- Duitsland -

Heidelberg

Heidelberg

Heidelberg, de stad waar veel mensen hun hart verliezen. Een stad met een romantisch oud centrum,  een prachtige burcht, aan de oevers van de rivier de Neckar. Lang geleden heb ik een semester in deze populaire universiteitsstad gestudeerd. Leuk dus, om er nog eens terug te gaan.

Het Heidelberger Schloss

Heidelberg heeft een mooi oud centrum en is van oudsher een universiteitsstad. De stad ligt aan de rivier de Neckar en wordt omringd door heuvels. Op een van de heuvels bevindt zich de oude burcht, die al heel wat te verduren heeft gehad in het verleden. Ondanks dat de burcht niet meer helemaal intact is, torent hij prachtig boven de stad uit. Je kunt er te voet of met een kabelbaantje naartoe. Je kunt er rondwandelen door de tuinen en genieten van het uitzicht over de oude stad. Ook kun je er een rondleiding plannen en alles te weten komen over de voormalige bewoners van de burcht.

Vanaf de Kornmarkt heb je een prachtig uitzicht op de burcht. Dit is voor veel toeristen dan ook een geliefde plek om een foto te nemen.

Uitzicht op de burcht vanuit de Kornmarkt in Heidelberg.
Uitzicht op de prachtige burcht vanaf de Kornmarkt
Philosophenweg

Aan de andere kant van de Neckar op een andere heuvel bevindt zich de Philosophenweg, een weg met een prachtig uitzicht over de stad, waar van oudsher filosofen en dichters kwamen om na te denken en te schrijven. Je kunt er komen, door de Neckar via de ‘Alte Brücke’ over te steken en hier de ‘Schlangenweg’ te nemen. Een pittige klim die je naar de Philosophenweg brengt.

Alte Brücke

De ‘Alte Brücke’ is de rode toegangspoort tot de stad en ook een geliefde bezienswaardigheid.
’s Avonds heb je vanaf de brug een prachtig uitzicht op de burcht. Bij mooi weer vertoeven er veel studenten op de brug. Ook de Neckarwiese, een groot grasveld langs de rivier is een gewilde plek om te vertoeven en een drankje te doen.

Heidelberg by night.
De 'Alte Brücke' en de burcht by night
Universiteitsstad

In de stad kun je onder andere het prachtige gebouw van de Ruprecht-Karls-universiteit bezichtigen. Dit is de oudste universiteit van Duitsland en verschillende belangrijke namen hebben hier gestudeerd.  Het bijbehorende ‘Studentenkarzer’ is ook een bezoek waard. Dit is een oude gevangenis voor studenten. Studenten, die zich niet gedroegen of de openbare orde verstoorden werden veroordeeld en leefden hier op water en brood. Tijdens hun verblijf in het ‘Karzer’ werden er veel tekeningen en teksten op de wanden van de gevangenis geschreven. Het Karzer is nu een museum en kan door toeristen worden bezocht.

De Neckar

Kom je alleen om het oude centrum te zien? Dan is dat vanwege de compactheid van de stad prima in een dag te doen. Ben je van plan om wat langer te blijven, dan is er in de omgeving van de stad ook nog genoeg te beleven. Je kunt in de omgeving van Heidelberg prachtige wandelingen maken en op een mooie zomerdag is het heerlijk om met een boottocht over de Neckar te varen en te genieten van de prachtige omgeving.  Wil je liever iets actievers doen, dan kun je ook zelf een kano of een motorbootje huren om de Neckar te verkennen.

Speyer

Wat ook een leuke en actieve bezigheid is, is om met de fiets naar Speyer (Spiers) te rijden. De plaats staat bekend om zijn kathedraal, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Speyer is een gezellig stadje waar je in een van de vele restaurantjes de plaatselijke Flammkuchen kunt eten.

Die Deutsche Weinstraße

Ben je een wijnliefhebber, dan kun je vanuit Heidelberg een dag naar de Deutsche Weinstraße rijden en bij de lokale wijnboeren een proeverijtje doen. Je kunt een bezoek brengen aan het Hambacher Schloss en genieten van de bourgondische levensstijl. 

Overnachtingsmogelijkheden

Wat overnachtingmogelijkheden betreft is er voor ieder wat wils in en rondom Heidelberg. Rustige locaties, of juist midden in het oude centrum, uitzicht op de burcht of pure luxe.

De Alte Brücke in Heidelberg.
Booking.com

Mooie bezienswaardigheden

Waar verblijven?

Ben je op zoek naar andere romantische bestemmingen in Europa? Wat dacht je van het prachtige wijngebied Goriska Brda in Slovenië?