daarom wat moeilijkheden met zich meebrengen. Er is een grote parkeerplaats bij Lake Louise. In het hoogseizoen loopt deze parkeerplaats echter al vroeg in de ochtend vol. Als je ’s ochtends vroeg voor 7 uur komt, zul je nog wel een plekje kunnen vinden. Het is hier trouwens betaald parkeren van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Bij aankomst dienen alle bestuurders hun kenteken te registreren in een van de aanwezige betaalautomaten. Ook op de toegangsweg naar Lake Louise is het overdag vaak aanschuiven en sta je vaak in de file.

Als je moeilijkheden met parkeren wil voorkomen, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de shuttlebussen, die vertrekken vanuit de Park & Ride bij Lake Louise Ski Resort. Je kunt hier je auto parkeren en de shuttle bus rijdt je naar zowel Lake Louise als naar Moraine Lake. Parkeren bij Moraine Lake is trouwens nog lastiger en vaak is de toegangsweg naar Moraine Lake, een weg van 12 km, afgesloten vanwege drukte. Dat kan betekenen, dat je dit meer niet kunt bezoeken. Als je met de shuttlebus gaat, voorkom je deze situatie. De shuttlebussen dien je vooraf te reserveren. Het is aan te raden om dat direct te doen op het moment, dat je weet wanneer je het meer wil bezoeken, want ook de reserveringen voor de shuttle bussen lopen al maanden van tevoren in rap tempo vol.

Als je meer wil weten over het uitzonderlijk mooie Moraine Lake, lees dan mijn post over Moraine Lake.

 TIP:

De drukte bij Lake Louise (en Moraine Lake) kun je eenvoudig omzeilen door het meer al heel vroeg in de ochtend te bezoeken. Er is nog geen file op de toegangsweg, de parkeerplaats is dan nog niet vol en je hebt het meer zo goed als voor jezelf!

Wandelen
Wandelen

Er kunnen vanuit Lake Louise verschillende wandelingen worden ondernomen. Een hele mooie wandeling, die zeker niet mag ontbreken is de wandeling naar Lake Agnes.

Lake Agnes bij zonsopkomst.
Lake Agnes bij zonsopkomst
Lake Agnes

Lake Agnes is qua setting en natuur een kleinere versie van Lake Louise, maar minstens zo mooi.
Vanuit Lake Louise volg je het pad, dat langs het Fairmont Chateau Hotel leidt, en loop je in ongeveer een uur (3,3 km) omhoog naar Lake Agnes. Onderweg passeer je Mirror Lake, een klein meer, dat omgeven wordt door de rotsen van de Big Beehive.

Na een flinke klim kom je uit bij een steile trap, die je naar Lake Agnes leidt. Het prachtige Lake Agnes bevindt zich in een vallei boven Lake Louise. Je hebt vanuit het Lake Agnes helaas geen uitzicht op Lake Louise.
Aan de oever van Lake Agnes ligt het Teahouse. Het Teahouse is gebouwd in 1901 en sinds 1905 wordt er thee geserveerd. Tegenwoordig kun je hier kiezen uit wel 100 verschillende soorten thee. Je zult wel wat geduld moeten meebrengen, want het Teahouse wordt erg druk bezocht en er staat vaak een lange wachtrij. Het Teahouse heeft een terras met uitzicht over Lake Agnes, dus het is er heerlijk toeven. Het is echter ook mogelijk om een ‘tea-to-go’ te kopen en te genieten aan de oever van het meer.

Teahouse bij Lake Agnes.
Lake Agnes met het Teahouse in de verte aan de oever
Little en Big Beehive

Vanuit Lake Agnes kun je verder wandelen naar de Little en/of de Big Beehive. Deze bergtoppen hebben hun naam te danken aan hun vorm, die op een bijenkorf lijkt. Zoals de naam al aangeeft is de Big Beehive groter en hoger, dan de Little Beehive. De Big Beehive kun je bereiken door vanuit het Teahouse om het meer heen te lopen en daarna het pad naar boven te volgen. Voor de Little Beehive neem je het pad omhoog dat zich direct achter het Teahouse bevindt. Vanuit beide Beehives heb je een prachtig uitzicht over Lake Louise.

Fotograferen

Voor fotografen is zowel Lake Louise als Lake Agnes een prachtige plek om de zonsopgang te fotograferen. Als je de zonsopkomst bij Lake Agnes wil zien, zul je vroeg uit de veren moeten, want vanuit de parkeerplaats van Lake Louise loop je 3,3km omhoog om hier te komen. Zelf trokken we een uur uit voor deze klim. Als je voor de zonsopkomst naar Lake Agnes gaat, loop je het eerste deel van de wandeling in het donker. Een zaklamp en berenspray zijn dan wel een must.

Begin je, zoals wij deden, om 5 uur ’s ochtends al aan de wandeling? Dan ben je een van de eersten op de parkeerplaats van Lake Louise en een van de eersten bij Lake Agnes. Het is een prachtige plek en het is absoluut de moeite om er vroeg te zijn. Kom je een uurtje later? Mogelijk ben je dan al een van de velen. Naarmate de dag vordert, wordt het hier namelijk drukker en drukker.

Lake Louise en de the big beehive.
Lake Agnes en het Teahouse.
Belangrijk!

In dit gebied komen beren voor. Het is aan te raden om berenspray mee te nemen en om een belletje aan je rugzak te bevestigen als je gaat wandelen. Beren zullen meestal wegblijven als ze mensen horen. Als ze je niet hebben gehoord en er bevindt zich een beer vlakbij, dan kan dat een gevaarlijke situatie opleveren. Kom je een beer tegen? Loop dan langzaam achteruit en probeer afstand te creëren. In geval van uiterste nood, kun je de berenspray gebruiken om de beer weg te jagen.

Overnachten in Banff

Veel toeristen die Lake Louise bezoeken, verblijven in het plaatsje Banff, dat op ongeveer 60km rijden van Lake Louise ligt. Banff biedt tal van overnachtingsmogelijkheden en heeft veel gezellige restaurants en bars.
Elke dag komen er hordes toeristen vanuit Banff om de schoonheid van Lake Louise te bewonderen. Niet alleen overdag is het een drukte van jewelste aan het meer, ook tijdens de zonsondergang zitten er vele toeristen aan de oever om te genieten van de prachtige omgeving.

Banff Alberta Canada.
Banff Alberta Canada.
Banff
Banff Alberta Canada.

Overnachten in de omgeving van Lake Louise
Als je liever in de buurt van Lake Louise wil overnachten, dan zijn er ook verschillende opties. Top of the bill is hier natuurlijk het Fairmont Chateau Lake Louise Hotel, Het luxueuze en statige hotel aan de oever van Lake Louise.
Andere overnachtingsmogelijkheden vind je in Lake Louise Village. Dit is geen gezellig dorpje zoals bijvoorbeeld Banff, maar heeft wel verschillende overnachtingmogelijkheden, een supermarktje en enkele mogelijkheden om te eten.
Zelf verbleven we in de Paradise Lodge and Bungalows, buiten Lake Louise Village. Deze accommodatie is perfect gelegen op anderhalve kilometer van Lake Louise. Er zijn lodgekamers en bungalows, die zich rondom een tuin bevinden en van alle gemakken voorzien zijn. De accommodatie ligt aan de doorgaande toegangsweg naar Lake Louise, maar ondanks de ligging aan de weg, is het hier heerlijk rustig.

Paradise Lodge and Bungalows Lake Louise.
De Paradise Lodge and Bungalows...
Paradise Lodge and Bungalows Lake Louise.
...op anderhalve kilometer van Lake Louise

Ben je van plan om Lake Louise te bezoeken? Dan mag een bezoekje aan het nabijgelegen Moraine Lake niet ontbreken! Wat je daar allemaal kunt zien en ondernemen, lees je in mijn post over Moraine Lake.

Lake Louise

Mooie wandelingen

Tips bij het boeken van je reis

  • Ga je op een roadtrip? Ga alvast op zoek naar een geschikte huurauto.
  •  Er is niets zo fijn als een comfortabel bed op een toplocatie. Je wordt van alle gemakken voorzien in het Fairmont Chateau Lake Louise hotel.
  • Er zijn echter in de omgeving tal van andere overnachtingsmogelijkheden. Overnachten kan bijvoorbeeld ook  in Lake Louise Village, of in het levendige en gezellige  stadje Banff, op 50km afstand van Lake Louise. 
  • De dichstbijzinde luchthaven is Calgary. Plan je vlucht en ga op zoek naar de beste deals
  •  Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
autohuur Canada

Andere interessante bestemmingen in Canada

Moraine Lake
Athabasca Falls Icefields Parkway.
Icefields Parkway
Bench1775 winery Naramata Bench.
Naramata Bench
Spirit Island Jasper Nationaal Park.
Jasper Nationaal Park
Verlaten baai in Pacific Rim Nationaal Park.
Pacific Rim Nationaal Park
Vancouver
Mistaya Canyon Icefields Parkway.
Rondreis West Canada
Orka tijdens de privétour op Vancouver Island.
Privétour Vancouver Island