Jasper NAtionaal PArk

- Canada -

14x Wat te doen in Jasper nationaal park

Het Jasper Nationaal Park ligt in de provincie Alberta. Met een oppervlakte van maar liefst 11.228 km2 is het Jasper Nationaal Park het grootste nationale park in de Canadese Rocky Mountains. Jasper Nationaal Park trekt ieder jaar duizenden toeristen. Dit prachtige park ligt aan de noordzijde van de beroemde Icefields Parkway, de panoramische bergroute die Jasper Nationaal Park en het Banff Nationaal Park met elkaar verbindt.

Pyramid Lake Jasper Nationaal Park.

Jasper Nationaal Park heeft aan toeristen veel te bieden. Jasper is een gezellig stadje met verschillende overnachtingsmogelijkheden, winkels, restaurants en bars. Je kunt in de omgeving veel sportieve activiteiten ondernemen en de natuur is er adembenemend mooi.

In deze blog neem ik jullie mee naar het Jasper Nationaal Park en vertel ik over maar liefst 14 bezienswaardigheden en activiteiten, die je zeker moet doen als je in het Jasper Nationaal Park bent.

14x Wat te doen in Jasper Nationaal Park

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en beginnen aan de eerste bezienswaardigheden van het Jasper Nationaal Park, we beginnen aan Maligne Road. Maligne Road is een weg met een lengte van ruim 40 kilometer op ongeveer 5 kilometer afstand van Jasper. Aan deze weg vind je een aantal fantastische bezienswaardigheden.

1. Maligne Lake

We beginnen bij Maligne Lake, de verst gelegen bezienswaardigheid aan Maligne Road. Je rijdt vanaf het begin van Maligne Road in ongeveer 40 km naar Maligne Lake. Maligne Lake is een druk bezochte bezienswaardigheid. Het is hier de moeite om vroeg te komen. Zelf waren we hier om de zonsopkomst te zien. Dat gaf prachtige plaatjes en je hebt het meer voor jezelf! Gedurende de dag is het hier erg druk.
Bij Maligne Lake kun je verschillende wandelingen ondernemen. Je kunt in ongeveer 3 km langs het meer lopen, maar je kunt ook de pittige Opal Hills Loop wandelen. Deze laatste duurt tussen de 4 en de 6 uur.
Maligne Lake heeft een kanoverhuur, er is een restaurant en een giftshop. De grootste toeristentrekker, naast dit prachtige meer, is hier de boottocht naar Spirit Island.

Maligne Lake Jasper Nationaal Park.
Maligne Lake

2. Spirit Island

Vanuit Maligne Lake kun je Spirit Island bezoeken. Spirit Island is wellicht de meest gefotografeerde plaats in de Canadese Rockies.
Er zijn slechts twee manieren om op Spirit Island te komen. De eenvoudigste en minst inspannende manier is om een van de excursieboten te nemen. Echte sportievelingen kunnen met de kano naar Spirit Island. De afstand tussen de oever van Maligne Lake en Spirit Island bedraagt echter 14 kilometer en de tocht kan tot wel 4 uur duren! En dan moet je nog terug….
De toeristenboot is dus de meest comfortabele manier om Spirit Island te bezoeken. De boottocht duurt anderhalf uur en je brengt een kwartiertje door op Spirit Island. Precies genoeg tijd om mooie foto’s te maken.

Bij Maligne Lake bevindt zich een ticket office, alwaar je tickets voor Spirit Island kunt kopen. Het is echter aan te raden om de tickets vooraf online te reserveren. Het kan nogal druk zijn bij het ticket office en de boten zijn al snel volgeboekt.

Spirit Island Jasper Nationaal Park.
Spirit Island

Hoe verder je uit de haven van Maligne Lake vaart en hoe dichter je bij Spirit Island komt, des te blauwer het water wordt. Dat komt door de nabijheid van gletsjers. Spirit Island wordt aan drie kanten omgeven door bergtoppen en het gletsjerwater, dat naar beneden komt, neemt gruis van de rotsen mee in het water en dat geeft het water in combinatie met zonlicht een turquoiseachtige kleur.
Spirit Island is voor de inheemse bevolking, de Stoney Nakoda First Nation, een heilige plaats. De Stoneys geloven, dat de bergen de fysieke vertegenwoordiging van hun voorouders zijn. En omdat Spirit Island aan drie zijden wordt omringd door bergen, is deze plaats heel bijzonder voor de Stoneys.

Eigenlijk is Spirit Island geen eiland. Als het water laag staat, kun je zien dat het een landtong is.

3. Medicine Lake

Medicine Lake ligt op ongeveer 20 kilometer rijden vanaf het begin van Maligne Road. De afstand van Maligne Lake naar  Medicine Lake bedraagt ook 20 kilometer. Medicine Lake is een mooie plek om te fotograferen, vooral bij zonsopkomst of zonsondergang. In 2015 is er een grote bosbrand geweest aan de oever van Medicine Lake. De bomen zijn nog niet hersteld, waardoor er langs de oever van het meer honderden zwartgeblakerde dode bomen staan.

Medicine Lake Jasper Nationaal Park.
Medicine Lake

4. Maligne Canyon

Als je Maligne Road in rijdt, kom je na ongeveer 6 kilometer bij Maligne Canyon. De canyon wordt druk bezocht en er zijn maar liefst twee grote parkeerplaatsen.
Medicine Lake schijnt een grote lekkende ‘badkuip’ te zijn. Het water stroomt onder de grond richting de Maligne rivier en komt uiteindelijk in de canyon terecht.
Maligne Canyon is een prachtig stukje natuur. Het water stroom met flinke snelheid door de kloof en heeft in de loop der jaren prachtige vormen en potholes uitgesneden in de rotsen van de kloof. Je kunt vanuit de parkeerplaats langs de kloof naar beneden lopen. Er zijn in de canyon 6 bruggen gemaakt, die allemaal een prachtig zicht op de vaak diep uitgesneden kloof bieden.
Als je alle bruggen te voet wil bezoeken, dan mag je hier wel 3 uur voor uittrekken. Je wandelt dan ongeveer 7 km. Langs de canyon loop je veelal naar beneden, maar dit hoogteverschil dien je aan het einde van de wandeling natuurlijk ook weer omhoog te klauteren.

Maligne Canyon Jasper Nationaal Park.
Maligne Canyon Jasper Nationaal Park.
Maligne Canyon
Maligne Canyon Jasper Nationaal Park.

 TIP

Wil je wel alle zes de bruggen bezoeken, maar niet de hele ronde lopen? Dat kan!
De eerste vier bruggen kun je dan vanaf de parkeerplaats van Maligne Canyon bezoeken. Deze
bruggen geven een mooi zicht op de canyon. Na de vierde brug loop je terug naar de parkeerplaats.
Voor brug 5 en 6 rij je vervolgens een stukje terug richting Jasper. Na een aantal kilometers staan de stopplaatsen aangegeven. Daarnaast is er nog een stop ‘Maligne Canyon overlook’.
Hier kun je de canyon van bovenaf bewonderen.

Rondreizen Canada

5. Pyramid Lake

Pyramid Lake ligt net iets buiten Jasper. Pyramid Lake is een recreatiemeer. Er is een strand en je kunt er kanoën. Pyramid Island ligt in het meer en is met een brug verbonden met de oever. Het eiland is open voor publiek, maar kan ook worden afgehuurd voor trouwerijen en ceremonies.
De Pyramid Lake Lodge ligt aan de oever van het meer. De lodge heeft een restaurant ’the Pines restaurant’, alwaar je goed kunt eten met een mooi uitzicht over Pyramid Lake. 

Pyramid Lake Jasper Nationaal Park.
Pyramid Lake

6. Lake Beauvert, Edith Lake en Lake Anette

Deze drie mooie meren liggen niet ver uit elkaar. Als je een eenvoudige, vlakke wandeling wil ondernemen, dan kun je deze drie meren bezoeken en erom heen wandelen.
De auto kun je parkeren bij Old Fort Point. Je vindt deze parkeerplaats aan Old Fort Point Road, direct achter de brug over de Athabasca rivier. Als je geen zin hebt om ver te lopen, kun je ook verder rijden tot parkeerplaats P17. Deze parkeerplaats bevindt zich tussen de meren in, nabij de luxueuze Fairmont Jasper Park Lodge

Lake Beauvert Jasper Nationaal Park.
Lake Beauvert

7. Discovery trail

Als je een rustige dag wil plannen en de plaats Jasper wil verkennen, dan kun je ervoor kiezen om de Jasper Discovery trail te lopen. Dit is een lus van 8,3 kilometer rondom Jasper. Deze route vergt weinig inspanning en je kunt jezelf aan het einde van de wandeling belonen met een hapje en een drankje op een van de zonnige terrasjes in het gezellige centrum van Jasper.

8. Jasper Skytram

De Jasper Skytram is de langste en hoogste gondelbaan van Canada. De gondelbaan brengt je in 7,5 minuut naar de top van Whistler Mountain naar een hoogte van 2235 meter. Boven geniet je van een 360 graden panorama-uitzicht op maar liefst 6 bergketens. Je kunt de Whistler Summit Trail bewandelen. Een wandeling van 3,7 km met fantastische uitzichten over de omliggende bergen. Je kunt er ook voor kiezen om de prachtige uitzichten vanaf de paden rondom het bergstation van de Skytram te bekijken. Ook beschikt het bergstation van de Jasper Skytram over een restaurant. 

9. Actieve activiteiten

Sportievelingen kunnen hun hart ophalen in Jasper. Je kunt hier mountainbiken, hiken, raften, vissen, boottochten maken, golfen, kajakken, kano varen, ziplinen en ga zo maar door. Alle mogelijkheden voor actieve activiteiten in Jasper vind je hier.

10. Sunwapta Falls

Sunwapta Falls zijn prachtige watervallen. Ze bevinden zich aan de beroemde Icefields Parkway, een panoramische route met veel bezienswaardige punten, die het Jasper Nationaal Park en het Banff Nationaal Park met elkaar verbindt. De Sunwapta Falls zijn vanaf de parkeerplaats eenvoudig te bezoeken. Als je meer van de watervallen wil zien, kun je de Lower Falls bezoeken. Dit is een wandeling van 1,3km. Als je iets meer tijd hebt, kun je naar de Big Bend lopen, een route van 6,3 kilometer.

Lees ook:  15x mooie stops langs de Icefields Parkway

 

11. Athabasca Falls

De Athabasca watervallen zijn een kunstwerk van moeder natuur. Ook deze watervallen bevinden zich in het noordelijke deel van de Icefields Parkway en behoren tot het Jasper Nationaal Park. Deze watervallen zijn gevormd door gletsjerijs en rivierwater. Het water van de Athabasca watervallen stroomt met brute kracht door de achterliggende canyon. Het is een mooie, brede waterval met een hoogte van 25 meter. De kracht van het water heeft mooie vormen in de wanden van de canyon geslepen. Een wandeling van vijf minuten brengt je via trapjes omlaag en door smalle gangen naar de Lower Canyon. Neem ook hier zeker even een kijkje. De nevel van het kolkende water en de schaduw in de canyon zorgen ervoor dat de temperatuur in de canyon wel 10 graden lager is dan erbuiten.

Athabasca Falls Icefields Parkway.
Athabasca Falls

12. Mount Edith Cavell

Ook Mount Edith Cavell hoort nog bij het Jasper Nationaal Park. Deze berg ligt net als de twee voorgaande bezienswaardigheden aan de Icefields Parkway. Vanaf de parkeerplaats van de Athabasca watervallen, rij je nog 18 km verder richting Mount Edith Cavell. Na 18 km ben je nog niet bij het viewpoint, maar kom je aan bij de 12km lange kronkelige, slingerweg, die je de berg op leidt. Uiteindelijk kom je na 12 km bij de parkeerplaats. Om bij het viewpoint te komen, loop je nog ruim 600 meter pittig omhoog via een verhard looppad. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op Mount Edith Cavell, over Cavell Lake en de hangende Edith Cavell gletsjer.
Een mooie wandeling om hier te ondernemen is de Cavell Meadows trail. Deze wandeling met steile stukken omhoog biedt telkens een panoramisch uitzicht over de Edith Cavell gletsjer, maar ook over de iets verder gelegen Angel gletsjer. 

Edith Cavell gletsjer bij zonsopkomst.
De Edith Cavellgletsjer bij zonsopkomst

13. Columbia Icefield en de Athabasca gletsjer

De Athabasca gletsjer en het Glacier Discovery center. Rondom de Athabasca gletsjer kunnen toeristen verschillende activiteiten ondernemen. In het Glacier Discovery Center, het bezoekerscentrum, kunnen bezoekers verschillende excursies boeken. Een spannende ervaring is bijvoorbeeld om met de zogenoemde ‘Ice Explorer’ over de gletsjer te rijden. Je mag op de gletsjer uitstappen en je kunt er ook voor kiezen om onder begeleiding van een gids een ijswandeling maken en van alles leren over het belang van gletsjers voor het ecosysteem. Een andere excursie bevindt zich op een kilometer rijden van het bezoekerscentrum: de Columbia Icefield Skywalk. Dit is een glazen brug, die ongeveer 300 meter boven de onderliggende vallei hangt. Bezoekers van de Columbia Icefield Skywalk worden vanuit het bezoekerscentrum met shuttlebussen naar de Skywalk gebracht. Je kunt hier dus niet met de eigen auto naartoe rijden.

14. Icefields Parkway

Als je alle bovenstaande bezienswaardigheden in het Jasper Nationaal Park hebt bezocht, dan is het tijd om het volgende deel van Canada te bezoeken. Als je nog niet in het Banff Nationaal Park bent geweest, dan is het aan te raden om via de Icefields Parkway naar het Banff Nationaal Park te rijden. Hier kun je het prachtige Lake Louise en het nog mooiere Moraine Lake bezoeken.

Hou je van een goed glas wijn? Dan zijn de Canadese wijnlanden een mooie volgende stop. Canadese wijnen zijn in Nederland niet erg bekend, maar dat betekent niet, dat er in Canada geen goede wijnen worden geproduceerd!
Een leuk wijngebied om te bezoeken tijdens een rondreis door Canada is de Naramata Bench. Wat je hier allemaal kunt doen, beschrijf ik in mijn blog ‘Canadese wijnen uit de Naramata Bench’.

Lees ook: 

Lake Louise.
Lake Louise
Athabasca Falls Icefields Parkway.
15x stops langs de Icefields Parkway
Moraine Lake

Overnachten:

Jasper heeft veel verschillende accommodatiemogelijkheden. Van self-catering accommodaties tot kampeerplekken tot hotels en B&B’s. Er is een ruime keuze aan mogelijkheden.
Zelf boekten we een huisje in het Alpine Village Cabin Resort. Dit is een klein vakantiepark met mooie, sfeervolle en luxueuze bungalows, die van alle gemakken zijn voorzien. Het park bevindt zich aan de weg 93A op 2,5 kilometer afstand van het centrum van Jasper.

Meer informatie over het Alpine Village Cabin Resort vind je hier.

Meer accommodaties in Jasper

Alpine Village Resort Jasper.
Alpine Village Resort Jasper.
Alpine Village Resort Jasper.
Alpine Village Cabin Resort
Alpine Village Resort Jasper.

Tips voor het boeken van de reis

  • De dichtstbijzijnde luchthavens voor een bezoek aan Jasper Nationaal Park zijn Edmonton en Calgary. Kijk hier voor de beste deals! 
  • Huur een betrouwbare auto voor je roadtrip! Geen gedoe en geen eigen risico! 
  • Geef je het regelen van je reis liever uit handen? Kies dan voor een maatwerkreis en bespreek al je wensen met een specialist! 
  • De voorpret en de voorbereidingen kunnen al beginnen met het lezen van een uitgebreide reisgids over Canada
  • Ga altijd verzekerd op reis en sluit een goede reisverzekering af! 

Andere interessante bestemmingen in Canada

Bench1775 winery Naramata Bench.
Naramata Bench
Athabasca Falls Icefields Parkway.
Icefields Parkway
Lake Louise.
Lake Louise
Moraine Lake
Verlaten baai in Pacific Rim Nationaal Park.
Pacific Rim Nationaal Park
Vancouver
Mistaya Canyon Icefields Parkway.
Rondreis West Canada
Orka tijdens de privétour op Vancouver Island.
Privétour Vancouver Island