Kaap de Goede Hoop

- Zuid-Afrika -

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop bevindt zich op de zuidelijke punt van het Kaapse schiereiland.  Kaap de Goede hoop heeft een bewogen geschiedenis. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte attracties rond Kaapstad. Het is een historisch belangrijke locatie die bekend staat om zijn indrukwekkende natuurlijke schoonheid en zijn rol in de maritieme geschiedenis. 

Kaap de Goede Hoop.

Kaap de Goede Hoop is onderdeel van het Tafelberg Nationaal Park. Vanuit Kaapstad is het ongeveer een uur rijden naar de ingang van het nationale park.

De geschiedenis van Kaap de Goede Hoop

De naam “Kaap de Goede Hoop” werd gegeven door de Portugese ontdekkingsreiziger Dias in 1488. Toen hij deze kaap bereikte tijdens zijn reis langs de kust van Afrika, noemde hij het oorspronkelijk “Kaap van Stormen”, vanwege de gevaarlijke zeestromingen en harde winden die de tochten voor de scheepvaarders erg zwaar maakten.
De naam werd later veranderd door koning João II van Portugal. Hij geloofde dat het voorbij deze kaap mogelijk zou zijn om een zeeroute naar Azië te vinden, wat van groot economisch belang was voor Europa vanwege de handel in specerijen en andere waardevolle goederen. João II hernoemde de kaap naar “Kaap de Goede Hoop” omdat hij hoopvol was dat deze ontdekkingsreis nieuwe mogelijkheden zou bieden voor de Portugese handel in het Verre Oosten. De naam symboliseerde dus hoop op een betere toekomst voor de Portugese ontdekkingsreizen en handel.

Ingang Table Mountain Nationaal Park.
De ingang van het Table Mountain Nationaal Park

Bezienswaardigheden en activiteiten

Bij Kaap de Goede Hoop en het omliggende gebied zijn er diverse activiteiten die bezoekers kunnen ondernemen om van de natuurlijke schoonheid en de rijke geschiedenis te genieten.

Foto maken bij Kaap de Goede Hoop

De eerste bezienswaardigheid is Kaap de Goede Hoop zelf. Op zich is hier niet zo veel te zien. Het is voornamelijk een fotopunt met een groot bord, dat massa’s toeristen trekt. Wel kun je hier picknicken en genieten van het mooie uitzicht.

Cape Point

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de vuurtoren. De oude, originele vuurtoren van Kaap de Goede Hoop dateert uit 1857 en is een iconische bezienswaardigheid. De vuurtoren werd in eerste instantie gebouwd op een rots van Cape Point op 249 meter boven zeeniveau. Het felle licht van de toren kon op 67 kilometer afstand al door schepen worden gezien. Toch was de vuurtoren niet erg functioneel, omdat hij vaak werd bedekt door wolken en dichte mist. Daarom werd er een nieuwe vuurtoren gebouwd op 87 meter boven de zeespiegel. Deze vuurtoren trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Omdat de vuurtoren hoge gelegen is, heb je een prachtig uitzicht op de oceaan en de ruige kustlijn van Cape Point. Bezoekers kunnen de vuurtoren beklimmen en genieten van een panoramisch uitzicht over de oceaan en het omliggende landschap.
De vuurtoren is vanaf de parkeerplaats te voet bereikbaar. Een korte klim van ongeveer 15 minuten brengt je naar boven. Mensen die niet willen of kunnen lopen, kunnen de Flying Dutchman nemen, een kabelbaan die mensen naar de top van Cape Point brengt. De naam heeft de kabelbaan te danken aan het gelijknamige schip (de Vliegende Hollander) dat voor de kust van Kaap de Goede Hoop tijdens een zware storm is gezonken. De legende gaat echter, dat het spookschip niet is gezonken, maar eeuwig ronddwaalt zonder ooit een haven binnen te lopen. Het schip en zijn kapitein Van der Decken zijn beroemd geworden in zeemansverhalen en mythen.

Aan het dalstation van de Flying Dutchman kun je kaartjes kopen. Ook bevinden zich hier een souvenirwinkel en een restaurant.

Cape Point.
Cape Point
De vuurtoren bij Cape point.

Wandelen
Er zijn verschillende wandelpaden in het natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen met prachtige uitzichten over de oceaan en de kliffen. Het Two Oceans Restaurant, gelegen op de kaap, is het startpunt van verschillende wandelroutes.
Let tijdens het wandelen goed op, want het natuurreservaat herbergt diverse dieren, zoals bavianen, struisvogels, zebra’s en verschillende vogelsoorten.

Wandelen bij Kaap de Goede Hoop.
wandelen bij Kaap de Goede Hoop.
Stranden

Het Table Mountain Nationaal Park biedt een spectaculaire kustlijn met ruige kliffen en mooie stranden. Ik zet er een aantal voor je op een rij:
– Diaz Beach. Dit strand is alleen bereikbaar via een steile wandeling, maar het uitzicht en de rust maken het de moeite waard.
– Buffelsbaai en Bordjiesrif Beach. Beide stranden liggen niet ver uit elkaar. Ze hebben beiden getijdenpoelen. In deze waterbekkens blijft water
  achter, nadat het vloed is geweest, zodat je erin kunt zwemmen. 
– Platboom Beach. Dit is het rustigste strand van het Tafelberg Nationaal Park.

Strand bij Kaap de Goede Hoop.

Op de route van en naar Kaap de Goede Hoop


Chapman’s Peak

Op de heen- en/of de terugweg kun je via Chapman’s Peak rijden. Dit is een mooie bergpas met prachtige uitzichten op stranden, kliffen en de oceaan. Chapman’s Peak is slechts 9 kilometer lang. Als je vanuit Kaapstad rijdt, leidt de route vanaf Houtbay naar Noordhoek. Bij Houtbay kom je bij een tolpoortje, alwaar je een kaartje koopt om de route te mogen rijden. Onderweg zijn er verschillende stops mogelijk, die elke keer opnieuw een spectaculair uitzicht beloven.

Uitzicht Chapmans Peak.
Uitzicht Chapmans Peak.
Boulders Beach

Een andere leuke stop, die je onderweg kunt maken is Boulders Beach in Simon’s Town. Simon’s Town ligt aan de oostkust van het Kaapse schiereiland. Boulders Beach is beroemd vanwege de vele pinguïns die hier wonen.   om naar de pinguïns te kijken.
Boulders Beach is de thuisbasis van een grote kolonie Afrikaanse pinguïns. Bezoekers kunnen pinguïns van dichtbij zien, terwijl ze over speciaal aangelegde houten paden wandelen. Boulders Beach speelt een belangrijke rol in het behoud van de Afrikaanse pinguïnpopulatie. Er zijn speciale fokprogramma’s en programma’s om de dieren te beschermen om ervoor te zorgen dat deze bedreigde diersoort blijft voortbestaan.

Boulders Beach.

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Wil je de activiteiten in en rond Kaapstad met de auto verkennen? Een auto huren bij Sunny Cars gaat volgens de all-inclusive formule. Dat betekent geen gedoe en geen verrassingen achteraf!  
  • Heb je geen vervoer? Beoek Kaap de Goede Hoop dat met een dagexcursie vanuit Kaapstad
  • Als je naar Zuid-Afrika op vakantie wil, dan kun je vliegen op Johannesburg. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Na een bezoek aan Kaap de Goede Hoop zou je je reis kunnen voortzetten in Stellenbosch en Franschhoek. De plaatsen om volop te proeven van de Kaapse wijnen.

Lees ook: Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek

 

Heb je alle bezienswaardigheden van Kaapstad al bezocht? Kaapstad is een zeer veelzijdige stad.

Lees ook: 12x leuke activiteiten in en rond Kaapstad

Meer reisinspiratie voor Zuid-Afrika:

Drakensbergen Zuid-Afrika.
Rondreis Zuid-Afrika vanaf Johannesburg
Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head.
Rondreis Kaapstad - Wijn - Safari
Uitzicht vanaf V&A Waterfront Kaapstad.
12 leuke activiteiten in Kaapstad
Sabi Sands Game Reserve
Sani pass south africa lesotho
Sanipas
Aaldering Vineyards and Wines.
Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek
De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Panorama Route - 12 mooie stops
luxe Sindile Lodge in Shamwari Zuid-Afrika.
8x luxe lodges in private game reserves
Neushoorn.
Op safari in een private Game Reserve