- Slovenië -
Goriska Brda

Goriska Brda

Slovenië is een land met een prachtige natuur en adembenemende meren en bergen. Maar ook op het gebied van wijn heeft het land heel wat te bieden. In deze blog neem ik je mee naar de wijnstreek Goriska Brda in het westen van het prachtige Slovenië.

Wijnvaten bij wijnhuis Klet Brda.

De wijnstreek Brda wordt vaak vergeleken met Toscane. Het is een prachtig, heuvelachtig gebied met kleine, pittoreske dorpjes die worden omgeven door wijnvelden.
Een prachtig middeleeuws stadje in deze streek is Šmartno.  

Smartno.
Šmartno

Šmartno is een zeer charmant dorpje bovenop een berg, midden in de wijnstreek Brda.  Er bevindt zich een mooi oud centrum, dat omsloten wordt door stadsmuren. Binnen de muren bevinden zich winkeltjes, restaurantjes, wijnlokalen en sfeervolle terrasjes. Je kunt hier heerlijk rondslenteren en genieten van de rust. Het is de perfecte uitvalsbasis om het wijngebied Goriska Brda te verkennen.

Smartno.
Smartno.

Als je in een wijngebied bent, wil je natuurlijk ook wijnen proeven. De Brda streek is ideaal om met een E-bike te verkennen. Bij Hotel San Martin in Šmartno kun je een E-bike huren. Het wijngebied Brda is nogal heuvelachtig, dus een beetje extra power op de fiets is geen overbodige luxe.

Wijnstreek Brda Slovenië.

Aan de hand van een plattegrondje van de streek (dat je bij het huren van de fiets kunt meenemen) kun je het gebied eenvoudig verkennen. Er zijn verschillende routes, die langs bezienswaardige punten leiden en langs de vele wijnhuizen, die de streek te bieden heeft.
Een mooie route om te fietsen leidt vanuit Šmartno naar Kozana, Vipolze, Ceglo, Medana, Dobrovo en via Zali Breg weer terug naar Šmartno. Het gebied is redelijk compact en de route bestaat uit kleine weggetjes, die op en af door de wijnvelden en kleine dorpjes leiden. Onderweg kun je verschillende keren van de route afwijken om van mooie uitzichten te genieten en om bezienswaardige punten langs de route te verkennen.
Een voorbeeld hiervan is de ‘Gonjace’ uitkijktoren net buiten Šmartno. Deze toren staat op een berg en is 23 meter hoog. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over Šmartno en de wijde omgeving.

Een andere bezienswaardigheid is het kasteel van Dobrovo. Het kasteel werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw en werd door de tijd bewoond door verschillende baronnen en graven. Tegenwoordig huisvest het gebouw twee permanente kunsttentoonstellingen en af en toe vinden er exposities plaats. Uiteraard kun je onderweg ruim de tijd nemen om bij de verschillende wijnhuizen een proeverijtje te doen.

Kasteel van Dobrovo.

Ook is het leuk om een dag te voet op pad te gaan. Vanuit Šmartno kun je via paadjes en binnenwegen te voet naar Dobrovo wandelen. In Dobrovo bevindt zich de grootste wijnmaker uit de Brda streek: Klet Brda. We besloten om ook hier een wijnproeverij te doen. De wijnmakerij heeft een winkel op het terrein en een groot proeflokaal. De proeverij bestaat uit het proeven van  maar liefst 12 (!!) verschillende wijnen. Mousserende, witte en rode wijnen. De wijnen staan geëtaleerd in de ruimte en je mag ze zelf schenken. Er wordt een bordje snacks geserveerd bij de proeverij.
Ook worden er door de wijnmaker rondleidingen door de wijnkelder gegeven. Samen met een (Engelssprekende) gids bezoek je de wijnkelders en leer je alle ins en outs van het wijnmaakproces van Klet Brda. Na de proeverij zul je wel nog terug naar Šmartno moeten lopen… (De route die we zelf liepen kwam uit op ongeveer 13 km).

Wijnkelder van wijnhuis Klet Brda.
Wijnkelder van wijnhuis Klet Brda.
Eten in de Brda

Honger zul je in deze mooie streek niet hebben. Er zijn verschillende leuke en pittoreske plekjes waar je terecht kunt voor een goede lunch of maaltijd.
Een van die adresjes is Hotel Restaurant en Wijnhuis Belica in Medana. Het restaurant heeft een groot en zonnig terras en biedt een uitgebreide menukaart. Uiteraard worden de eigen wijnen hier ook geschonken. Het is een heerlijke plek om te vertoeven.

Een andere fijne plek om te eten is bij Hisa Marica in Šmartno. Dit hotel-restaurant ligt binnen de stadsmuren van Šmartno en is van dezelfde eigenaar als het zojuist genoemde restaurant Belica. Het eten is er goed verzorgd en het restaurant heeft een gezellige sfeer.

Ook hotel San Martin, net buiten de stadsmuren van Šmartno heeft een uitgebreide menukaart.

Smartno.
Smartno.
Overnachten

Zelf hebben we overnacht in Hotel San Martin net buiten de stadmuren van Šmartno. Het hotel heeft drie sterren. Er is een grote parkeerplaats voor de gasten. Dit is een prettige bijkomstigheid, want parkeren is in Šmartno redelijk lastig.  De kamers zijn prima verzorgd. Je verblijft hier op basis van logies en ontbijt. Het hotel heeft een mooi panoramaterras met uitzicht over het wijnlandschap. Het restaurant van het hotel heeft een uitgebreide kaart en serveert lokale gerechten.   

Het Brda-gebied heeft veel leuke en kleinschalige accommodatiemogelijkheden. Op de onderstaande kaart scrol je eenvoudig naar de verschillende mogelijkheden. 

Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Overnachten

Leuke activiteiten

Wil je meer weten over dit fantastische land? Lees dan mijn post over het Triglav National Park. Ook daar is het adembenemend mooi!