Bwindi Impenetrable forest
- oeganda -
Op zoek naar de berggorilla's
Er zijn niet veel plaatsen op de wereld, waar de berggorilla’s nog in het wild leven. In het zuiden van Oeganda, aan de grens met Congo en Rwanda leven echter nog gorillafamilies in hun natuurlijke omgeving.
De lokale autoriteiten van deze drie landen doen er alles aan om de gorilla’s te beschermen. Om het behoud van de dieren en hun natuurlijke leefomgeving te financieren, is het mogelijk voor toeristen om onder begeleiding van deskundige rangers bij de gorilla’s ‘op bezoek’ te gaan. Een hoogtepunt, dat tijdens een reis naar Oeganda dan ook niet mag ontbreken. Het kost een aardige cent, maar je zult een onvergetelijke dag beleven!
In Oeganda kunnen de gorilla’s worden bezocht in het Bwindi Impenetrable Forest en in het Mgahinga Gorilla National Park, aan de grens met Congo. In Mgahinga kun je overigens ook op zoek naar de ‘Golden Monkeys’, oftewel de gouden meerkat. Ze hebben hun naam te danken aan hun ‘gouden’ snoet en rug. Deze zeldzame primatensoort komt alleen voor in dit gebied van het drielandenpunt Oeganda, Congo en Rwanda.
Maar… terug naar de berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable Forest.
Zoals de naam al aangeeft, is het woud op veel plaatsen moeilijk begaanbaar. Zeker als je op zoek gaat naar de gorilla’s zul je vaak buiten de gebaande paden moeten gaan om ze te vinden. Diep in de dichte bossen leven nog enkele gorillafamilies. Sommigen zijn al gewend aan mensen, anderen nog niet.
Er worden dagelijks gorilla trekkings georganiseerd. Deze moet je vooraf boeken, want je hebt een gorillapermit nodig om deel te nemen. Deze permit moet worden aangevraagd bij de Ugandan Wildlife Authority. Het is verstandig om op tijd te boeken, want er is slechts een beperkt aantal mensen toegestaan. De organisatie bij wie je de reis boekt, kan deze permit voor je verzorgen.
Er is keuze tussen twee verschillende trekkings. De gorilla trekking, waarbij je onder begeleiding van een ranger in een groep van maximaal 8 personen op zoek gaat naar een gorillafamilie, die al gewend is aan mensen. Je mag hier een klein uur bij de gorilla’s zijn en de kosten bedragen rond de 700 Amerikaanse dollar (in 2021).
De tweede optie is de gorilla habituatiedag, waarbij je samen met een groep lokale rangers en onderzoekers op zoek gaat naar een gorillafamilie, die nog niet aan de mensen gewend is. Bij deze variant mogen er maximaal vier toeristen mee en spendeer je bijna vier uur bij de gorilla’s. De kosten voor de habituatiedag bedragen rond de 1500 Amerikaanse dollar (in 2021).
De bedragen voor de gorillatrekkings zijn hoog, maar dat is een bewuste keuze van de Oegandese overheid. Men wil voorkomen dat deze zeldzame primaten door hordes toeristen worden bezocht. Het geld wordt gebruikt om de nationale parken en de gorillafamilies te beschermen.
De gorilla’s leven in dicht begroeide bossen, dus goede schoenen en anti-bloedzuigersokken zijn een must. Bij het startpunt van de trekking kun je een ’porter’ inhuren. Dat is iemand, die je rugzak voor je draagt en je helpt tijdens de wandeling, die vaak steil berg op en af gaat door dichte begroeiing. In eerste instantie lijkt zo’n porter misschien wat overdreven, een rugzak dragen kun je immers prima zelf. Het heeft echter toch wel voordelen. Ten eerste, omdat het een zware wandeling kan worden door zeer dichte begroeiing en ten tweede, omdat dit voor de mensen aldaar een werkdag en dus salaris oplevert.
Hoe zag onze dag eruit?
Wij kozen voor de habituatiedag. Dat deden we, omdat dit een ‘once in a lifetime’-ervaring zou worden en we zoveel mogelijk tijd met de gorilla’s wilden doorbrengen.
Op de dag van de trekking moesten we al vroeg uit de veren. Vanuit Lake Mutanda, waar we verbleven, reden we ongeveer drie kwartier over onverharde, kronkelende bergweggetjes naar het nationale park.
Eenmaal aangekomen bij het beginpunt van de wandeling, bleken we de enige twee toeristen te zijn die dag. Begeleid door een gids, vier onderzoekers en trackers, die de gorillafamilie dagelijks bezoeken, en twee porters begonnen we aan onze tocht. De wandeling begon niet al te moeilijk, maar al redelijk snel, vonden de trackers sporen van de gorillafamilie en moesten we van de gebaande paden afwijken. Dit was het eerste moment, dat ik blij was, dat ik zelf geen rugzak had. Steil door de dichte begroeiing naar boven klauteren, om er vervolgens boven achter te komen, dat het spoor weer naar beneden leidde. Omdat de onderzoekers de betreffende gorillafamilie dagelijks bezoeken, pakken ze de volgende dag het spoor weer op, waar ze de familie de vorige dag hebben achtergelaten. Vanaf die plek wordt er gezocht naar waar ze zich bevinden. Na ongeveer anderhalf uur lopen, vonden we ze!
De familie, die wij bezochten werd al een jaar lang elke dag bezocht. Het duurt ongeveer 3 jaar, voordat de gorilla’s aan de mensen zijn gewend. Zodra er mensen in de buurt komen, beginnen de gorilla’s te roepen en proberen ze de mensen weg te jagen. De rangers maken dezelfde geluiden om de gorilla’s gerust te stellen en om ze duidelijk te maken, dat de mensen geen bedreiging vormen. Beetje bij beetje kwamen we iets dichterbij de familie. Je merkte meteen, dat de groep daar wat onrustiger van werd.
Sommige gorilla’s begonnen met hun handen op de borst te kloppen, wat volgens de rangers betekende, dat ze aangaven de sterkere te zijn. Wij moesten gewoon aanwezig zijn, niet terug deinzen en laten merken, dat we geen kwaad in de zin hadden. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik het toch wel spannend en imponerend vond allemaal….
Zodra de gorilla’s merkten, dat de rangers niet terug deinsden en dat we geen gevaar vormden, trokken ze zich iets terug en gingen ze verder met wat ze aan het doen waren. Dat was het moment, dat we er weer een stukje achteraan konden gaan en weer een stapje dichterbij konden komen. We bevonden ons midden tussen de vrouwtjes met hun baby’s, mannetjes die elkaar aan het vlooien waren en de echte joekels, de zilverrug gorilla’s hielden ons vanaf een afstandje in de gaten. Zodra we dichterbij kwamen, begon het hele spel opnieuw. Elkaar imponeren, geruststellen door geluiden te maken, enz.
Omdat het gebied erg dicht begroeid is en de gorilla’s van de habituatiedag nog niet aan mensen gewend zijn, laten ze zich niet heel eenvoudig zien. De kans op een foto, waarbij de gorilla volledig in beeld is, is groter bij de normale gorillatrekking, waarbij de gorilla’s wel aan de aanwezigheid van mensen gewend zijn. Toch hadden we het niet anders willen doen. Ruim 3,5 uur waren we in de nabijheid van de gorilla’s. Zoals op bovenstaande foto te zien is, waren de gorilla’s niet allemaal gediend van vreemd bezoek en probeerden ze ons weg te jagen. De gorilla op de foto kwam op ons af gerend en probeerde ons op die manier de stuipen op het lijf te jagen. Op mij maakte dat wel indruk, maar de rangers hadden aangegeven, dat we niet voor ze mochten wijken. Als er een gorilla op ons kwam afgestormd, moest iedereen blijven staan en sloegen de rangers met stokken in de struiken en op de grond, waardoor de gorilla zijn aanval opgaf.
Het bezoek aan de berggorilla’s was een onbeschrijflijk mooie ervaring. Ik heb veel respect voor de rangers en onderzoekers, die deze gorillafamilie, ook als er geen toeristen zijn, toch elke dag bezoeken. Het vergt veel geduld en volharding om dit dagelijks te doen, maar wat zijn het prachtige dieren en hoe mooi is het, dat deze diersoort kan blijven voortbestaan.
In de jeep terug naar de lodge konden we nog even nagenieten van de dag en de prachtige omgeving van het Bwindi Impenetrable Forest, want ook de rit ernaartoe en terug is ontzettend de moeite waard.
Waar slapen?
Als je kiest voor de gorilla trekking in het Bwindi Impenetrable Forest, dan is het Mutanda Lake Resort een goede optie. Geen overbodige luxe, maar een middenklasse lodge op een prachtige locatie. De lodge bevindt zich op een landtong, die wordt omringd door het water van Lake Mutanda.
De lodge heeft standaard cottages en luxe cottages. Zowel vanuit het restaurant als vanuit de cottages heb je een prachtig uitzicht over het meer. Er is een steiger bij het water en je kunt een verfrissende duik nemen in het meer, want het is een van de weinige meren in Oeganda, waar je veilig kunt zwemmen.
Het verblijf is hier op basis halfpension, dus het ontbijt en het diner zijn inbegrepen. Het restaurant is iets hoger gelegen en wordt omringd door een terras. Hier kun je ook overdag een drankje doen, het is er heerlijk toeven. Het eten in het restaurant is goed en prima verzorgd. Als je op zoek bent naar luxe, dan zijn er wellicht luxere lodges bij het Bwindi forest, maar de plek van deze lodge aan het meer van Mutanda heeft iets mystieks en maakt de ontbrekende luxe helemaal goed.
Ga je voor de gorilla trekking naar Mgahinga Gorilla National Park, dan is de Mount Gahinga Lodge een fantastische verblijfplaats.
De lodge is prachtig en behoort tot het luxe segment. De lodge heeft acht banda’s (huisjes), waarvan twee luxe banda’s. De banda’s liggen verspreid in een ruime tuin. In 2019 zijn de eigenaren van de lodge begonnen met een renovatie en het resultaat is prachtig. Er is een grote centrale ruimte, waar ook het eten wordt geserveerd en waar je heerlijk aan het vuur kunt zitten. Buiten is er een mooi en zonnig terras met uitzicht op de vulkanen van het Volcanoes Nationaal Park. Bij aankomst krijg je een persoonlijke butler toegewezen, die voor je klaar staat als je iets nodig hebt. Het eten wordt vers bereid en is erg gevarieerd en lekker. Ook is er een prima wijnkaart. Gasten verblijven hier op een fully-inclusive basis, wat betekent, dat alle maaltijden en drankjes zijn inbegrepen.
Als je ’s avonds na het eten in de banda komt, dan brandt de open haard en staat er een flesje wijn klaar, zodat je nog even kunt nagenieten van al het moois, wat er die dag weer is gebeurd. In deze lodge is het puur genieten!
Wil je meer overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het Bwindi Impenetrable Forest verkennen?
Andere overnachtingsmogelijkheden
Tips bij het boeken van je reis
- Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
- Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt.
- Heb je al een wandel- en safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive.
- Als je naar Oeganda op vakantie wil, dan kun je vliegen op Entebbe. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals.
- Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou.
- Reis je liever niet alleen? Kijk dan eens naar een groepsreis!
- Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.
Waar kun je in Oeganda gorilla trekkings doen?
- Bwindi Impenetrable Forest
- Mgahinga Gorilla National Park
Welke trekkings zijn er?
- Gorilla trekking met verblijf van een uur bij gorilla's die gewend zijn aan mensen.
- Gorilla habituatiedag met een verblijf van bijna vier uur bij gorilla's die nog aan mensen moeten wennen.