- Namibië -

Fish River Canyon

Fish river canyon

Fish River Canyon bevindt zich in het zuiden van Namibië. Het is een prachtige canyon met verschillende uitkijkpunten. Veel mensen, die Namibië bezoeken, slaan Fish River Canyon over, omdat het uit de route ligt. Dat is zonde. Het is een lange rit om er te komen, maar de canyon is absoluut de moeite waard!

Fish River Canyon.
Fish River Canyon

Fish River Canyon is na de Grand Canyon van de Verenigde Staten de grootste canyon ter wereld. De kloof is ruim 160 kilometer lang, 27 km breed en op het diepste punt maar liefst 550 meter diep. Je kunt in dit gebied verschillende activiteiten ondernemen. De meest uitdagende activiteit zijn wel de meerdaagse wandeltochten door de canyon. Je hebt voor de meerdaagse wandelingen wel een vergunning nodig!

Fish River Canyon.

Ben je wat minder sportief ingesteld, dan kun je hier toch je hart ophalen. De natuur in de omgeving is prachtig en de canyon biedt een oase van rust en prachtige vergezichten.
De toegangspoort naar Fish River Canyon is het Hobas Information Center. Hier betaal je entree om de canyon te mogen bezoeken. Na een lange weg kom je meteen bij het belangrijkste uitkijkpunt (main viewpoint). Je geniet hier al direct van een prachtig vergezicht over de canyon. Er staan verschillende picknicktafels, van waaruit je kunt genieten van een ‘picknick with a view’!

Fish River Canyon.
Hiker's viewpoint
Tenzing Travel

Vanuit dit punt kun je twee kanten op rijden. Rij je vanaf het main viewpoint naar rechts, dan kom je bij Hiker’s view point. Dit is een prachtig uitkijkpunt van waaruit je verschillende wandelingen kunt ondernemen. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over de canyon. Rij je vanuit het main viewpoint de andere kant op, dan zijn er een aantal kleinere uitkijkpunten.

Een derde route leidt naar Sulphur Springs view point. Tot hier kun je met een tweewiel aangedreven auto komen. Wil je echter nog verder rijden en de 12 km lange weg naar Eagle’s Rock afleggen, dan mag dat alleen als je een vierwiel aangedreven auto rijdt. Deze route leidt naar een iets lager gedeelte van de canyon en de weg er naartoe is met vlagen een uitdaging.

Fish River Canyon.
Fish River Canyon.
Wat kun je in de omgeving nog meer ondernemen?
 
Ais Ais

Ais Ais ligt midden in de woestijn op iets meer dan een uur rijden van Fish River Canyon. Fish River Canyon kun je in een dag bezoeken. Hoog tijd dus om de omgeving te verkennen. Ais Ais staat bekend om de thermale baden en het Ai-Ais Hot Springs Resort. De weg er naartoe is mooi en verlaten. Op verschillende plekken langs de route staan verlaten, oude voertuigen langs de weg.

Eenmaal aangekomen in Ais Ais kom je al snel aan de poort van het Ai-Ais-hotspring Resort. Om toegang tot het resort te verkrijgen dien je, als dagbezoeker, een kleine entree te betalen. Het resort beschikt over chalets, kamers, een camping en er is een restaurant. Daarnaast zijn er warmwaterbronnen en starten er verschillende wandelroutes vanaf het resort. Ook (getrainde) mensen die de Fish River Hiking trail lopen, starten in Fish River Canyon en komen na 85km aan in Ais Ais. In het resort kan het nogal druk zijn. Zelf waren we er in juli en de camping stond behoorlijk vol. Dit is nogal een contrast met de verlaten wegen en de rust, die overal in het land te voelen is.

De weg van Fish River Canyon naar Ais Ais.
Een verlaten truck langs de weg van Fish River Canyon naar Ais Ais.
Bereikbaarheid

De meeste mensen die naar Namibië reizen trekken van de ene plaats naar de andere. Fish River Canyon ligt helemaal in het zuiden van Namibië. Kom je vanuit Windhoek of de Kalahari, dan rij je de verharde weg B1 zuidwaarts tot aan de plaats Seeheim. Van hieruit neem je de onverharde weg C12 naar Fish River Canyon.

 TIP

Op de gravelweg C12 kom je langs een bordje ‘Kaffee und Kuchen’.
Als je hier stopt, beland je bij een aardig Zuid-Afrikaans echtpaar. Deze mensen leven van hun boerderij, daarnaast hebben ze een klein winkeltje. De vrouw des huizes bakt iedere dag verse appeltaart voor voorbijgangers. Op de garagepoort staat een grote handgeschilderde landkaart van Namibië. Alle wegen (dat zijn er in Namibië niet zo veel) staan erop aangegeven. De man des huizes vertelt zijn gasten met
alle plezier, welke routes je het beste kunt nemen en wat er allemaal
bij Fish River Canyon te doen is. Net als op meer plaatsen in Namibië staan er bij hun huis ook oude auto’s. De planten groeien er zelfs al doorheen. Een leuke stop en de appeltaart is er heerlijk!

Als je vanuit de Fish River Canyon naar Aus rijdt, dan kun je ervoor kiezen om de onverharde C12 weer terug te nemen en je weg te vervolgen over de B1. Als je echter een toeristische route wil nemen, dan is de route door het Ais Richtersveld Transfrontierpark een aanrader.

Ais Richtersveld Transfrontierpark

Als je ervoor kiest om deze route te rijden van Fish River Canyon naar Aus, dan dien je hier genoeg tijd voor te nemen, want het is een lange rit. Deze route loopt vlak langs de grens met Zuid-Afrika en biedt een prachtige natuur in een bergachtig gebied. Zoals bijna overal in Namibië worden je gegevens bij de ingang van het park genoteerd en betaal je een klein bedrag om te mogen passeren.

Toegangspoort tot Ais Richtersveld Transfrontierpark.
Toegangspoort tot Ais Richtersveld Transfrontierpark

Vervolgens volg je de grensweg met Zuid Afrika en maak je een prachtige tocht door het park. De weg door het Ais Richtersveld Transfrontierpark is ongeveer 80 km lang. Zodra je het park uit rijdt, kom je al snel op een verharde weg richting het noorden. En dat is best even comfortabel, na al die hobbelige gravelwegen!

Onderweg kun je stoppen in de plaats Rosh Pinah. Hier vind je een supermarkt, waar ze lekkere pie verkopen. Vervolgens kun je op een van de vele picknickplekken, die je overal langs de weg tegenkomt, rustig zitten om te eten. Een goede optie, als er geen lunchrestaurantjes in de buurt zijn!

Prachtige natuur op de grensweg met Zuid-Afrika in het Ais Richtersveld Transfrontierpark
Overnachtingsplekken Fish River Canyon

Namibië is voor veel toeristen het kampeerland bij uitstek. Maar ook als je niet van kamperen houdt, biedt het land leuke plekken om te overnachten. In de buurt van Fish River Canyon is dat bijvoorbeeld het Canyon Roadhouse. Een hotel met als thema oude auto’s in de middle of nowhere.  Er is bij het hotel een klein, ouderwets tankstation, zodat je weer volgetankt met je auto op pad kunt gaan. Als je in Namibië een tankstation tegen komt, dan doe je er verstandig aan om vol te tanken. Je weet immers niet wanneer je weer een tankstation vindt.

Canyon Roadhouse Hotel.
The Canyon Roadhouse Hotel.
The Canyon Roadhouse Hotel.
The Canyon Roadhouse Hotel.
The Canyon Roadhouse Hotel.

De receptie van het hotel bevindt zich in een oude truck, die in een grote loods staat. Hier bevinden zich ook de bar en het restaurant. Overal in de loods staan oude auto’s, wat zorgt voor een leuke sfeer.

De kamers van het hotel zijn mooi, ingericht in auto-stijl en hebben een badkamer met douche. Het ontbijt is in buffetvorm en goed verzorgd.  ’s Avonds kun je in het restaurant prima eten. Er is een zwembad en er worden tevens kampeerplaatsen aangeboden.

De weg naar Fish River Canyon is vanuit het hotel goed te doen. Een rit van ongeveer 45km.

Tips voor het boeken van de reis

  • Voor een rondreis door Namibië vlieg je op de luchthaven van Windhoek. Kijk hier voor de beste deals! 
  • Huur een betrouwbare auto voor je roadtrip! Geen gedoe en geen eigen risico! 
  • Voor een bezoek aan Fish River Canyon is een verblijf in het Canyon Roadhouse een aanrader!

Wil je meer weten over een rondreis door Namibe? Lees dan mijn volledige reisverhaal over dit prachtige land! 

Ben je ok zo gek op Afrika en wil je ook andere landen op dit prachtige continent bezoeken? Wat dacht je van het veelzijdige Zuid-Afrika, van safaribestemming Kenia, of van een bezoek aan de berggorilla’s in Oeganda