- Amboseli National park

kenia -

Amboseli national park

Amboseli National Park ligt in het zuidoosten van Kenia aan de grens met Tanzania. Het park staat bekend om de vele, vaak grote olifanten en het prachtige uitzicht op de berg Kilimanjaro.

Amboseli National Park.
Geschiedenis

Ongeveer een miljoen jaar geleden vormde vulkanische activiteit de berg Kilimanjaro en het omringende landschap. De Kilimanjaro is met  5894 meter de hoogste berg van Afrika. Amboseli National Park is de thuishaven voor meer dan 50 verschillende zoogdieren en meer dan 400 vogelsoorten en andere flora en fauna. Het park biedt een prachtig landschap en ligt aan de voet van de berg Kilimanjaro op 1150 meter boven de zeespiegel. De enige bron van water in dit gebied is moerasland.

In de geschiedenis is Amboseli bespaard gebleven van ontdekkingsreizigers en zijn de dieren beschermd gebleven tegen ivoorjagers. Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor was de krachtige reputatie van de Masai strijders, die in dit gebied leefden.

In 1948 werd Amboseli een game reserve, in 1974 werd het een nationaal park en in 1991 werd het opgenomen in het Unesco Mens- en Biosfeerprogramma.

Een olifant en de Kilimanjaro.
Het ultieme plaatje in Amboseli National Park.
Een prachtig plaatje

Er komen jaarlijks veel toeristen naar Amboseli. Velen in de hoop om die ene mooie foto te maken van een grote kudde olifanten op de savanne en de besneeuwde bergtop van de Kilimanjaro op de achtergrond. Het contrast kan niet groter zijn. Een beetje geluk heb je hiervoor wel nodig, want de berg zit vaak verstopt achter de wolken. Mocht het niet lukken, om dit idyllische plaatje te schieten, dan kom je in dit mooie park vast en zeker andere prachtige zichtlocaties tegen die het bezoek meer dan de moeite waard maken. Olifanten… die zul je zeker zien. Amboseli Nationaal park is met 392 vierkante kilometer niet het grootste park van Kenia, maar wel het park met de grootste olifantenpopulatie van het land.

Tenzing Travel - Kenia
Backpacken
EreadersEreaders

Amboseli Nationaal Park ligt in het zuidoosten van Kenia aan de grens met Tanzania. Met de auto rij je ongeveer 5 uur vanuit de hoofdstad Nairobi naar Amboseli Nationaal Park. Als je tijd wil besparen op een lange rit, dan is het raadzaam om met het vliegtuig te gaan. Er zijn dagelijkse vliegverbindingen vanuit Nairobi, de Masai Mara en de kustplaats Mombasa naar Amboseli Nationaal Park. Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht over het nationale park. De airstrip bevindt zich tussen de moeraslanden van het park, alwaar veel flamingo’s leven en verschillende andere dieren dagelijks komen om te drinken.

Amboseli Airstrip.
Amboseli airstrip
Amboseli Airstrip.
Fly in-safari
Tortelis Camp

Een prachtige lodge om te verblijven is Tortelis Camp, onderdeel van de luxe Elewana Collectie. Dit kamp is prachtig gelegen op een heuvel en heeft uitzicht op de Kilimanjaro.

Het kamp is vernoemd naar de Acacia Tortelis, een boom met platte toppen, die veel voorkomt in de omgeving van Amboseli Nationaal Park. Tortelis Camp ligt niet in het nationale park maar in een aangrenzend privé wildreservaat van 30.000 hectare, het Kitirua Conservancy. Alle activiteiten vinden dan ook zowel in het privéreservaat als in het nationale park plaats. Het privéreservaat is alleen toegankelijk voor gasten van Tortelis Camp.  

De acacia Tortelis in Amboseli National Park.

Boven: Tortelis Camp by night, de typische Acacia Tortelis en een tweepersoons tent in Tortelis Camp. Beneden: Op game drive in Amboseli National Park met een heerlijk ontbijt in de ‘bush’. 

Game drive in Amboseli National Park.
Bushontbijt in Amboseli National Park.

In het hoofdgebouw bevindt zich de receptie, de gift shop, de bar en het restaurant. Dit gebouw is hoger gelegen, waardoor het een prachtig uitzicht op de omgeving heeft. Het kamp biedt een private house voor 5 personen en een familiekamer met ruimte voor zes personen. De familiekamer en het private house delen een eigen zwembad. 

Het kamp heeft 16 tenten. Alle tenten zijn wat lager gelegen ten opzichte van het hoofdgebouw. Elke tent heeft een eigen terras met zitje en een loungebank. De badkamers zijn van steen en zijn voorzien van douche, toilet en een dubbele wastafel. Het slaapgedeelte is een tent. Hier staat een ruim tweepersoonsbed. Het geheel wordt overdekt door een riet gedekte overkapping.

In het lagere gedeelte van het kamp bevinden zich ook het zwembad en de wellnessruimte, waar je terecht kunt voor een heerlijke massage.
Gasten verblijven in Tortelis Camp op basis van een game package. Dat betekent dat alle maaltijden, lokale dranken en twee game drives per dag zijn inbegrepen. Kom je met het vliegtuig naar Tortelis Camp? Dan komt de ranger je met het safarivoertuig ophalen bij de airstrip. Het is ongeveer 45 minuten rijden van de airstrip naar het kamp. Onderweg beleef je al de eerste gamedrive, want de airstrip bevindt zich midden in het nationale park.

Andere accommodaties in Amboseli National Park 

Olifanten en de Kilimanjaro.
Buffel in Amboseli National Park.
Hyena in Amboseli National Park.

Conclusie

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Kies je voor een fly-in safari? Houd er dan rekening mee, dat je moet reizen met zachte koffers en dat er een maximum gewicht geldt. 
  • Heb je al een safari outfit? De temperaturen kunnen nogal uiteenlopen. Het is dan ook aan te raden om verschillende lagen kleding te dragen tijdens een game drive. 
  • Als je naar Kenia op vakantie wil, dan kun je vliegen op Nairobi of Mombasa. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Andere bestemmingen in Kenia:

Leeuw in Naboisho.
Mara Naboisho Conservancy
Wandelafari Laikipia
Luipaard in de boom in het Olare Motorogi Conservancy.
Mara Plains Camp
Luipaard.
Safarirondreis Kenia
Generoek etend van de boom.
Samburu National Reserve
Neushoorn.
Op safari in een private game reserve