Kaapstad

- zuid-Afrika -

12 x leuke activiteiten in en rond Kaapstad

Kaapstad ligt in het zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika. Veel rondreizen door Zuid-Afrika beginnen of eindigen hier. Het is een heerlijke stad om te vertoeven en de stad heeft veel te bieden. Er zijn tal van activiteiten in Kaapstad, die je kunt ondernemen. Ook net buiten Kaapstad valt er veel te beleven. Ben je op zoek naar cultuur? Wil je een dagje shoppen, wandelen, naar het strand, culinair genieten of  een wijnhuis bezoeken? In de regio van Kaapstad kan het allemaal. Hoog tijd dus om alle leuke activiteiten in en rond Kaapstad eens op een rijtje te zetten!

Uitzicht vanaf V&A Waterfront Kaapstad.

Beste reistijd

Kaapstad kan het hele jaar door worden bezocht. In onze zomer is het in Kaapstad echter winter. Het weer kan dan tegenvallend zijn. De beste reistijd voor Kaapstad is van oktober tot en met april, waarbij december, januari en februari de warmste maanden zijn. De onderstaande activiteiten in en rond Kaapstad zijn natuurlijk het allerleukst op een mooie, zonnige dag! 

Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head.

Overnachten

Kaapstad heeft een zeer ruime keuze uit hotels en appartementen. Er is voor ieder wat wils. Je kunt ervoor kiezen om dichtbij alle activiteiten in de stad te verblijven, maar als je graag dichtbij het strand wil zijn, dan is daar ook een ruime keuze.
Zelf verkiezen we de omgeving bij en rondom het V&A Waterfront.
Mensen vragen vaak, welke wijk in Kaapstad veilig is en waar je ’s avonds nog over straat kunt gaan. Dat is echter moeilijk aan te geven. Als je je gezonde verstand gebruikt, dan hoeft veiligheid geen ‘ding’ te zijn. Neem ’s avonds een taxi of een Uber naar een restaurant en draag geen opzichtige sieraden.

De laatste keer, dat we zelf in Kaapstad waren, verbleven we in het Zest Boutique Hotel. Dit hotel is rustig gelegen in de wijk Green Point en ligt op loopafstand van het V&A Waterfront. Het hotel heeft 14 kamers allen ingericht in een retro chique stijl. Je verblijft hier op basis van logies en ontbijt. Er is een zwembad en een buitenterras. 

Andere accommodaties in Kaapstad.

Tenzing Travel

12 x leuke activiteiten in en rond Kaapstad

1. Bezoek de Tafelberg

Kaapstad is een heerlijke stad en heeft veel mooie bezienswaardigheden. De bekendste is wellicht de Tafelberg. Het is handig om de hop on/hop off-bus te nemen, want de rode lijn zet je voor de ingang van de kabelbaan af. Je kunt eenvoudig opstappen in het V&A Waterfront. Het is aan te raden om de tickets vooraf online te kopen. Er is een combinatieticket voor de hop on/hop off- bus en de kabelbaan voor de Tafelberg. Super handig dus, twee vliegen in een klap. De rij aan de kassa van de Tafelberg wil nogal eens lang zijn. En mocht je bij de Tafelberg aankomen als het slecht weer of bewolkt is, of als de kabelbaan niet gaat, dan blijft je ticket nog twee weken geldig.
Bovenop de Tafelberg kun je een ronde lopen. Je hebt hier overal een prachtig uitzicht over Kaapstad en de omgeving. Veel mensen kiezen er ook voor om de Tafelberg te beklimmen. Er leiden verschillende paden naar het plateau. Het is een stevige klim, met rotsachtige paden en flinke opstappen. Zorg dus voor goede schoenen en neem water mee, als je van plan bent om te lopen.

2. Beklim Lion’s Head

Een andere leuke activiteit in Kaapstad, die zeer de moeite waard is, is de wandeling naar Lion’s Head. De wandeling is het mooist bij zonsopkomst of zonsondergang en start bij Signal Hill. Signal Hill is eenvoudig bereikbaar per taxi. Een Uber is een optie, maar houd er rekening mee, dat er bij terugkomst van de wandeling veel mensen terug richting Kaapstad moeten, waardoor de wachttijd van een Uber lang kan zijn. Zelf regelden we met het hotel, dat we werden gebracht en weer werden opgehaald.
Vanaf Signal Hill loop je ongeveer een uur naar Lion’s Head. Het  eerste deel van de wandeling is een gemoedelijk breed onverhard pad omhoog. Dat pad gaat over in een smaller rotspad en na een tijdje moet je een ladder omhoog klimmen om boven op een rots verder te gaan. Daarna volgt er een splitsing met twee opties. De korte route, die verder gaat over rotsen. En de langere route (duurt 5 minuten langer) die over een paadje rond de berg verloopt en ook naar boven leidt. Je komt nu uit op een plateau van waaruit je een adembenemend uitzicht hebt op de Tafelberg. De top is echter nog niet bereikt. Hiervoor dien je nog een eind over rotsen omhoog te klauteren. Mocht je dat te spannend vinden, dan is het plateau ook al een hele mooie plek.

Tafelberg Kaapstad bij zonsondergang.
UItzicht op de Tafelberg vanaf Lion's Head bij zonsondergang

3. Bezoek aan Robben Island

Kaapstad heeft een rijke geschiedenis. Een van de leerzame activiteiten die Kaapstad te bieden heeft, is een bezoek aan Robben Island. De gevangenis waar onder andere Nelson Mandela jaren lang vast zat. De excursie vertrekt vanuit de haven in het V&A Waterfront en duurt 3,5 uur. Robben Island staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De boottocht naar het eiland duurt enkele reis een half uur. Eenmaal aangekomen op het eiland, stap je over in een bus, die je in ongeveer drie kwartier over het eiland rijdt. Tijdens de rit wordt er veel informatie gegeven over de geschiedenis van Robben Island. Na de busrit gaat het te voet verder en onder begeleiding van een voormalige gedetineerde, die veel kan vertellen over het verblijf en de omstandigheden in de gevangenis, bezoek je onder andere het cellencomplex en de cel waar Nelson Mandela heeft gezeten. Na de rondleiding neem je de boot weer terug naar het V&A Waterfront.

Robben Island Kaapstad.

4. Breng een bezoek aan Bo-Kaap

Een andere leuke activiteit in Kaapstad is een bezoek aan Bokaap. Een wijk met mooi gekleurde huizen. Je kunt hier het Bo-Kaap museum bezoeken en alles te weten komen over de geschiedenis en de cultuur van de lokale Islamitische gemeenschap. En wat dacht je van een Kaap-Maleise kookworkshop?

5. Het rijden van Chapman’s Peak

Een van de activiteiten, die zeker niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Kaapstad, is het rijden van Chapman’s Peak. Dit is een mooie bergpas met prachtige uitzichten op stranden, kliffen en de oceaan. Chapman’s Peak is slechts 9 kilometer lang. De route begint ten zuiden van Kaapstad en leidt vanaf Houtbay, waar je een kaartje koopt bij de tolpoort, naar Noordhoek. Onderweg zijn er verschillende stops mogelijk, die elke keer opnieuw een spectaculair uitzicht beloven.

Uitzicht Chapman's drive.
Chapman's Peak: rijden langs de bergrand...
Uitzicht Chapman's drive.
...met mooie uitzichten
6. Dagtocht naar Kaap de Goede Hoop

Als je de route van Chapman’s Peak hebt gereden, kun je verder rijden naar het Tafelerg Nationaal Park en een bezoek brengen aan Kaap de Goede Hoop. Kaap de Goede Hoop is het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika. Schepen voeren hier in barre omstandigheden over de vaak zeer ruwe zee. Het Tafelberg Nationaal Park is een mooi park, waar je met gemak een dag kunt genieten van prachtige uitzichten over de oceaan, wandelingen en kunt leren over de bewogen geschiedenis van dit stukje Zuid-Afrika.

Wil je meer weten over Kaap de Goede Hoop en het Tafelberg Nationaal Park?

Lees dan mijn blog:  Kaap de Goede Hoop

Cape Point in Tafelberg Nationaal Park.
Tafelberg Nationaal Park.
Boven: Cape Point. Onder: prachtige stranden in het Tafelberg NP
Vuurtoren bij Cape Point.
De vuurtoren bij Cape Point

7. Wijnproeven in Stellenbosch

Stellenbosch is een bekende naam als het over Kaapse wijnen gaat. Vanuit Kaapstad worden er dagactiviteiten georganiseerd naar Stellenbosch. Tijdens deze dagtochten maak je kort kennis met de heerlijke Kaapse wijnen. 

Het is een aanrader om Stellenbosch langer dan een dag te bezoeken. De plaats staat namelijk bol van goede restaurants en wijnhuizen. Met een bezoek van een dag, doe je de plaats eigenlijk te kort. Wil je meer weten over Stellenbosch?

Lees dan mijn post: Wijnproeven in Stellenbosch en Franschhoek

8. Breng een bezoek aan de pinguïns in Boulder’s Beach

Als je vanuit Kaap de Goede Hoop terug noordwaarts richting Kaapstad rijdt, dan is een stop in Simon’s Town een must-do. Hier vind je namelijk een grote kolonie pinguïns. Je kunt de pinguïns bekijken op het officiële strand. Hier betaal je een kleine toegangsprijs, waarna je de houten wandelpaden volgt om de pinguïns te bewonderen. De kijkplatforms zijn afgezet met hekken, dus je ziet de pinguïns van een afstandje. Als je echter ook een kijkje neemt op het naastgelegen strandje, dan is de kans groot, dat je ook hier tussen de pinguïns staat.

Boulders Beach Simon's Town.

9. De stad verkennen met de hop on hop off bus

Veel toeristen vragen zich vaak af, wat de beste manier is om je in Kaapstad te verplaatsen. Een handige en voordelige manier, die je langs alle bezienswaardigheden brengt is de hop-on/hop-off bus. Er rijden in Kaapstad drie verschillende hop-on/hop-off bussen. De rode lijn blijft in Kaapstad en rijdt vanuit het V&A Waterfront door het levendige Longstreet, naar de Tafelberg en gaat langs de kust via Camps Bay, Sea Point en Green Point weer terug naar V&A Waterfront. De blauwe lijn rijdt verder de stad uit. Met deze lijn kun je onder andere de botanische tuinen van Kirstenbosch, het township Imizamo Yethu en Houtbaai bezoeken. Ook kun je vanuit de blauwe lijn overstappen op de paarse lijn om de wijntour in Constantia te doen. 

10. Winkelen en slenteren door V&A Waterfront

Het V& A Waterfront is een levendig gebied aan het water, Je vindt hier veel winkeltjes en boetiekjes. Er zijn verschillende restaurantjes en bars, waar je goed kunt vertoeven. Ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op de Tafelberg. Als je een middag heerlijk wil vertoeven op een fijn terras, een heerlijke maaltijd, een lekker drankje en een prachtig uitzicht op de Tafelberg. Dan ben je hier aan het juiste adres!

Uitzicht vanaf V&A Waterfront Kaapstad.
Uitzicht op de Tafelberg vanaf het V&A Waterfront
V&A Waterfront Kaapstad.
V&A Waterfront

11. De botanische tuinen van Kirstenbosch

Op ongeveer 13 kilometer afstand ten zuiden van het centrum van Kaapstad bevinden zich de Kirstenbosch botanische tuinen. De tuinen zijn eenvoudig bereikbaar met de auto, de taxi of met de blauwe lijn van de hop-on/hop-off bus. Je komt hier terecht in een oase van rust en je vindt hier prachtige tuinen omgeven door bergen. Het terrein heeft een oppervlakte van maar liefst 560 hectare, dus je kunt hier wel wat tijd doorbrengen. Terwijl je hier rondwandelt, kun je naast de vele inheemse bomen- en plantensoorten, ook de vele vogelsoorten en kunstobjecten in de tuinen bewonderen. Er is een canopy walk, die een mooi uitzicht over de tuinen biedt. Daarnaast is het toegestaan om in het park te picknicken. Je dient echter wel al het afval weer mee te nemen. In de Zuid-Afrikaanse zomer worden er openlucht concerten en bioscoopavonden georganiseerd.

Kirstenbosch botanische tuinen
De canopy walk

12. Lekker relaxen en uitwaaien op een van de stranden van de stad

Uit de bovenstaande activiteiten in Kaapstad blijkt al, dat Kaapstad een veelzijdige stad is. Deze laatste activiteit maakt het lijstje dan ook compleet. Kaapstad heeft enkele mooie stranden, waar je heerlijk kunt relaxen en uitwaaien. Dichtbij de stad, ten zuiden van het V&A Waterfront, vind je de stranden van Clifton, Camps Bay en Houtbay. Wil je een prachtig uitzicht op de Tafelberg vanuit de stad? Dan kun je het beste naar het strand van Blouberg gaan, aan de noordkant van Kaapstad.
Op de route naar Kaap de Goede Hoop en langs Chapman’s Peak vind je nog meer prachtige stranden. 

Mariner's wharf Hotbaai Zuid-Afrika.
Mariner's wharf Houtbay

Tips bij het boeken van je reis

  • Laat de voorpret en voorbereidingen alvast beginnen met een goede reisgids!
  • Wil je de activiteiten in en rond Kaapstad met de auto verkennen? Een auto huren bij Sunny Cars gaat volgens de all-inclusive formule. Dat betekent geen gedoe en geen verrassingen achteraf!  
  • Je kunt Kaapstad ook eenvoudig zonder eigen auto verkennen. Met de hop-on/hop-off bus kun je alle belangrijke bezienswaardigheden in en rondom de stad bezoeken. 
  • Als je naar Zuid-Afrika op vakantie wil, dan kun je vliegen op Johannesburg. Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ga dan op zoek naar de beste deals
  • Heb je geen zin om zelf een reis samen te stellen en wil je liever alles uit handen geven? Dan is een maatwerk reis wellicht iets voor jou. 
  • Ga zonder zorgen op reis en sluit een goede reisverzekering af.

Persoonlijke top 3 activiteiten in Kaapstad

Dit vind je misschien ook interessant:

Drakensbergen Zuid-Afrika.
Rondreis Zuid-Afrika vanaf Johannesburg
Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head.
Rondreis Kaapstad - Wijn - Safari
Anthonij Rupert wijngoed Franschhoek.
Wijnen in Stellenbosch en Franschhoek
Sabi Sands Game Reserve
Sani pass south africa lesotho
Sanipas
Cape Point in Tafelberg Nationaal Park.
Kaap de Goede Hoop
De drie rondavels en Blyde River Canyon.
Panorama Route - 12 mooie stops
luxe Sindile Lodge in Shamwari Zuid-Afrika.
8x luxe lodges in private game reserves
Neushoorn.
Op safari in een private Game Reserve