Rondreis
Kaapstad, wijn en safari

- Zuid-Afrika -

Rondreis
Kaapstad, wijn en safari
14 dagen

Zuid-Afrika is een fantastisch land voor een afwisselende vakantie. Je kunt hier op eigen gelegenheid rondreizen en genieten van al het moois wat het land te bieden heeft. In deze blog geef ik een voorbeeld van een rondreis naar Kaapstad, gecombineerd met het proeven van wijn en natuurlijk safari!

Wijngoed Aaldering Stellenbosch.

Wat wil je nog meer…

Een vakantie, waarin je een stedentrip kunt combineren met een wijnstreek, de kust en wilde dieren! In deze rondreis naar Kaapstad en de wijnlanden kan het allemaal!

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgedraaid ten opzichte van Europa. In onze zomer, is het in Zuid-Afrika winter en in onze winter is het in Zuid-Afrika zomer. Kaapstad kent in de winter (dus in onze zomer) een milder klimaat met veel regen. Ik zou iedereen dan ook aanraden om deze reis uit te voeren in onze winter (dus in de Afrikaanse zomer), want zeg nou zelf… Een stedentrip of een wijnproeverij is toch veel leuker als de zon schijnt? 

Anthonij Rupert wijngoed Franschhoek.

Vervoer

Vanaf Schiphol vliegt er dagelijks een rechtstreekse KLM-vlucht in ongeveer 11 uur naar Kaapstad. Mocht je kosten willen besparen op je vlucht, dan zijn er legio opties die vanuit Nederland, Duitsland of België al dan niet via een tussenstop naar Kaapstad vliegen. Je vliegt terug vanaf Port Elizabeth.
Je hoeft niet bang te zijn voor een jetlag, want in onze zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika. In onze wintertijd is het in Zuid-Afrika een uur later dan in Nederland.

De reis wordt uitgevoerd met een huurauto. Hierbij zou ik aanraden om een SUV te huren, omdat deze hoger op wielen staat. Hierdoor zul je op eventueel minder goede wegen beter uit de voeten kunnen, wel zo handig. Zelf huur ik de auto altijd via Sunny Cars. Zij hebben huurcontracten met goede verzekeringen, zonder eigen risico en nemen als er iets gebeurt je zorgen uit handen.

UItzicht vanaf Lion's Head in Kaapstad
Uitzicht Chapman's drive.
Noordhoek beach op weg naar Kaap de Goede Hoop

Zuid-Afrika is volgens de reisadviezen van onze overheid een land met veiligheidsrisico’s. Als je je echter aan bepaalde regels houdt, kun je prima zelfstandig door het land reizen. Zelf laten we sieraden altijd thuis. We zorgen ervoor, dat we voor het donker op plaats van bestemming zijn en op plekken, die onveilig aanvoelen (en vaak is dat meer je eigen gevoel) rijden we met gesloten deuren. 

 

Dag 1 Kaapstad verkennen

Als je met de KLM-vlucht reist, kom je in de avonduren aan op de internationale luchthaven van Kaapstad. Omdat het in Zuid-Afrika niet verstandig is om in het donker te rijden, regel ik altijd via het eerste hotel, dat ze ons komen ophalen op de luchthaven. Bij aankomst in het hotel is er dan nog tijd voor een heerlijk drankje, alvorens we gaan slapen, zodat we de volgende dag fris aan de reis kunnen beginnen.

ReizenReizen

Kaapstad heeft veel verschillende opties, als het gaat om overnachtingsmogelijkheden. Zelf vind ik een locatie in of dichtbij het V&A Waterfront erg prettig. De laatste keer, dat we in Kaapstad waren sliepen we in het Zest Boutique Hotel. Een fijn en rustig gelegen hotel op loopafstand van het V&A Waterfront.

Andere accommodatiemogelijkheden in Kaapstad

Dag 2 De Tafelberg en Lion’s Head

Na een heerlijke eerste nacht is het tijd om Kaapstad te verkennen. Kaapstad is een heerlijke stad en heeft veel mooie bezienswaardigheden. De bekendste is wellicht de Tafelberg en die ga je vandaag bezoeken. Het is handig om de hop on/hop off-bus te nemen, want de rode lijn zet je voor de ingang van de kabelbaan af. Je kunt eenvoudig opstappen in het V&A Waterfront. Het is aan te raden om de tickets vooraf online te kopen. Er is een combinatieticket voor de hop on/hop off- bus en de kabelbaan voor de Tafelberg. Super handig dus, twee vliegen in een klap. De rij aan de kassa van de Tafelberg wil nogal eens lang zijn. En mocht je bij de Tafelberg aankomen als er geen zicht is, of als de kabelbaan niet gaat, dan blijft je ticket nog twee weken geldig.
Bovenop de Tafelberg kun je een ronde lopen. Je hebt hier overal een prachtig uitzicht over Kaapstad en de omgeving. Veel mensen kiezen er ook voor om de Tafelberg te beklimmen. Er leiden verschillende paden naar het plateau. Het is een stevige klim, met rotsachtige paden en flinke opstappen. Zorg dus voor goede schoenen en neem water mee, als je van plan bent om te lopen. 

Lions’ Head

Een andere mooie wandeling, die zeer de moeite waard is, is de wandeling naar Lion’s Head. De wandeling is het mooist bij zonsopkomst of zonsondergang en start bij Signal Hill. Signal Hill is eenvoudig bereikbaar per taxi. Een Uber is een optie, maar houd er rekening mee, dat er bij terugkomst van de wandeling veel mensen terug richting Kaapstad moeten, waardoor de wachttijd van een Uber wat lang kan zijn. Zelf regelden we met het hotel, dat we werden gebracht en weer werden opgehaald. Het is ook een optie om de wandeling naar Lion’s Head met gids te ondernemen. Je wordt dan opgehaald bij je hotel in Kaapstad en begeleid naar de top van Lion’s Head. Na de wandeling word je weer teruggebracht naar je hotel. 

Als je liever niet wil wandelen, dan zijn er in Kaapstad legio andere mogelijkheden. De stad heeft immers veel te bieden als het gaat om activiteiten. Wil je weten wat je in Kaapstad zoals kunt doen?

LEES DAN OOK: 12 x leuke activiteiten in Kaapstad
Tafelberg Kaapstad bij zonsondergang.
Uitzicht op de Tafelberg en de 12 Apostelen vanaf Lion's Head

Dag 4 Naar Kaap de Goede Hoop

Vandaag staat de dagtocht naar Kaap de Goede hoop op de planning en dus je hebt een auto nodig. Zoals eerder vermeld, huren wij de auto altijd via Sunny Cars. We gaan de auto niet zelf ophalen, maar laten hem brengen bij ons hotel. Daarvoor betaal je een kleine toeslag.
Zodra het papierwerk voor de auto is geregeld, kun je beginnen aan de prachtige route naar Kaap de Goede Hoop.

Wat je bij Kaap de Goede Hoop allemaal kunt zien, lees je in mijn andere blog.

LEES DUS OOK: Kaap de Goede Hoop

Op de terugweg vanuit Kaap de Goede Hoop rij je niet terug naar Kaapstad, maar je rijdt door naar Stellenbosch, want het is tijd voor wijn! De afstand tussen Kaap de Goede Hoop en Stellenbosch bedraagt slechts 83 kilometer en hier heb je ongeveer anderhalf uur voor nodig.

 TIP:

Rijd op de heenweg via Chapman’s Peak en geniet van prachtige uitzichten! Stop op de terugweg in Simon’s Town en bezoek de pinguins op Boulders’ Beach!

Wandelen
Cape Point in Tafelberg Nationaal Park.
Cape Point
Tafelberg Nationaal Park.
Stranden in het Tafelberg Nationaal Park

Dag 5 Wijnen, wijnen, wijnen…

Deze dag staat in het teken van wijn! En de omgeving verkennen natuurlijk, want ook dat is hier een traktatie. Als je van plan bent om veel wijn te proeven, dan is het verstandig om de huurauto te laten staan. Er zijn verschillende begeleide wijnproeverijen te boeken in Stellenbosch en omgeving.
Wil je meer weten over een verblijf in Stellenbosch?

Overnachten bij Stellenbosch  

Een echte ‘hidden gem’ om te verblijven is de Bush Lodge bij Hidden Valley Wines. Hidden Valley Wines ligt op 13 kilometer rijden van het centrum van Stellenbosch. Meer informatie over deze fantastische plek vind je in mijn post: Wijnen in  Stellenbosch en Franschhoek.

LEES DAN OOK: Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek

 

Andere accommodatiemogelijkheden in Stellenbosch

Wijngoed Aaldering Stellenbosch.
Proeverij bij Aaldering wijnen

Dag 6 Verder naar Franschhoek

Vandaag rijden we van Stellenbosch naar Franschhoek. Deze rit duurt slechts een half uur, maar onderweg is er voldoende moois om te bezoeken. Meer informatie over de route en mogelijke activiteiten voor deze dag vind je in mijn post: Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek.

Een superleuke plek om te overnachten is in de Manor House op het wijngoed Rickety Bridge. Van de wijn waren we zelf niet zo gecharmeerd, maar de accommodatie is echt fantastisch. In het Manor House zijn slechts drie gastenkamers. Je waant je hier terug in de tijd. Er is een grote hal als je binnenkomt, een nog grotere lounge, waar je heerlijk rustig kunt zitten. Er is een ontbijtruimte, van waaruit je naar het buitenterras met zwembad kunt.

Andere accommodaties in Franschhoek
Rickety Brigde wijngoed in Franschhoek.
De Manor House van Rickety Bridge.

Dag 7 Wijnen in Franschhoek

Deze dag van de rondreis Kaapstad en de wijnlanden staat wederom in het teken van wijn… Hoe kan het ook anders. In mijn post: Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek vind je ook voor deze dag een mogelijke invulling.

Dag 8 Een mooie rit over de Route 62
(495 kilometer, 6 uur rijden)

Vandaag staat er een lange, maar mooie rit op het programma. En wel de rit van Franschhoek naar het mooie Knysna. Als je de kortste route wil rijden, dan heb je ongeveer 5 uur nodig om in Knysna te komen. Kies je er echter voor om de historische Route 62 te nemen, dan heb je een uurtje langer nodig.
De Route 62 loopt van Kaapstad helemaal tot Port Elizabeth. Als je vanuit Franschhoek vertrekt, dan rij je alleen het deel van de Route 62 tussen Worcester en Oudtshoorn. Je rijdt hier door het Karoo Nationaal Park. Deze streek wordt gekenmerkt door fruitteelt en wijnbouw. Dus mocht je nog niet genoeg hebben van de proeverijen, ook hier kun je een aantal stops inplannen. In Oudtshoorn kun je stoppen voor de lunch. Mocht je tijd hebben, dan is het de moeite waard om hier een struisvogelboerderij te bezoeken of de mooie Cango Caves.

Onderweg op de Route 62

Laat in de namiddag zul je arriveren in Knysna. Knysna is een levendig plaatsje met een klein, maar gezellig centrum. De plaats ligt aan een prachtige lagune en staat bekend om de oesters. Die moet je dus zeker ergens gaan eten, als je hier bent. De lagune kun je vanaf verschillende uitkijkpunten in Knysna bewonderen. Elk punt biedt een fantastisch uitzicht over de omgeving.
In deze reis is er slechts een nachtje in Knysna voorzien. Als je echter van watersport houdt, dan kun je hier leuke boottochten maken of kajakken. Daarnaast kun je in het nabijgelegen Knysna Forest en langs de kust van Knysna mooie wandelingen maken. ’s Avonds kun je vervolgens heerlijk gaan eten in een van de vele goede restaurants.

Er zijn in Knysna veel accommodatiemogelijkheden. Als je vanuit je accommodatie wil genieten van een prachtig uitzicht, dan is een hotel in de Knysna Heights echt een aanrader.

Alle accommodatiemogelijkheden in Knysna

Dag 9  Op naar de olifanten…
(Afstand 315 km, 4 uur en 15 minuten)

Vandaag rij je verder vaan het olifantenpark van Zuid-Afrika, Addo Elephant Park. Het is namelijk tijd om op safari te gaan. In Addo Elephant Park kan dat op twee manieren. Hier mogen toeristen namelijk zelf rondrijden. Dat betekent, dat je een hotel in de buurt kunt reserveren en met de eigen auto het park kunt verkennen. Echter bevindt zich ook binnen de parkgrenzen van dit nationale park een private game lodge. En wel Gorah Elephant Camp. Als fan van private game reserves zou ik aanraden om hier een kamer te boeken, je lekker te laten verwennen en je te laten rijden door een ervaren gids. Maar uiteraard is dit een persoonlijke keuze.

Gorah Elephant Camp en andere accommodatiemogelijkheden bij Addo Elephant Camp

Als je kiest voor Gorah Elephant Camp, dan ga je in de namiddag al direct mee voor een gamedrive.

LEES OOK:  Gorah Elephant Camp en Addo Elephant Park 
Olifanten in Addo Elephant Park.

Dag 10 Addo Elephant Park

Vandaag besteed je de hele dan in Addo Elephant Park. Verblijf je bij Gorah Elephant Camp? Dan ga je vroeg in de ochtend en in de namiddag op gamedrive.

Dag 11  Naar Shamwari Private Game Reserve
(45 kilometer, een klein uurtje rijden)

Na de ochtend  game drive en het ontbijt in Gorah Elephant Camp rij je van Addo Elephant Park naar de volgende privéconcessie in de Oostkaap: Shamwari Game Reserve. Hier ga je twee nachten vertoeven in een luxe lodge en volop genieten van prachtige game drives.

LEES OOK: Sindile Lodge en Shamwari Private Game Reserve 
luxe Sindile Lodge in Shamwari Zuid-Afrika.
Cheetahs in Shamwari Private Game Reserve.

Shamwari Game Reserve beschikt over 7 verschillende safarilodges. Alle accommodaties hebben hun eigen stijl en een andere sfeer. Wil je weten welke lodge het beste bij je past? Kijk dan hieronder voor de mogelijkheden.

Alle lodges in Shamwari Game Reserve

Dag 12 Game driving…

Vandaag staat de hele dag in het teken van gamedrives. Een dag in een private game reserve verloopt volgens een vast stramien. Wil je weten hoe de dagen er hier uitzien?

Lees dan mijn blog: Op safari in een private game reserve
Nieuwsgierig nijlpaard.

Dag 13 Rijden naar Kwandwe Private Game Reserve
(95 kilometer, 1 uur en 20 minuten)

Ook het Kwandwe Private Game Reserve bevindt zich in de Oostkaap. Er kunnen in het Kwandwe Game Reserve slechts 52 gasten verblijven in twee verschillende lodges en drie privevilla’s. Het reservaat heeft een oppervlakte van 22.000 hectare. Je kunt je dus voorstellen, dat je hier weinig andere toeristen tegen zult komen. En precies dat, de rust en stilte in deze privéconcessie, maakt Kwandwe een exclusieve bestemming.

LEES OOK: Great Fish River Lodge en Kwandwe Private Game Reserve 
Great Fish River luxe safari Lodge Zuid-Afrika.

Zoals gezegd, heeft Kwandwe maar twee lodges. Naast de Great Fish River Lodge, zou je dus ook voor de Kwandwe Ecca Lodge kunnen kiezen.

In de namiddag neem je deel aan de middag game drive.

Dag 14 De laatste dag safari…

Vandaag staat de hele dag in het teken van gamedrives in het Kwandwe Private Game Reserve.

zebra veulen drinkt bij moeder zebra.

Dag 15 Het zit er bijna op…
(156 kilometer, 2 uur rijden)

In de ochtend ga je nog op een allerlaatste keer op gamedrive. Na het ontbijt is het vervolgens tijd om de koffers te pakken. De gids brengt je weer terug naar de algemene receptie, alwaar je de eventueel nog openstaande rekening voldoet. Je rijdt vandaag richting Port Elizabeth, van waaruit in de avonduren de vlucht naar huis vertrekt.

Als je overdag nog tijd hebt, dan zou je nog een kort bezoek aan Port Elizabeth kunnen brengen om de tijd te doden. De luchthaven van Port Elizabeth is heel klein en er valt weinig te beleven. De wijk Summerstrand is een levendig deel van Port Elizabeth. Het ligt aan het strand. Aan de promenade langs het strand kun je een wandeling maken. Er zijn verschillende restaurantjes. Ook vind je hier een groot winkelcentrum.

Als je vanuit Port Elizabeth naar Nederland vliegt, dan maak je in de meeste gevallen een tussenstop in Johannesburg of Kaapstad.

Dag 16 Aankomst Amsterdam

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Zuid-Afrika op vakantie wil, dan kun je vliegen op Johannesburg. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Hoogtepunten van deze reis

Aanvullende tips

Dit vind je misschien ook interessant:

De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Panorama Route
Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head.
12x activiteiten in en rond Kaapstad
Sabi Sands Game Reserve
luxe Sindile Lodge in Shamwari Zuid-Afrika.
8x luxe safari lodges Zuid-Afrika
Sani pass south africa lesotho
Sanipas
Drakensbergen Zuid-Afrika.
Rondreis Zuid-Afrika
Anthonij Rupert wijngoed Franschhoek.
Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek
Cape Point in Tafelberg Nationaal Park.
Kaap de Goede Hoop
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve