Icefields Parkway
- Canada -

Bezienswaardigheden Icefields Parkway

De Icefields Parkway is een prachtige panoramische route, die het Banff National Park met het Jasper National Park verbindt en je van Lake Louise naar Jasper brengt of omgekeerd. Onderweg zijn er veel verschillende stops, waar je de prachtige omgeving kunt aanschouwen. In deze blog vertel ik jullie over de vele stops, die je onderweg kunt maken.

Icefields Parkway

Highway 93, bij velen echter beter bekend als de Icefields Parkway. Deze prachtige route bevindt zich op een gemiddelde hoogte van 1700 meter boven de zeespiegel en is hiermee een van de hoogste wegen van Canada. De weg leidt met een lengte van maar liefst 232km langs vele prachtige meren, mooie bergtoppen en ijzige gletsjers.
Het is de moeite om twee dagen uit te trekken voor deze route, want je kunt halverwege zelfs een helikopter tour doen! Meer informatie volgt later in deze blog.
Ik zet de mooiste stops van zuid naar noord voor je op een rij! We beginnen vanuit Lake Louise in het Banff National Park.

North Saskatchewan rivier

 TIP:

Het Banff National Park is vooral bekend vanwege twee meren, die qua schoonheid niet te overtreffen zijn, Lake Louise en Moraine Lake. Deze meren moet je dus zien tijdens een rondreis door het westen van Canada. Wil je weten, wat je er allemaal kunt doen? Lees dan mijn posts over Lake Louise en Moraine Lake.

Let op!

Om de Icefields Parkway te kunnen rijden, heb je een nationale parken pas nodig! Deze kun je eenvoudig kopen bij de toegangspoort tot het Banff National Park of het Jasper National Park. Als je veel nationale parken bezoekt tijdens je reis, dan is het de moeite waard om voor een ‘annual pass’ te gaan. Dat is vaak goedkoper.

Winterjas

15 bezienswaardigheden aan de Icefields Parkway:

Van zuid naar noord…

1. Herbert Lake.

Een prachtig meer met mooie bergtoppen op de achtergrond. Het meer bevindt zich direct langs de weg. De bergen en de naaldbomen weerspiegelen mooi in het meer.

Bow Lake
2. Bow Lake.

Ook Bow Lake bevindt zich direct langs de route. Wederom een prachtig meer. Er zijn twee parkeerplaatsen, die ongeveer een kilometer uit elkaar. Vanuit de tweede stop heb je een mooi zicht op het meer en de bergen.

3. Peyto Lake.

Haal de wandelschoenen maar tevoorschijn, want om dit mooie meer te kunnen zien maak je een korte maar steile wandeling. Vanuit de grote parkeerplaats loop je 0,6 km steil omhoog naar het uitzichtplateau van waaruit je een mooi uitzicht hebt over Peyto Lake en Peyto gletsjer.

4. Waterfowl Lakes.

De Waterfowl Lakes zijn twee meren die door een stromend riviertje met elkaar worden verbonden. Als je tijd hebt, kun je van hieruit een wandeling maken naar Lake Chepren. Neem de afslag naar Campground Waterfowl Lakes, want hier bevindt zich het startpunt van de wandeling. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 500 meter naar een stromend riviertje. Dit is een heerlijk plekje voor een picknick.
Als je het bruggetje over de rivier oversteekt, loop je in ongeveer 3,5km naar Lake Chephren.
Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je ervoor kiezen om de afslag naar de camping over te slaan en kom je na ongeveer een kilometer bij het uitkijkpunt over Waterfowl Lakes.

Peyto Lake Ice fields Parkway.
Peyto Lake
5. Mistaya Canyon.

De volgende stop is Mistaya Canyon. De parkeerplaats bevindt zich direct langs de weg. Vanaf de parkeerplaats loop je een pad van ongeveer een halve kilometer omlaag en dan kom je bij de canyon. Je loopt eerst over een brug. Vanaf de brug kun je de diepte van de kloof goed zien. De rivier Mistaya ontstaat in Peyto Lake. Het water van de rivier stroomt hier in een flinke stroomversnelling en stort met geweld in de smalle en diepe canyon. Het kolkende water zorgt ervoor dat er potholes ontstaan in de wanden van de kloof. Als het water van de rivier de canyon verlaat, gaat de rivier na ongeveer 4 kilometer over in de Saskatchewan rivier. 

Mistaya Canyon
Mistaya Canyon Icefields Parkway.
6. North Saskatchewan River.

De brug over de North Saskatchewan River is geen officiële stop, maar wel de moeite waard om de auto even (op een veilige plek natuurlijk) langs de kant te zetten. Als je na de stop bij Mistaya Canyon verder rijdt, dan steek je de North Saskatchewan River over. Het water van de rivier heeft een prachtige groenige kleur en dat zorgt in combinatie met het omliggende landschap voor een prachtig plaatje. De North Saskatchewan rivier ontstaat bij de Saskatchewan gletsjer.

7. Howse Pass.

Als je de weg verder noordwaarts vervolgt, dan kom je bij het uitzichtpunt over Howse Pass. Ook hier heb je uitzicht over de North Saskatchewan rivier.

8. The Crossing

Hier kun je je route over de Icefields Parkway opsplitsen. The Crossing bevindt zich, zoals de naam al aangeeft op een kruispunt. Je vindt hier het Crossing Resort, waar je kunt overnachten. Je kunt hier tanken, er is een supermarkt, een souvenirwinkel, een cafetaria en een restaurant. De perfecte plek om even de benen te strekken dus.

Je kunt van hieruit de route vervolgen, maar je kunt er ook voor kiezen om de Icefields Parkway even te verlaten om een helikopter tour te doen.

Helikopterlanding bij Michelle Lakes.
Helikopter tour Rocky Mountains.
Uitzicht vanuit de helikopter.
9. Rockies Heli Canada.

Bij Rockies Heli Canada kun je diverse helikopter tours boeken. Dit bedrijf bevindt zich in Cline River aan de highway 11 op een half uurtje rijden van The Crossing. Je kunt hier dus eenvoudig een zijsprong maken om een fantastische beleving te kunnen meemaken. Zelf deden we de
Hike and 6-Glacier-tour. Een vlucht met de helikopter van ongeveer 20 minuten, waarbij je over de bergtoppen en maar liefst zes gletsjers in de omgeving vliegt. Na 20 minuten landt de helikopter te midden van het gebergte en maak je een wandeling van een uur. Vervolgens vlieg je weer terug naar Cline River.

 TIP:

Als je deze zijsprong maakt, dan is het verstandig om in deze omgeving een hotelovernachting te boeken. Er zijn beperkte opties om hier te overnachten. Je kunt ervoor kiezen om in Cline River te overnachten. Je kunt de helikopter tour dan in de namiddag of de volgende dag in de ochtend plannen. Een tweede optie is om in het Crossing Resort te overnachten. Dit is niet de meest idyllische plek, praktisch is het echter wel. Voor de derde optie moet je vanuit Cline River nog een uur in de auto en de Icefields Parkway nog een stukje noordwaarts verder rijden. Tegenover de Athabasca gletsjer, een belangrijke toeristische stop langs de route, bevindt zich The Glacier View Lodge. Een luxe hotel, alwaar de kamers een prachtig uitzicht op de Athabasca Gletsjer bieden.

10. Bridal Veil falls.

Als je vanuit de ‘Crossing’ noordwaarts rijdt maakt de weg na 36 kilometer een haarspeldbocht. Direct na de bocht is er een parkeerplaats. Van hieruit het je zicht op Bridal Veil Falls en het prachtige omliggende landschap.

11. Athabasca gletsjer

Een ruime tien kilometer verder kom je bij de Athabasca gletsjer en het Glacier Discovery center. Rondom de Athabasca gletsjer kunnen toeristen verschillende activiteiten ondernemen. In het Glacier Discovery Center, het bezoekerscentrum, kunnen bezoekers verschillende excursies boeken. Een spannende ervaring is bijvoorbeeld om met de zogenoemde ‘Ice Explorer’ over de gletsjer te rijden. Je mag op de gletsjer uitstappen en je kunt er ook voor kiezen om onder begeleiding van een gids een ijswandeling maken en vanalles leren over het belang van gletsjers voor het ecosysteem. Een andere excursie bevindt zich op een kilometer rijden van het bezoekerscentrum: de Columbia Icefield Skywalk. Dit is een glazen brug, die ongeveer 300 meter boven de onderliggende vallei hangt. Bezoekers van de Columbia Icefield Skywalk worden vanuit het bezoekerscentrum met shuttlebussen naar de Skywalk gebracht. Je kunt hier dus niet met de eigen auto naartoe rijden.

In het gebouw van het bezoekerscentrum bevindt zich de Glacier View Lodge. Deze lodge bevindt zich te midden van alle activiteiten en alle kamers hebben een prachtig uitzicht over de gletsjer. Wat locatie betreft dus de perfecte plaats om te verblijven. De prijzen van de kamers zijn te hoog voor wat het hotel te bieden heeft, maar je betaalt hier voor de locatie.

De Glacier View Lodge.
Uitzicht op de Athabasca gletsjer.
Kamer in de Glacier View Lodge.
Athabasca gletsjer bij zonsopkomst.
De Glacier View Lodge met prachtig uitzicht op de Athabasca gletsjer
12. Sunwapta Falls.

De volgende stop ligt weer verder noordwaarts en heet Sunwapta Falls. Sunwapta Falls zijn prachtige watervallen, die vanaf de parkeerplaats eenvoudig te bezoeken zijn. Als je meer van de watervallen wil zien, kun je de Lower Falls bezoeken. Dit is een wandeling van 1,3km. Als je iets meer tijd hebt, kun je naar de Big Bend lopen, een route van 6,3 kilometer.

13. Athabasca Falls.

De Athabasca watervallen zijn een kunstwerk van moeder natuur. Ze zijn gevormd door gletsjerijs en rivierwater. Het water van de Athabasca watervallen stroomt met brute kracht door de achterliggende canyon. Het is een mooie, brede waterval met een hoogte van 25 meter. De kracht van het water heeft mooie vormen in de wanden van de canyon geslepen. Een wandeling van vijf minuten brengt je via trapjes omlaag en door smalle gangen naar de Lower Canyon. Neem ook hier zeker even een kijkje. De nevel van het kolkende water en de schaduw in de canyon zorgen ervoor dat de temperatuur in de canyon wel 10 graden lager is dan erbuiten.

Athabasca Falls Icefields Parkway.
Athabasca Falls Icefields Parkway.
Athabasca Falls Icefields Parkway.
Athabasca Falls en de lower canyon
14. Mount Edith Cavell.

Vanaf de parkeerplaats van de Athabasca watervallen, rij je nog 18 km verder richting Mount Edith Cavell. Na 18 km ben je nog niet bij het viewpoint, maar kom je aan bij de 12km lange kronkelige, slingerweg, die je de berg op leidt. Uiteindelijk kom je na 12 km bij de parkeerplaats. Om bij het viewpoint te komen, loop je nog ruim 600 meter pittig omhoog via een verhard looppad. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Mount Edith Cavell, Cavell Lake en de hangende gletsjer. Elke zomer wordt de gletsjertong een stukje korter.
Zelf deden we Edith Cavell vanuit Jasper. We vertrokken in alle vroegte om de gletsjer bij zonsopkomst te fotograferen. Vanuit Jasper rij je in ongeveer een half uur naar de parkeerplaats van Edith Cavell. Als je vanuit Jasper vertrekt, dan neem je na de controlepost voor de Icefields Parkway de eerste afslag rechts. Neem de afslag Wabasso road. Pas als je deze weg inrijdt, staat Edith Cavell aangegeven.

Een mooie wandeling om hier te ondernemen is de Cavell Meadows trail. Deze wandeling met steile stukken omhoog biedt telkens een panoramisch uitzicht over de Edith Cavell gletsjer, maar ook over de iets verder gelegen Angel gletsjer. De wandeling biedt drie uitkijkpunten. De eerste twee punten zijn prima te bewandelen. Met uitzicht op de gletsjer en door valleien met bloemen en dennen.
Uitkijkpunt drie kost wat meer moeite. Om hier te komen moet je een hele steile klim omhoog doen en dat is even afzien. Het uitzicht vanaf de top is echter de moeite waard!

Edith Cavell gletsjer bij zonsopkomst.
Edith Cavell gletsjer bij zonsopkomst
Edith Cavell hike.
Cavell Meadows trail
Pica.
Pica
15. Jasper

Het gezellige plaatsje Jasper is het eindpunt van de Icefields Parkway. Jasper bevindt zich in het Jasper National Park en heeft qua natuur ook weer veel moois te bieden. Wat je in Jasper kunt beleven en bezichtigen, lees je in mijn post over het Jasper National Park.

Mooiste punten

Toffe activiteiten

Rondreizen Canada

Tips bij het boeken van je reis

ReizenReizen
autohuur Canada

Andere interessante bestemmingen in Canada

Spirit Island Jasper Nationaal Park.
Jasper Nationaal Park
Lake Louise.
Lake Louise
Moraine Lake
Bench1775 winery Naramata Bench.
Naramata Bench
Verlaten baai in Pacific Rim Nationaal Park.
Pacific Rim Nationaal Park
Vancouver
Mistaya Canyon Icefields Parkway.
Rondreis West Canada
Orka tijdens de privétour op Vancouver Island.
Privétour Vancouver Island